Foto: Shutterstock

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" uzsākta parakstu vākšana par dzemdību nodaļas saglabāšanu slimnīcās Kuldīgā un Dobelē, informē SIA "Kuldīgas slimnīca" sabiedrisko attiecību speciāliste Signeta Lapiņa.

"Jaunās māmiņas ātrāk nokļūtu slimnīcā, veicinātu demogrāfisko stāvokli Latvijā, piemēram, no Saldus tuvākā dzemdību nodaļa ir vairāk nekā 50 kilometru attālumā (pēc 2021. gada, kā plāno Veselības ministrija, būs vairāk nekā 90 km), un ātrās palīdzības mediķiem, gadījumā, ka grūtniecei sākas asiņošana, būtu iespējams ātrāk nogādāt stacionārā, kur ir dzemdību ginekoloģijas nodaļa," pauž iniciatīvas pārstāvis Sandis Miļauskis. Viņaprāt, Saeimas deputātiem vajadzētu mazāk naudu tērēt citur, bet vairāk domāt par iedzīvotāju labklājību un ieguldīt Latvijas medicīnā. Tas veicinātu demogrāfisko stāvokli, norāda Miļauskis.

Iniciatīvā skaidrots, ka, ja tiešām dzemdību nodaļas minētajās slimnīcās ar 2021. gada 1. janvāri likvidēs, dzemdētājai no Saldus līdz tuvākajai slimnīcai būs jābrauc nevis 50, bet 90 kilometru. Ātrāka nokļūšana tuvākajā dzemdību nodaļā ir jo īpaši svarīga situācija, ja sievietei dzemdību laikā sākusies asiņošana.

Kā ziņots, pašlaik notiek darbs pie slimnīcu līmeņu pārskatīšanas un tiek izvērtēts, cik lielā mērā Latvijas slimnīcas nodrošina pakalpojumus, kurus tās uzņēmušās, un vai tajās kādu pakalpojumu sniegšana būtu optimizējama.

Portālā "Cālis" iepriekš esam vēstījuši, ka 2019. gadā Dobeles slimnīcā notikušas kopumā 502 dzemdības, bet Kuldīgas slimnīcā – 489.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!