Foto: Māris Morkāns

Ik gadu pasaulē tiek saražoti 24 miljardi pāru apavu: no iešļūcenēm par vienu dolāru līdz Kanjes Vesta sporta apaviem, tautā dēvētiem par krosenēm, par diviem miljoniem. Cilvēku nesātību cenšas mazināt ar jauno tehnoloģiju palīdzību: lietā liek virtuālus un "mūžīgos" apavus, kas pēc novalkāšanas tiek pārstrādāti jaunās kurpēs. Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs iepazīstina ar sporta apavu vēsturi – no vienkāršības simbola līdz kulta objektam – un rāda unikālus "adidu", "naiku", "džordanu" eksemplārus, kā arī jaunos slavenību un slepenu kolekcionāru zīmolus.

Sliktam sportistam arī Maikla Džordana krosenes nepalīdzēs, bet labs pat basām kājām pasaules rekordu sasniegs. Izstāde "Snīkeri: eko x ego" sākas ar etiopiešu skrējēja Abebes Bikilas stāstu, kurš 1960. gadā olimpiskajās spēlēs Romā triumfēja maratonā, distanci noskrienot basām kājām. Leģenda vēsta, ka viņam savu sporta apavu nav bijis, bet, kad pirms starta pienāca brīdis izvēlēties pāri, tehniskajiem sponsoriem "adidas" attiecīgā izmēra apavu vairs nav atlicis.

Pēc deviņiem gadiem Bikila iekļuva autoavārijā, kļuva paralizēts, taču veica tiem laikiem eksperimentālu rehabilitācijas kursu Anglijā, paņēma rokās šaujamloku un kļuva par vienu no pirmajām paralimpiskajām zvaigznēm.

"Frīki", "gīki", "geimeri", "fīčas", "feiki", "haips" – skaidrojošajās plāksnītēs pie eksponātiem izmantota tīņiem saprotama valoda, kuriem krosenes jeb "snīkeri" (no angļu valodas "sneakers") ir kaut kas vairāk nekā vienkārši apavi. Lai noturētu nelasošās paaudzes uzmanību, izvēlēts īpašs šrifts un rindkopu atdalīšana, dinamiski eksponāti un daudz video, brīžiem pat ar diezgan drosmīgu saturu. Piemēram, video ar igauņu reperi Tomiju Kešu, kurš sadarbībā ar "adidas" radījis pasaulē visgarākās krosenes, – starp eksponātiem ir arī metru garās melnbaltās "Superstar" (titulbildē).

Vēsturei pa pēdām

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!