Foto: Publicitātes foto
Veselības aprūpes speciālisti bieži stāsta par šķiedrvielu pozitīvo ietekmi uz pieaugušo gremošanas veselību, svara kontroli un slimību profilaksi. Bet vai zināt, ka šķiedrvielas ir vienlīdz svarīgas arī bērniem? Iekļaujiet šķiedrvielu saturošus produktus bērna ikdienas ēdienkartē jau pirmsskolas vecumā, jo tas dod pamatu veselīgas ēšanas paradumiem mūža garumā.

Andis Brēmanis, Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs

Kāpēc šķiedrvielas?

Kad bērni ēd vairāk šķiedrvielām bagātus produktus, viņi patērē mazāk taukus un cukuru saturošus produktus un ir slaidāki. Tas ir tāpēc, ka ar šķiedrvielām bagātiem pārtikas produktiem (tiem, kuros porcijā ir vismaz 2,5 grami šķiedrvielu) parasti ir mazāk kaloriju, un to sagremošana prasa ilgāku laiku - tas nozīmē, ka bērni ilgāk izjūt sāta sajūtu un nepārēdas. Citi šķiedrvielu ieguvumi ir stabila cukura un insulīna līmeņa uzturēšana asinīs, kas neļauj organismam uzkrāt nevajadzīgus taukus. Kā? Gremošanas traktā šķiedrvielu klātbūtnē ogļhidrātu šķelšana un uzsūkšanās asinīs notiek lēnāk un vienmērīgāk. Līdz ar to pēc maltītes nav strauja cukura jeb glikozes līmeņa paaugstināšanās. Glikoze, protams, ir vajadzīga, jo tas ir mūsu galvenais degvielas avots. Savukārt, ja tās ir par daudz un tā netiek izmantota fiziskā slodzē, tad pārpalikums tiek pārsintezēts taukos un veido nevajadzīgus uzkrājumus.

Cik bērnam ir nepieciešamas šķiedrvielas?

Mazuļiem līdz sešu mēnešu vecumam šķiedrvielas nav jālieto. Bet, kad zīdaiņi nonāk otrajā pusgadā, ieteicamā norma ir 5 grami līdz viena gada vecumam. Pēc tam, lai noskaidrotu, cik daudz vajag jūsu mazulim, ņemiet par pamatu šo formulu: bērna vecums + pieci = šķiedrvielu daudzums gramos katru dienu. Tātad, ja jūsu bērnam ir divi gadi, tad ikdienas patēriņš būtu 7 grami šķiedrvielu dienā. Vienlaikus mudiniet bērnus dzert pietiekoši daudz šķidruma, lai šķiedrvielas vienmērīgi pārvietotos pa zarnu traktu. Šķiedrvielas bez šķidruma var izraisīt aizcietējumus, pat zarnu nosprostojumu.

Padomi produktu izvēlē

Maize, citi graudu produkti, dārzeņi augļi, sēklas, ogas un rieksti – to sastāvā ir visvairāk šķiedrvielu. Jo mazāk apstrādāti produkti, jo labāk organismam – lietojiet augļus un dārzeņus ar visu mizu, tie būs bagātāki ar šķiedrvielām. Neaizmirstiet iekļaut uzturā rudzu, sēklu vai pilngraudu maizi. Tā būs ne tikai laba maltītes sastāvdaļa, bet arī alternatīva neveselīgiem našķiem, un dos sāta sajūtu ilgākam laikam.

Lasiet marķējumu! Produkti, kuru sastāvā 100 gramos ir vismaz 6 grami šķiedrvielu, tiek uzskatīti par "daudz šķiedrvielu" saturošiem. Tie, kuros ir vismaz 3 grami 100 gramos produkta, tiek uzskatīti par "šķiedrvielu avotiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!