Foto: Publicitātes foto
Laiks, kad ģimene gaida mazuli, ir pārmaiņām bagāts un atbildīgs. Topošās māmiņas šodienas rūpes par sevi ietekmēs viņas bērniņa veselību un attīstību. Būtiska loma rūpēs par puncī augošo dzīvību un pašas grūtnieces veselību ir omega 3 taukskābēm.

Omega 3 taukskābes ir nepieciešamas organismam, jo tās atrodas katras mūsu šūnas membrānā. Šīs taukskābes ir neaizvietojamas un vitāli nepieciešamas normālai organisma augšanai un funkcionēšanai. Līdzīgi kā vitamīnus un minerālvielas, arī polinepiesātinātās taukskābes organisms pats nespēj sintezēt, tāpēc tās ir jāuzņem ar uzturu. Šīs taukskābes iedala divās grupās: omega 3 un omega 6. Cilvēka organismam nepieciešamas abas, jo katra no tām organismā pilda savas funkcijas savstarpēji mijiedarbojoties. Ikdienas maltītē ir daudzi produkti, kas satur omega 6 (sēklas, rieksti un augu eļļas), tāpēc omega 6 papildus uzņemt vajag ļoti reti. Gluži pretēji tas ir ar omega 3 - tā kā zivis neēdam bieži un lielā daudzumā, mūsdienu uzturā ir nepietiekams omega 3 taukskābju daudzums.

Lai uzlabotu bērniņa iespējas izaugt veselākam un gudrākam, jādomā par uzturu un tā papildināšanu. "Olšūna attīstību sāk jau 90 dienu pirms apaugļošanās. Līdz ar to omega 3 taukskābes uzņemt papildus ir ieteicams jau bērniņa plānošanas laikā," uzsver medicīnas doktore, Rīgas Stradiņa universitātes Dzemdniecības un ginekoloģijas katedras docente, vairāku publikāciju autore, grāmatas Ginekoloģija redaktore un klīnikas Medeora ginekoloģe Ilze Vīberga. Ārste atklāj, ka zinātniskie pētījumi ir parādījuši vērā ņemamu sakarību starp regulāru omega 3 lietošanu pirms grūtniecības un grūtniecības laikā un samazinātu bērniņa aptaukošanās risku un uzlabotu smadzeņu šūnu attīstību.

Taču ārsti ir arī piesardzīgi pret omega 3 uzņemšanu grūtniecības laikā ar jūras valsts produktiem. Lielās zivis, īpaši plēsīgās, akumulē toksiskās vielas. Tāpat, ne vienmēr ir zināms, no kādiem ūdeņiem zivs nākusi. Riskanta ir arī nebrīvē augušo zivju lietošana uzturā, jo tās visbiežāk ir mitušas nelabvēlīgos apstākļos, tāpēc īpaši lielā daudzumā uzņēmušas dažādas antibiotikas un augšanas hormonus. Tādā veidā diemžēl var gadīties, ka negatīvās sekas ar, piemēram, pārāk lielu metildzīvsudraba uzņemšanu var neattaisnot iegūto omega 3 taukskābju vērtīgumu.

Ņemot vērā minētos apstākļus, speciālisti topošajām māmiņām iesaka omega 3 taukskābes uzņemt ar uztura bagātinātājiem. Protams, te aktualizējas jautājums par šo uztura bagātinātāju ražotāja uzticamību, lai izvairītos no nekvalitatīvas produkcijas, kas var apdraudēt pašu sievieti un nodarīt neatgriezenisku kaitējumu gaidāmajam mazulim. Pat Pasaules Veselības organizācija (World Health Organization) izdevumā, kas veltīts metildzīvsudraba kaitīgumam, norādījusi, ka palielināts metildzīvsudraba daudzums grūtnieces uzturā var auglim radīt garīgo atpalicību, krampjus, redzes un dzirdes traucējumus, valodas traucējumus un atmiņas zudumus, aizkavēt attīstību (http://www.who.int/ipcs/features/mercury.pdf).

Omega 3 uztura bagātinātāji topošās māmiņas un gaidāmā bērniņa veselībai un labsajūtai

Aptiekās un pat lielveikalos tiek plašā klāstā piedāvāti dažādi omega 3 taukskābes saturošie uztura bagātinātāji. Lai izvēlētos īsto, vērts pievērst uzmanību tādiem aspektiem kā ražotāja atpazīstamība, izcelsmes vieta, no kā omega 3 iegūtas, kādā daudzumā tās produktā ir, cik kapsulu dienā nepieciešams, vai produkta iepakojums un uzglabāšana nav neatbilstoša.

LYL love your life® piedāvā LYL krila eļļu - omega 3 vispilnīgākajā formā - nepieciešamo omega 3 taukskābju uzņemšanai. Pateicoties produkta augstajai kvalitātei un efektivitātei, LYL krila eļļa ir Latvijas iedzīvotāju uzticību ieguvis un pozitīvi novērtēts omega 3 avots. Pēc IMS datiem, tieši LYL krila eļļa ir 2013. gada pircēju atzītākais omega 3 produkts Latvijā.
Iemesli, kāpēc speciālisti iesaka LYL krila eļļu grūtniecēm
  1. LYL krila eļļa tiek ražota no īpaši maziem ūdens iemītniekiem, kas auguši pasaules tīrākajos ūdeņos, lai līdz minimumam samazinātu jebkāda ķīmiska piesārņojuma iespējamību produktā;
  2. Mazo vēžveidīgo krilu organismā ir pasaulē spēcīgākais dabiskais antioksidants astaksantīns - nekādi papildu antioksidanti nav nepieciešami. Tādā veidā LYL krila eļļa ilgāk uztur savas vērtīgās īpašības bez speciāliem uzglabāšanas nosacījumiem;
  3. Pateicoties LYL krila eļļā esošajām omega 3 taukskābēm jūras fosfolipīdu formā, tās organismā uzsūcas daudz efektīvāk par citiem zināmajiem omega 3 avotiem. Tāpēc pietiek ar vienu LYL krila eļļas kapsulu dienā;
  4. LYL krila eļļas produkti nāk no Norvēģijas. To ražotāji ir pasaulē vadošie un atzinīgi novērtēti vides aktīvistu vidū, jo rūpējas par ilgtspējīgu attīstību, lai arī nākamajām paaudzēm būtu pieejamas visas dabas bagātības tīrā vidē.

