Foto: A. Aleksandravičius
Pēc labas atpūtas esam raduši teikt, ka gulējām veselu nedēļu. Bet – vai sapņojot var aizceļot pagātnē? Lūk, plāns – pamošanās gultā ar baldahīnu, slinki rīta rituāli baroka estētikas piepildītos apartamentos, lēnas brokastis, kas pagatavotas no turpat dārzā izaudzētiem labumiem... Pēc tam – pastaiga priežu mežā un sapņaina satikšanās uz ūdens zilgmi šķeļošas jahtas. Vakarā – intelektuālas vakariņas "La Belle Époque" stilā. Izklausās pēc filmas scenārija? Gandrīz uzminējāt. Kinematogrāfa pieredze, kas paliks atmiņā uz ilgu laiku, – nedēļas nogale viesmīlības kompleksā "Monte Pacis", kas dibināts funkcionējošā klosterī.

Protams, ceļošana šajās dienās ir pavisam citāda, nekā mums visiem bija ierasts. Tomēr Lietuva ir atvērta tūristiem, gaidām jūs Kauņā! Pirms ierašanās pārbaudiet ceļošanas noteikumus, viss ir ļoti vienkārši: https://www.lithuania.travel/en/news/covid-19-in-lithuania-information-for-tourists

Baroka pērle un dabas bagātības

Lai gan šajā stāstā ir daudz aizraujošu detaļu, īsāk apskatīsim mūsdienas – precīzāk, šī gada martu. Vienā no slavenākajiem pasaules kinofestivāliem – Berlīnes kinofestivālā – tika paziņots, ka Kauņas Pažaisles klostera un baznīcas ansamblis izvēlēts par labāko filmēšanas vietu Eiropā 2020. gadā. Šoreiz par prestižo titulu cīnījās vairāki desmiti sevišķi "gleznainu" pretendentu – no ezeriem līdz pilīm. Tomēr baroka komplekss, kas kļuva par vienu no HBO seriāla "Katrīna Lielā" filmēšanas vietām, aizēnoja visus. Seriālā galveno lomu spēlēja "Oskara" balvas ieguvēja Helēna Mirena, kuru pārsteidza lietuviešu profesionalitāte un viesmīlība.

"Šī bija mana otrā filmēšanās Lietuvā, un es ceru, ka to būs vēl," sacīja aktrise pēc filmēšanas, kuras laikā viņa apmeklēja Kauņu. Estētiski iespaidīgais vēsturiskais seriāls, starp citu, sastāv no četrām daļām, tāpēc atliek izvēlēties – skatīsities to pirms vai pēc nedēļas nogales "Monte Pacis". Un pēc ierašanās ir iespējams piedalīties mini ekskursijā pa klostera vietām, kur strādāja filmēšanas komanda. Tāpat – palikt tajā pašā istabā, kur dzīvoja Mirena.

Pažaisles ansambļa stāsts aizsākās 17. gadsimtā. Klostera vēsture ir elpu aizraujoša, un to raksturo kari, ugunsgrēki un citi notikumi. Tajā atradās gan muzeja nodaļa, gan slimnīca. Pašlaik klosterī dzīvo un par to rūpējas Sv. Kazimira māsu kongregācija. Papildu "Monte Pacis" klosterī ir arī Svētais muzejs. Turklāt šeit gandrīz trīs gadu desmitus notiek Pažaisles mūzikas festivāla koncerti, no kuriem lielākie tradicionāli notiek Zāļu svētku laikā.

Pirms četriem gadsimtiem Lietuvas Lielhercogistes kanclers Kristups Žigimants Pacs nomaļā mežā uzcēla svētvietu kamalduliešu mūkiem. Ansambli projektēja itāļu arhitekts Džovanni Batista Frediani, to rotāja Lombardijas tēlnieku darbi un Florences gleznotāja Mišeles Arkandželo Palloni freskas. Burvīga detaļa – nezināma autora gleznots Skaistās Mīlestības Mātes ar bērnu attēls, ko redzēsiet uz Svētās Jaunavas Marijas parādīšanās baznīcas altāra (jā, baznīca darbojas!).

