Ideālā pasaulē katra grūtniecība un bērniņa ienākšana ģimenē būtu rūpīgi izplānota. Taču dzīvē nereti notiek citādāk – to apliecina arī šis stāsts par jauno māmiņu Gretu Ornicāni, kura palika stāvoklī vēl tad, kad mācījās vidusskolas beidzamajā klasē. Neskatoties uz to, ka sabiedrībā valda dažādi stereotipi par gados jaunām mammām, Gretas stāsts pierāda – ar lielu tuvinieku un draugu atbalstu visas grūtības ir pārvaramas.

Kā sarunā ar Latvijas Universitātes studentu raidījumu "Kivi" atzinusi Greta, sākotnēji sieviete baidījusies par nezināšanu, kā parūpēties par bērnu. Lai gan daudzi viņai sacījuši – sapratne par to nāks ar laiku, Greta tam negribējusi ticēt. "Kad piedzima Ariela, sapratu, ka rokas pašas visu dara un nav no kā baidīties." Jaunā māmiņa arī atklāj, ka aborta veikšanas iespēju neesot apsvērusi.

"Statistiski mums arī pārtrauktas pirmās grūtniecības vairs nav tik daudz," informē asociācijas "Papardes zieds" valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle. "Vispirms jaunajām meitenēm būtu jāparunā ar puisi. Otrais, neraugoties uz visu, jāparunā ar vistuvākajiem cilvēkiem." Ķelle piebilst, ka ir aicinājusi jaunās māmiņas dalīties savā pieredzes stāstā, taču dažreiz viņas to nevēlas, jo jutušās atstumtas pēc bērna piedzimšanas. "Viņas jutušās tā, ka nevienam nav vajadzīgas. Bet ir arī pretējie piemēri."

Latvijas sabiedrība par šādām tēmām negrib runāt, piebilst Ķelle. "Gan skolas direktors, gan skolotāji kautrējas par to runāt. Neesam mēs vienmēr gatavi saprast un palīdzēt cilvēkam, kuram varbūt ir kādas problēmas saistībā ar bērniņa ienākšanu dzīvē."

Gretas gadījumā skolotāji bijuši atbalstoši un saprotoši. Tāpat sievietei blakus ir arī viņas draugs, kurš jau no pirmajām grūtniecības nedēļām lika saprast, ka atbalstīs Gretu un mazuli gan finansiāli, gan emocionāli. Savukārt klasesbiedri par grūtniecību uzzinājuši no viņas "Instagram" konta īsajiem video, kad bijusi jau septītajā mēnesī. "Es nejutu nosodījumu. Tieši otrādi – visi sveica, interesējās, kā es jūtos."

Daudzas mammas uzsver laika trūkumu, teic Gretai šķiet, ka panākumu atslēga ir laika plānošana. "Es uzskatu, ka man ir daudz brīvā laika, pat ar bērniņu," tā jaunā māmiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!