Foto: Publicitātes foto

Andis Brēmanis, Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs

1. Šķiedrvielas ir nesagremojami augu izcelsmes saliktie ogļhidrāti, ko nevar sašķelt cilvēka gremošanas trakta fermenti, un tās praktiski nesatur kalorijas.

2. Ir divu veidu šķiedrvielas: šķīstošās šķiedrvielas, kas izšķīst ūdenī, un nešķīstošās šķiedrvielas, kas nešķīst, bet piesaista ūdeni. Abi veidi ir svarīgi, lai saglabātu optimālu veselību. Tie dabā atrodami tādos pārtikas produktos kā graudi, rieksti, dārzeņi, augļi, pupas, sēklas, sēnes.

3. Vairums no mums dienā apēd tikai aptuveni 15 -16 gramus šķiedrvielu, kas ir stipri par maz. Sievietēm būtu jāuzņem 25 grami, bet vīriešiem 35 grami.

4. Gaļā, piena produktos, olās un ūdenī vispār nav šķiedrvielu. Tās ir tikai augu izcelsmes produktos.

5. Šķiedrvielām bagāts uzturs palīdz novērst sirds slimības un dažus vēža veidus.

6. Šķīstošās šķiedras palēnina tauku un cukuru uzsūkšanos asinīs, palīdzot regulēt cukura līmeni asinīs. Tās pazemina "sliktā" holesterīna līmeni.

7. Pilngraudu produkti vienmēr būs bagātāki ar šķiedrvielām nekā līdzīgi, bet rūpnieciski attīrīti produkti, piemēram, brūnie rīsi būs pārāki par pulētajiem jeb baltajiem rīsiem.

8. Jo vairāk šķiedrvielu iekļauj uzturā, jo vairāk ūdens būs nepieciešams to veiksmīgam transportam caur gremošanas traktu.

9. Uzturs ar zemu šķiedrvielu daudzumu palielina apendicīta un žultsakmeņu risku.

10. Palielinot uzturā šķiedrvielu daudzumu, var samazināt 2. tipa diabēta saslimstības risku.

11. Augļu un dārzeņu sulās ir mazāk šķiedrvielu nekā veselos augļos un dārzeņos. Tas ir tāpēc, ka, gatavojot sulu, daļa augļa vai dārzeņa nokļūst atkritumos.

12. Cilvēki, kas ēd šķiedrvielām bagātu pārtiku, mēdz būt slaidāki nekā tie, kas to nedara.

13.Lai pārtiku varētu uzskatīt par labu šķiedrvielu avotu, tajā jābūt vismaz 3 gramiem šķiedrvielu uz 100 gramiem produkta. Ja produkta sastāvā ir vismaz 6 grami šķiedrvielu uz 100 gramiem, tas tiek uzskatīts par ļoti vērtīgu šķiedrvielu avotu.

14. Šķiedrvielas bieži dēvē par "dabas slotu", jo tās palīdz "iztīrīt" zarnu traktu.

15. Seko līdzi, lai arī tavu bērnu un mazbērnu uzturs būtu šķiedrvielām pietiekoši bagāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!