Foto: LETA

Šonedēļ Nacionālajā rehabilitācijas centrā (NRC) "Vaivari" ieradušies 15 ārstniecības iestāžu speciālisti no Ukrainas, lai šovasar uzsāktās sadarbības ietvaros turpinātu pieredzes apmaiņu par rehabilitācijas programmu ieviešanu pacientiem pēc ekstremitāšu amputācijām. Šī ir pirmā Ukrainas speciālistu vizīte Latvijā šī projekta ietvaros.

Pirmais pieredzes apmaiņas brauciens uz Latviju Ukrainas ārstniecības iestāžu speciālistiem ir paredzēts līdz 11. novembrim. Pieredzes apmaiņas vizītē paredzēts apmeklēt NRC "Vaivari" rehabilitācijas un multiprofesionālās komandas speciālistu nodarbības, Tehnisko palīglīdzekļu centru, Vaivaru ortozēšanas un protezēšanas centru. Projekta sadarbības partneri no Ukrainas medicīnas iestādēm jau agrāk izteica vēlēšanos apgūt NRC "Vaivari" pieredzi un iegūt zināšanas par nepieciešamo dokumentāciju, speciālistu kvalifikāciju, multifunkcionālās komandas sastāvu, darbu un medicīnas aprīkojumu.

Ukraiņu kolēģiem ir liela interese par NRC "Vaivari" akreditēto fizikālās un rehabilitācijas medicīnas programmu pacientiem pēc apakšējo ekstremitāšu amputācijas, kas ir Baltijā vienīgā šāda veida akreditētā programma, kurā cieši sasaistīti rehabilitācijas un protezēšanas etapi, lai cilvēks pēc amputācijas varētu staigāt, informē pārstāvji. Iegūtais starptautiskais sertifikāts apliecina rehabilitācijas programmas atbilstību Eiropas Savienības valstu līmenim.

9. novembrī NRC "Vaivari" apmeklēja Valsts prezidenta dzīvesbiedre Andra Levites kundze, lai klātienē tiktos ar projekta pieredzes apmaiņas grupas ārstniecības personām no Ukrainas un Latvijas, satiktos ar Ukrainas karavīriem, kuri ārstējas centrā. Tikšanos apmeklēs arī Ukrainas vēstnieks Latvijā, Ārlietu ministrijas un biedrības "Ziedot.lv" pārstāvji.

Projekta "VSIA "Nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari"" pieredzes apmaiņa ar Ukrainas slimnīcām rehabilitācijas programmu ieviešanā pacientiem pēc ekstremitāšu amputācijām" mērķis ir sadarbības attīstība un pieredzes apmaiņa ar Ukrainas ārstniecības iestādēm, sniedzot atbalstu un pieredzes nodošanu Ukrainas ārstniecības personālam rehabilitācijas programmu ieviešanā pacientiem, kuri cietuši no Krievijas militārās agresijas, pēc ekstremitāšu amputācijām, kā arī dalītos pieredzē tehnisko pamatlīdzekļu aprites sistēmas izveidē. Projektā paredzētas galvenās aktivitātes – NRC "Vaivari" un Ukrainas sadarbības partneru ārstniecības iestāžu multiprofesionālās komandas konsultācijas un pieredzes apmaiņa tiek ieviestas gan attālināti, gan arī notiks speciālistu pieredzes apmaiņas braucieni uz Latviju un Ukrainu.

Projekts saņēmis Ārlietu ministrijas finansējumu 2022. gadā no attīstības sadarbības budžeta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!