Vēl viena pārsteidzoša Pažaisles īpašība – no Kauņas centra viegli sasniedzamo kompleksu ieskauj skaista daba. Tas ir ne tikai priežu mežs, kas izrotāts ar ideāliem celiņiem pastaigām, bet arī Kauņas jūra – cilvēka un vides dialoga rezultāts. Tikai 20. gadsimta vidū tika nolemts visbeidzot aizsargāt pilsētu no Nemunas plūdiem un aizsprostot upju tēvu. Lietuvas lielākās mākslīgās ūdenstilpnes apakšā atrodas Kauņas Atlatīda – tur bija ciemati, kuru iedzīvotāji un pat ēkas ir pārvietotas uz pašreizējo piekrasti.

Šeit jūs varat vienkārši vērot jahtas un vindsērferus – vai arī nodoties vējam paši. Jūs varat doties pārgājienos, sauļoties, braukt ar velosipēdu (to jums nav jāņem līdzi – šo pakalpojumu piedāvā viesmīlības komplekss), skriet, izmēģināt dažādas ūdens aktivitātes – piemēram, vindsērfingu, ūdens slēpes vai vienkārši peldēties saulrietā. Uzkāpiet pilskalnā, apmeklējiet dzejnieces Salomejas Neris un viņas vīra tēlnieka Bernarda Buča māju-muzeju... Mēs veltījām šo nedēļas nogali "Monte Pacis", tāpēc iesakām pastaigā ilgi nekavēties – atgriežoties klosterī, vēl ir daudz darāmā.

Priviliģēta atpūta

Viesmīlības komplekss "Monte Pacis" (starp citu, šis nosaukums nozīmē miera kalnu – tieši tas, kas mums vajadzīgs, vai ne?) ir viena no retajām dizaina viesnīcām reģionā. Tai piešķirtas četras zvaigznes un tas ir vienīgais atpūtas komplekss Lietuvā, kas iekļauts "Heritage Hotels of Europe" federācijā. Stāstu pilnās Pažaisles apmeklējumu ir vērts ieplānot laikus – galu galā kompleksā ir tikai 13 istabas. Pirmajā stāvā atrodas karaliski luksusa klases apartamenti, otrajā – vēl septiņas atpūtas telpas. Vienlaikus "Monte Pacis" var uzņemt 46 viesus – šis skaitlis ir aktuāls tiem, kas plāno dzīves svarīgākās svinības.

Droši spiediet durvju rokturi – dosimies uz karaliskajiem apartamentiem, kas nosaukti par godu klostera dibinātājam Kristupam Žigimantam Pacam. Uzturēties šeit var ne tikai plašajā viesistabā, bet arī guļamistabā, kurā baroka laika elpu piešķir gulta ar baldahīnu. Viesmīlības kompleksa ziemeļu daļā atrodas Pača sievas Klāras Izabelas apartamenti. Kanclere bija toreizējās Polijas karalienes radiniece un ieradās Lietuvas Lielhercogistē no muižas Francijā, līdzi sev atvedot izsmalcinātību un šarmu. Tas ir iekodēts arī viņas vārdā nodēvētajās istabās. Ar kādām vēl vēsturiskām personībām jūs satiksieties Kauņā, mēs neatklāsim – koferī noteikti atstājiet vietu brīnumam! Galu galā visi "Monte Pacis" iemītnieki tiek aicināti izmantot ne tikai aktīvās atpūtas iespējas, bet arī bagātīgo vēsturiskās literatūras bibliotēku, kuras bagātību ir patīkami baudīt sulīgajā liepu alejā. Bet pagaidām, kad esat apmetušies un aizmirsuši darba un ikdienas rūpes, ir pienācis laiks gatavoties vakariņām. Tālu neiesim, taču tā ir lieliska iespēja!

