Foto: Shutterstock

"Cik ilgi zīdainis ziemā drīkst gulēt laukā? Un līdz kādiem mīnusiem? Manējais var ratos nogulēt pat trīs stundas, bet man teica, ka nedrīkstot tik ilgi mazulis elpot aukstu gaisu....," tā portāla "Cālis" forumā pēc padoma vaicā kāda māmiņa. Ko par to saka dakteri?

Āgenskalna klīnikas pediatrs, homeopāts Edgars Mednis uzsver, ka līdz viena mēneša vecus zīdainīšus vajadzētu pamazām pieradināt pie vēsā āra gaisa. Vajadzētu sākt ar 15 minūtēm un tad pamazām laiku palielināt.

Tie, kuri jau vecāki par vienu mēnesi, ārā var uzturēties jau stundu un ilgāk, jo bērns pats jau regulē savu siltumu. Cik ilgi – tas ir katras mammas "gaumes" jautājums. Var staigāt arī vairākas stundas, ja bērns ir silti sasegts, lielākā aukstumā piesegta sejiņa un nav arī pārāk sakarsis.

Pārbaudīt, vai bērns ir siltumā, var pataustot ar pirkstu viņa skaustu zem drēbītēm. Ja tur ir silti, tad viss ir kārtībā.

Savukārt medicīnas enciklopēdijas portāls "neslimo.lv" norāda, ka pastāv atšķirības starp to, kādā gadalaikā bērns dzimis. Ziemā dzimušu bērnu var vest ārā no trīs nedēļu vecuma, ja ārā temperatūra nav zemāka par mīnus pieciem grādiem, vai no četru nedēļu vecuma, ja āra temperatūra ir mīnus 10°.

Pirmajām pastaigām ziemā jābūt ļoti īsām — tikai no piecām līdz 10 minūtēm, tad pastaigas ik dienas pagarina par 10 minūtēm. Vienu mēnesi vecs bērns ziemā var uzturēties ārā nepārtraukti no 35 līdz 40 minūtēm.

Mammu diskusiju par ārā iešanu ziemā lasi šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!