Foto: Shutterstock
Atbrīvojoties no nevēlamā apmatojuma, bieži vien tiek izmantota lāzerepilācija. Šai sakarā dermatoloģe Anna Bērziņa piedāvā procedūras specifikas raksturojumu, kā arī ieteikumus, ko vērts ņemt vērā, ja plāno to tuvākajā laikā veikt.

Lāzerepilācijas procedūru veic šādi: ādai pietuvina speciālu uzgali un ar lāzera impulsu iedarbojas uz apmatojumu - katra matiņa folikulu, to iznīcinot. Ar lāzeru iznīcinātie matiņi vairs neatjaunojas visa mūža garumā.

Tomēr, jāņem vērā, ka ādā ir arī matiņi, kas lāzerepilācijas procedūras laikā ir neaktīvajā augšanas fāze. Uz tiem lāzers nevar iedarboties, tāpēc pēc laika tie ataug.

Ar lāzerepilāciju tikt vaļā no nevēlama apmatojuma cilvēki visbiežāk vēlas tādēļ, ka tas krietni atvieglo ikdienas higiēnu. Taču ir situācijas, kad sievietei lāzerepilācija palīdz tikt vaļā ne tikai no nevēlama apmatojuma, bet arī no kompleksiem, piemēram, ja ar to veiksmīgi izdodas atbrīvoties no nevēlamiem matiņiem uz zoda vai augšlūpas.

"Tiesa gan, ja sievietei uz sejas veidojas pastiprināts apmatojums, pirms lāzerepilācijas mēs parasti iesakām veikt hormonu analīzes, lai pārliecinātos, ka pie vainas nav kāda ginekoloģiska vai vairogdziedzera saslimšana, jo tādā gadījumā lāzerepilācija nedos vēlamo efektu," skaidro dermatoloģe.

Sievietes dažkārt izsaka vēlmi ar lāzerepilāciju koriģēt uzacu formu. To gan nevajadzētu darīt, jo nav iespējams izveidot tik precīzu uzacu formu. Taču, ja starp uzacīm aug matiņi, tos gan ar lāzerepilāciju var ļoti veiksmīgi likvidēt.

Ļoti nepatīkama lieta, ko izdodas novērst ar lāzerepilāciju, ir ādā ieauguši matiņi, tie bieži izraisa arī ādas iekaisumu. "Lāzerepilācija jau pēc pirmās procedūras novērš problēmas cēloni. Ādā ieauguši matiņi visbiežāk veidojas tādēļ, ka, regulāri atbrīvojoties no apmatojuma, piemēram, ar vaksāciju vai epilāciju, matiņa stiebrs ar laiku kļūst vājš. Un tad matiņi vairs nespēj izaugt cauri ādas slānim, tāpēc ieaug ādā," skaido dermatoloģe.

Protams, cilvēki vienmēr vēlas noskaidrot, cik lāzerepilācija būs efektīva un vai tā ir nesāpīga. Dermatoloģe skaidro: "Lāzerepilācija nav sāpīga procedūra, tomēr uz ādas ir jūtama. Latvijā lāzerepilācijas veikšanai izmanto arvien modernākas iekārtas, piemēram, procedūras laikā ādai tiek radīts atvēsinošs un atsāpinošs efekts, kā arī lāzers spēj atpazīt un iznīcināt dažāda pigmenta matiņus. Tādēļ šādi veikta lāzerepilācija ir efektīvāka – apmatojums ataug lēnāk un ir plānāks.

Lāzerepilāciju neveic, ja ir grūtniecība, onkoloģiskas saslimšanas vai arī ķermeņa daļā, kuru paredzēts apstrādāt, ir strutainas, infekciozas ādas slimības.

Ķermeņa daļa, kur visbiežāk veic lāzerepilāciju, protams, ir kājas, kā arī paduses, kur procedūra parasti dod ļoti ātru un paliekošu rezultātu. Sievietes bieži vēlas, lai būtu komforts bikini zonā, tāpēc arī šajā ķermeņa daļā lāzerepilācijas procedūra ir ļoti iecienīta. Taču mūsdienās arvien biežāk lāzerepilāciju veic visā bikini zonas dziļumā - arī uz gļotādas.

Bērziņa atklāj, ka uz lāzerepilācijas procedūrām mēdz nākt arī vīrieši, piemēram, lai atbrīvotos no apmatojuma uz muguras, padusēs. Ir bijuši arī pāris gadījumi, kad vīriešiem veic lāzerepilāciju bikini zonā. 

Lai ar lāzerepilāciju panāktu stabilu efektu, atbrīvošanās no apmatojuma būtu nepieciešama reizi divos - trijos mēnešos, ir nepieciešams lāzerepilācijas kurss, tās ir apmēram 4-6 procedūras.

Taču, ja cilvēks vēlas, lai āda pastāvīgi būtu pilnīgi gluda, procedūru vajadzēs atkārtot ik pēc pusgada.

Lāzerepilācija vislabāko rezultātu dod cilvēkiem, kam apstrādāšanai paredzētajā ķermeņa daļā ir gaiša āda un tumšs apmatojums. Ja cilvēkam ir dabīgi tumša āda vai arī tā ir iesauļota, efekts būs krietni mazāks. Savukārt gaišam un sirmam apmatojumam lāzerepilācija būs neefektīva, jo, lai iznīcinātu matiņus, lāzerim ir jāatpazīt pigments gan matiņā, gan tā folikulā.

Tā kā ādai pirms procedūras ir jābūt neiesauļotai un arī pēc lāzerepilācijas nav ieteicams sauļoties divas, bet vislabāk trīs nedēļas, procedūru kursu vislabāk sākt pirms sauļošanās sezonas. Marts, aprīlis būtu vispiemērotākais laiks, jo tad līdz vasarai - sauļošanās sezonai būs panākts stabils efekts. Vasaras mēnešos lāzerepilāciju varēs neveikt un bez ierobežojumiem sauļoties, savukārt pēc vasaras veikt nākamo procedūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!