Dace Kļava, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas katedras fakultātes asociētā profesore
1.Graudaugu pārslas un maize no rupja maluma miltiem ir viens no svarīgākajiem šķiedrvielu saturošajiem produktiem
Produkti ar norādi "daudz šķiedrvielu" ir tādi, kur šķiedrvielu daudzums ir vairāk nekā 6 grami uz 100 gramiem produkta. Savukārt maize vai pārslas, kas ir "šķiedrvielu avots", satur vismaz 3 gramus uz 100 gramiem produkta. Pievērs uzmanību informācijai uz iepakojumiem.
2. Brokastīs izvēlies produktus ar augstu šķiedrvielu saturu
Sāciet dienu auzu pārslu vai citu graudaugu pārslu biezputru. Tās bagātīgi satur šķiedrvielas, gan šķīstošās, gan nešķīstošās un nodrošinās ar pusi no nepieciešamās dienas devas. Apēd 2 šķēles "Kuršu" rudzu maizes un uzņemsi vairāk nekā četrus gramus šķiedrvielu.
3.Nomaini baltos rīsus un makaronus ar pilngraudu alternatīvām
Izvēlies pilngraudu vai brūnos rīsus, balto rīsu vietā. Tie saturs vairāk graudapvalka un līdz ar to arī vērtīgās uzturvielas – šķiedrvielas, minerālvielas, vitamīni un bioloģiski aktīvie savienojumi.
Makaronus izvēlies krāsainus vai brūnus, jo tiem būs izmantoti pilngraudu milti vai dārzeņu pulveri, līdz ar to palielināsies šķiedrvielu daudzums.
4.Pagatavo šķiedrvielām bagātas uzkodas
Gatavojot uzkodas, izvēlies rudzu vai sēklu maizi, tas palielinās šķiedrvielu daudzumu ikdienā. Atceries, ka garšīgs našķis var būt grauzdēta rudzu vai sēklu maize, sagriezta gabaliņos vai plānās šķēlītēs čipšu vietā!
5.Brokastīs izvēlies produktus ar daudz šķiedrvielām
Sāciet dienu ar šķiedrvielām, nevis ar cukuru saturošām smalkmaizītēm vai pankūkām, lai novērstu cukura līmeņa palielināšanos asinīs.