Foto: Publicitātes foto
Mūsdienās pieejamā informācija par probiotikām jeb labajām baktērijām, kas veicina vēdera veselību, ir diezgan plaša. Tajā pat laikā tikai retais zina, ka probiotiskās baktērijas savā starpā var stipri atšķirties un zem šī nosaukuma patiesībā slēpjas simtiem dažādu baktēriju veidu. Tās var variēt ne tikai pēc sava nosaukuma, bet arī pēc iedarbības uz mūsu zarnu traktu un veselību kopumā.

Zinātniski pierādītie probiotiku veidi

Par diviem galvenajiem probiotisko baktēriju veidiem var uzskatīt pienskābās baktērijas un bifidobaktērijas. Zinātniski pierādīts, ka tās visefektīvāk palīdz pie dažādām vēdera saslimšanām un ne tikai. Pēdējā laikā sevišķi aktualizēta tiek probiotiku pozitīvā ietekme uz imunitāti. No pienskābajām baktērijām visvairāk būtu jāizceļ LGG® jeb "Lactobacillus rhamnosus", savukārt bifidobaktēriju pulkā par līderi noteikti var atzīt BB-12® jeb "Bifidobacterium" probiotikso baktēriju. Šie saīsinātie un latīniskie nosaukumi ir norādīti uz probiotiku, kas atrodami aptiekās, iepakojumiem. Tāpēc svarīgi pievērst uzmanību, kas rakstīts uz izvēlētā produkta paciņas.

LGG® jeb pienskābās baktērijas

LGG® bieži sauc par probiotiku līderi tieši tāpēc, ka tā ir pasaulē visvairāk pētītā labā baktērija. Tās efektivitāte ir zinātniski pierādītākā un pētījumi apstiprinājuši tās labvēlīgo ietekmi uz zarnu traktu visās vecuma grupās – no zīdaiņa līdz seniora vecumam. LGG® iesaka lietot dažādu vēdera vīrusu gadījumā, tāpat arī pie antibiotiku izraisītas caurejas. Tā kā probiotiku galvenā funkcija ir normalizēt zarnu takta darbību, tās palīdz arī aizcietējumu gadījumā.

BB-12® jeb bifidobaktērijas

Kaut arī BB-12® bifidobaktērijām ir pierādīts labvēlīgs efekts uz vēdera veselību visās vecuma grupās, tas lielāko popularitāti iemantojis tieši bērnu vidū. BB-12® ir pierādīts efekts gan koliku (raudāšanas vēdera gāzu dēļ) mazināšanā zīdaiņiem, gan gremošanas trakta veselības veicināšanā vecākiem bērniem, piemēram, vēdera vīrusa gadījumā. Īpaši būtu jāizceļ arī BB-12® spēja uzlabot mutes dobuma veselību, kas ir sevišķi svarīga bērniem, jo ne vienmēr zobi tiek tīrīti apzinīgi un kārtīgi.

LGG® un BB-12® kombinācija cilvēku vidū ir ļoti iemīļota, jo tā ir ne tikai efektīva, bet arī droša un alerģijas neizraisoša. Abām šīm baktērijām ir piešķirts GRAS ("Generally Recognized As Safe") visaugstākais drošības novērtējums. Tas nozīmē, zinātniski pierādīts, ka gan LGG®, gan BB-12® ir pilnīgi drošas lietošanai un neizsauc alerģiskas reakcijas ne bērniem, ne pieaugušajiem.

Kvalitāte pāri kvantitātei

Kā noskaidrojām, labās baktērijas savā starpā var stipri atšķirties un tikai daļa no tām ir zinātniski pētīta un to efektivitāte – pieradīta. Tāpēc apskatot probiotiku produktus aptiekā, ir būtiski izvēlēties tādu, kura sastāvā ir nevis daudz dažādu baktēriju veidu, bet gan tieši otrādāk – labāk mazāk, bet tās ir ar zinātniski pierādītu efektivitāti.

"Liveo" pienskābo un bifidobaktēriju komplekss satur LGG® un BB-12® labās baktērijas, kuru efektivitāte ir zinātniski pierādīta. "Liveo" ir īpaši radīts, lai būtu piemērotas jaundzimušajiem, bērniem un pieaugušajiem zarnu mikrofloras uzlabošanai, jo pieejamas dažādās formās – pilienu, pulverīšu un kapsulu veidā.

-----

Avoti:

https://www.worldgastroenterology.org/guidelines/probiotics-and-prebiotics

https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/lgg

https://www.chr-hansen.com/en/human-health-and-probiotics/our-probiotic-strains/bb-12

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!