Ginekoloģe Kristīne Ķempe apstiprina, ka jau krietnu laiku ir pierādīta omega 3 taukskābju labvēlīgā ietekme uz grūtnieces organismu - omega 3 taukskābes uzlabo sirds un asinsvadu sistēmu, mazina slikto holesterīnu, pasargā aknu un smadzeņu šūnas, mazina iekaisumu procesus un saglabā enerģiju. "LYL krila eļļa ir ļoti laba alternatīva, lai uzņemtu nepieciešamās omega 3 taukskābes." Ārstes ieteikums topošajām māmiņām - rūpēties par sevi, lai būtu spēks, enerģija un dzīvesprieks tad, kad mazais cilvēciņš ienāk šajā pasaulē.

Latvijā topošo un esošo māmiņu vidū labi zināmā vecmāte Aija Mikova, kas palīdz bērniņiem nākt pasaulē Siguldā, Valmierā un ģimenes radību mājā Harmonija, apstiprina: "Papildus visām omega 3 taukskābju sniegtajām priekšrocībām LYL krila eļļa palīdz arī normalizēt grūtnieces punča darbību mazuļa iznēsāšanas laikā un pēc dzemdībām. Lai gaidīšanas laiks un mazuļa ienākšana ģimenē būtu īpaši gaišs un sirsnīgs mirklis, šis nav mazsvarīgs apstāklis!"

Omega 3 un bērniņa attīstība

Izrādās, ka omega 3 taukskābes grūtniecības laikā ir svarīgas ne tikai sievietei, bet arī auglim, jo veicina jaundzimušā kognitīvo attīstību un sīkās motorikas veiklību1. Pierādīts, ka bērni, kuru māmiņas grūtniecības laikā uzņēmušas pietiekamu daudzumu omega 3, kognitīvo spēju pārbaudes uzdevumus veica ievērojami labāk. Īpaši svarīgas omega 3 taukskābes ir otrajā un trešajā trimestrī, kad bērniņam attīstās smadzenes2

1 Reviews in Obstetrics & Gynecology, 2008, 1(4), 162-169. 
2 Nutritional Neuroscience, 2013, 16(2), 47-53.

Omega 3 un bēdīgi slavenās alerģijas

Mūsdienās aktuāls ir jautājums par dažādām alerģiskām reakcijām. Pēc Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas datiem, 35 procenti ar astmu slimo bērnu Latvijā ir vecumā no 1 līdz 2 gadiem. Sadzīvošana ar astmu mazam bērnam ir apgrūtinoša un prasa lielas pārmaiņas visai ģimenei. Zinātniskā pētījumā atklāts, ka omega 3, lietotas grūtniecības laikā, par 63 procentiem samazina astmas un par 87 procentiem - alerģiskās astmas risku gaidāmajam mazulim3

3 American Journal of Clinical Nutrition, 2008, 88, 167-175.

Omega 3 samazina priekšlaicīgu dzemdību risku

Diezgan daudz tiek runāts par to, ka pēdējā laikā bērniņi pasteidzas ar piedzimšanu. Pasaulē aptuveni 10 procenti dzemdību notiek priekšlaikus, bet jaundzimušo saslimstības un mirstības struktūrā 70 procenti gadījumu ir ar augļa neiznēsāšanu saistītas problēmas. Pēc Sabiedrības veselības aģentūras 2009. gada datiem, Latvijā priekšlaicīgo dzemdību rādītājs kopš 2001. gada ir aptuveni pieci procenti (http://www.vmnvd.gov.lv/uploads/files/4d00e1f85f0e4.pdf). Pētījumi apstiprina, ka papildu omega 3 taukskābes topošās māmiņas uzturā var samazināt spontāno abortu un priekšlaicīgu dzemdību risku4,5

4 Reviews in Obstetrics & Gynecology, 2008, 1(4), 162-169. 
5 British Medical Journal, 2002, 324, 1-5.

Omega 3 un pēcdzemdību depresija

Aptuveni 10 procentiem sieviešu pirmajos mēnešos pēc dzemdībām novēro depresijas kritērijiem atbilstošus traucējumus. Apmēram pusei šos traucējumus var labot ar terapijas palīdzību, bet daļai depresija var saglabāties pusgadu vai pat ilgāk6. Omega 3 taukskābes ir lielisks atbalsts smadzenēm - palīdz nostabilizēt hormonu, arī serotonīna, līmeni, lai izvairītos no nomāktības un depresijas. Īpaši nozīmīgi tas ir grūtniecības laikā, jo omega 3 papildu uzņemšana spēj mazināt pēcdzemdību depresijas7 risku. 

6 Baldwin DS, Hirschfeld R. Fast Facts Depression. 2nd edition. Oxford. Health Press, 2005
7 PLoS ONE, 2013, 8(7), 1-12.

LYL krila eļļa produktus var iegādāties visās Latvijas aptiekās un LYL autorizētajā veikalā: www.uzveselibu.lv

Vairāk informācijas: www.krilaella.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!