10. oktobrī katru gadu tiek atzīmēta Pasaules psihiskās veselības diena, kuras mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par dažādām ar psihisko veselību saistībām tēmām. Vieni no biežāk piedzīvotajiem psihiskās veselības sarežģījumiem ir nomāktība, trauksme un panikas lēkmes, kas var ievērojami pasliktināt pašsajūtu, dzīves kvalitāti, kā arī savstarpējās attiecības un negatīvi ietekmēt spēju mācīties, strādāt.

Kopā ar Latvijā atzītiem terapijas un psihiatrijas speciālistiem Veselības ministrija (VM) ir izveidojusi trīs video stāstus, kas iepazīstina ar konkrētām pašpalīdzības tehnikām nomāktības, trauksmes vai panikas mazināšanai. Video viegli uztveramā un saprotamā veidā pastāstīts, kā sarežģījumi rodas un kā cilvēks var palīdzēt sev tos mazināt.

Izveidotajos video speciālisti iepazīstina ar vairākiem kognitīvi biheiviorālajā terapijā (KBT) pielietotiem paņēmieniem, kas sevi pierādījuši kā efektīvas metodes, ikdienā sadzīvojot ar konkrētajiem psihiskās veselības sarežģījumiem. KBT ir pasaulē šobrīd visvairāk pētītā un par vienu no efektīvākajām atzītā nemedikamentozās terapijas pieeja psihiskās veselības problēmu novēršanā un dažādu psihisko traucējumu simptomu mazināšanā. Turklāt KBT ir veiksmīgi adaptējama digitālam formātam un to var patstāvīgi izmantot attālināti – arī bez tiešas saskarsmes ar speciālistu.

Video par nomāktību:

Video par trauksmi:

Video par paniku:

Terapijas pieeja balstās nevis kāda konkrēta notikuma vai fakta analīzē, bet tajā, kā cilvēks ir uztvēris un sapratis notiekošo un, atbilstoši šai uztverei, reaģējis un rīkojies. KBT metodes balstās "šeit un tagad" principā, un terapijas galvenais mērķis ir palīdzēt cilvēkam pašam panākt vēlamās pārmaiņas savā dzīvē.

Kur var noskatīties KBT pašpalīdzības video?

Video par nomāktību, trauksmi un paniku pieejami VM portāla ESparveselību.lv video sadaļā, kā arī ministrijas "YouTube" kanālā. īstenotā ESF projekta "Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi" ietvaros (Nr.9.2.4.1./16/I/001).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!