Kad saskan tradīcijas un mūsdienu pieeja

"Gastronomiskais baroks. Vēsture un tradīcijas, daba un sezonalitāte un mūsdienīgas aktualitātes," tā izsmalcināti un efektīvi tiek prezentēts restorāns "Monte Pacis", kura virtuvi vada Raimunds Dambrausks – atturīgas, smalkas un tīras estētikas cienītājs. Viņa gatavoto ēdienu stils – modernām un mūsdienīgām tehnoloģijām izpildīta klasika, labāko produktu un vēsturiskās virtuves interpretācijas. Un šeit ir daudz vietas iztēlei – galu galā dārzeņi un zaļumi uz virtuvi ceļo vien dažu desmitu metru attālumā, no Pažaisles klostera zaļojošā un dabas un lūgšanu ieskautā "Monte Pacis" dārza.

Sezonas jaunums – izsmalcinātas degustācijas vakariņas "Compendium ferculorum", kas veltītas klostera dibinātāja Pača 400. dzimšanas dienai. To laikā jūs nobaudīsiet tādus gardumus kā "Noslēpumainais Pažaisles kāposts" vai baroka pīles krūtiņa. Desertā – imperatora "Medutis", kuram nespētu pretoties pat Katrīna Lielā.

Vai atceraties, ka stāsta sākumā pieminējām "La Belle Époque"? Brīnišķīgs laikmets – tas ir laiks pirms Pirmā pasaules kara, kad Eiropā valdīja optimisms, ekonomiskā izaugsme un kultūras uzplaukums. Gastronomija nav izņēmums. Kā tas bija toreiz, aicina novērtēt intelektuālā degustācija "La Belle Époque" galda kultūra. Pažaisles klosterī 1904. gadā notikušo svētku pusdienu rekonstrukcija", kurā spēlē divas pirmās vijoles – ēdienu kultūras pētnieka Mariusa Daraškeviča stāstītie stāsti un autentiskas septiņu ēdienu vakariņas.

Vēl viena viesmīlības kompleksā radīta pieredze, kas neatstāj vienaldzīgu, – gastronomiski audiovizuālais projekts "Sajūtu vakariņas", kas atklāj lietuviešu gastronomijas kultūru visā pasaulē saprotamā valodā. Īpaša detaļa "Monte Pacis" mīklu spēlē ir dzērienu karte. Restorānā piedāvātie dzērieni pērn "Baltic Wine List Awards" ceremonijā ieguva augstāko novērtējumu veselās trīs kategorijās. Pelnīti, jo "Monte Pacis" importē vīnu tikai no uzticamām, profesionāli novērtētām ģimenes saimniecībām.

P.S. vietā

Laiks doties mājās? Ak, nē... Pirms atgriešanās realitātē un iekrišanas datora slazdos, uzdāviniet sev vēl ekskursiju "Bībeles dārza augi" – neparastu pastaigu pa Pažaisles klostera dārzu un tā apkārtni, kuras laikā jūs pavadīs viens no labākajiem Kauņas gidiem, dabas tūrisma pasniedzējs, mežsargs un Gidu savienības prezidents prezidents Lins Daubars.

Tieši pirms iekāpšanas automašīnā vajadzētu piestāt veikalā, kas tirgo produktu līniju "Radīts Pažaislē". Piemēram, šeit nogatavinātos dzērienus "Sirds maize" vai upeņu "Bagātās domas", trīs klosteru bioloģisko tēju un Sv. Agates maizi, kā arī šo to jūsu mājas dekorēšanai. Ja jums neizdodas atrast laiku cienasta sarūpēšanai mājiniekiem, nekas briesmīgs – viesmīlības komplekss, kā jau īsts jau īsts 21. gadsimta spēlētājs, parūpējies arī par interneta veikalu. Tāda, lūk, nedēļas nogale Kauņā! Kādi ir jūsu iespaidi – kā "Oskara" laimētājam vai kā augstdzimušajam? Vai kā gara prieku ieguvušam svētceļniekam, vai kā māksliniekam, kurš pievārējis radošās mokas?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!