Foto: Privātais arhīvs

Pasaules jūsma par filmu "Bārbija" daudziem likusi atcerēties par savām bērnības rotaļlietām un lellēm. Arī par to, kā "vistizlākajai losenei", "lupatlasei" bija jāpierāda paralēlklases "stilīgo", nievājošo mazo meitenīšu svītai, ka viņai patiešām pieder īstā bārbija. Tā, kurai var locīt kājas un rokas saliekt 90 grādu leņķī.

Bārbija, neapšaubāmi, bija daudzu meiteņu lielākais sapnis, bet realitātē pieejamas bija tikai spēles ar vietējā "Straumes" ražojuma vai citu padomijas "draudzīgo" republiku mantām. Tomēr tās ir ne mazāk mīļas un nostalģiju raisošas, bieži – pat rotaļlietas, glabātas visa mūža garumā.

"Kāpēc es nolēmu izveidot pagājušā gadsimta rotaļlietu muzeju? Kaut vai tāpēc, ka laika mašīna neeksistē. Bet iemīļotā lelle vai lācis var kļūt par ceļvedi uz bērnības zemi. Ikdienas gaitās daudzas lietas neatceramies un aizmirstam, skatos uz muzeja apmeklētājiem, kuri ar sajūsmu un asarām acīs atrod savu mīļāko lelli vai citu rotaļlietu, atceras piemirstos mirkļus, mīļos cilvēkus. Ja bērnam lelle ir izklaides vai izglītības priekšmets, tad pieaugušajam tā ir iespēja atgriezties bērnībā, atminēties tās emocijas un siltos mirkļus, kas ir palikuši tālā pagātnē," stāsta rotaļlietu muzeja "Mūsu bērnība" izveidotāja – rotaļlietu kolekcionāre Jana Voronova.

Bārbiju cilts īstā bārbija

Mūsdienās skaistules – lelles bārbijas – ir ikdienišķas un sastopamas daudzās bērnistabās vai, puskailas, pinkainiem matiem samestas kastēs, lietotu preču veikalos, bet 1990. gados Madaras Miezītes-Bagātās grūti piepildāmais sapnis, tāpat kā daudzām, bija tieši viņa. "Pirmo reizi to iepazinu, ciemojoties pie klasesbiedrenes, kuras vecākiem piederēja kooperatīvs, viņai vienīgajai mūsu klasē bija bārbija. Viņa man uzdāvināja plakātiņu ar četrām šīm skaistulēm augstpapēžu kurpēs, košās, modīgās kleitās un mirdzošos kažokos. Plakātu noliku redzamā vietā savā necilajā plauktiņā un sāku sapņot. Tolaik, protams, neko nezināju par tādām lietām kā "manifestēšana" vai "vizualizēšana". Mamma bija godīga: "Meitiņ, mums nav tādu iespēju, vari pat nesapņot. Tādas lelles tev nebūs." Bārbijā bija kaut kas tik ļoti atšķirīgs no ducīgajām, īsmatainajām un pierastajām lellēm, viņa bija kā tāla aizjūru vīzija. Klīda fantastiski nostāsti, ka kaut kur pasaulē esot tikai bārbijai veltīti veikali, viņai esot pat sava četru stāvu māja un auto, vīrs, bērni, draudzenes, zirgi...

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!