Foto: Shutterstock
Kosmētikas otām ir izšķirošā loma, lai uzklātais grims būtu nevainojams. Tomēr svarīgi atcerēties, ka nepietiek vien ar kvalitatīvu otiņu iegādi – tās, kā jebkuru citu priekšmetu, ir arī regulāri jākopj. Šajā rakstā par to, kādēļ otiņas ir svarīgi mazgāt, un cik bieži to ieteicams darīt.

Kādēļ tās kopt?

Netīrot otas pietiekami bieži vai sliktākajā gadījumā – vispār nekad –, palielinās risks, ka uz sejas ādas nonāks arī baktērijas un atmirušās šūnas, kas tikai pasliktinās sejas ādas stāvokli. "Kosmētikas otiņas uzkrāj netīrumus, atmirušo ādu, taukus un baktērijas, kā arī apkārtējās vides piesārņojumu," portālam "Health" uzsver dermatoloģe Ife Rodnija. Būtībā, uz otas sariem "dzīvo" liels netīrumu perēklis, kas tā vien gaida nonākšanu uz sejas.

"Lielākās briesmas, ko sagādā nepārtraukti netīras kosmētikas otas izmantošana, ir poru aizsērēšanas veicināšana," teic dermatoloģe. "Ja kosmētikas otas ilgstoši nav mazgātas, tajās uzkrājas dažādi mikroorganismi," stāsta dermatologs Džošuā Zaikners. "Savukārt šo mikroorganismu nonākšana uz ādas var izraisīt ne tikai sejas ādas kairinājumu, bet arī rada inficēšanās risku, piemēram, ar E. coli un Staphylococcus aureus baktērijām. Ja tiek izjaukta ādas aizsargbarjera, baktērijām ir arvien vieglāk iekļūt ādā."

Tomēr regulāra otu mazgāšana ir svarīga ne tikai veselības dēļ, ir vēl kāds pavisam vienkāršs, taču grima māksliniekiem sevišķs iemesls – ar netīrām otām uzklāt nevainojamu grimu ir krietni grūtāk. Otas sari laika gaitā salīp, un kosmētika uz ādas uzklājas nevienmērīgi.

Pareiza kosmētikas otu kopšana

"Galvenais nosacījums, tīrot kosmētikas otas, ir to darīt uzmanīgi un ļoti rūpīgi," uzsver dermatoloģe Rodnija. Taču to, kādus produktus izmantot otu kopšanai, skaidro ādas kopšanas speciāliste Sabīna Vaizmana portālam "Good Housekeeping".

  • "Kosmētikas otu mazgāšanai bieži tiek izmantoti bērnu šampūni, un tie patiesi darbojas ļoti labi," atzīst Vaizmena, vienlaikus iesakot šo līdzekli izmantot otu sariem, kas ir veidoti no dabīgajām šķiedrām.
  • Lai efektīvi no kosmētikas paliekām izmazgātu sūklīšus, speciāliste iesaka izmantot trauku mazgāšanas līdzekli, kas no sūkļa izmazgās kā tonālo krēmu, tā konsīleri.
  • Iespējams iegādāties arī tīrīšanas līdzekļus, kas paredzēti tieši kosmētikas otu kopšanai.

Dažkārt otu mazgāšanai tiek ieteikta arī olīveļļa un etiķis, tomēr šos produktus labāk atstāt virtuves plauktos, teic ādas kopšanas speciāliste. Portāls "Cālis" iesaka otas tīrīt arī ar ziepju gabaliņu – ar vieglām kustībām otiņa jāslauka gar ziepes virspusi. Pēc tam tā ir jānoskalo zem silta un tekoša ūdens.

Ceļvedis kosmētikas otu mazgāšanā:

  • Noskalo sarus zem tekoša ūdens, un vienlaikus vērīgi uzmani, lai ūdens nenokļūtu uz otas roktura – ūdens, kas nonācis saru sastiprināšanas vietā, var pavājināt līmes iedarbību un sari var sākt izkrist.
  • Ieberzē otā savu izvēlēto tīrīšanas līdzekli. Pārbaudi, vai līdzeklis ir noklājis visus otas sarus.
  • Izskalo no otu. Ja tā nav kārtīgi izmazgājusies, atkārtoti iezied tajā tīrīšanas līdzekli un ar apļveida kustībām to ieberzē saros.
  • Viegli izspied no sariem ūdeni. Taču nedari to pārāk stipri, lai tos nejauši neizrautu!
  • Pēc mazgāšanas otas uzliec uz dvieļa un ļauj tām izžūt dabiski, neizmantojot, piemēram, fēnu, kas otas sarus var tikai sabojāt.

Cik bieži mazgāt?

"Būtu ideāli, ja kosmētikas otas tiktu tīrītas pēc katras izmantošanas reizes, tomēr lielākajai daļai no mums tas varētu būt liels izaicinājums," teic ādas kopšanas speciāliste Sabīna Vaizmena. Savukārt dermatologs Zaikners uzsver, ka prioritāri būtu jāmazgā tās kosmētikas otas, ar kuru palīdzību tiek uzklāta šķidras konsistences kosmētika, jo baktērijas mīl mitrumu. Lūk, speciālistu ieteikumi:

  • Otas, kuras izmantojat pūdera uzklāšanai: vienu līdz divas reizes nedēļā. "Otas, kuras izmantojam vaigu sārtuma uzklāšanai, vaigu kaulu, deguna un zoda ietonēšanai un pūdera uzklāšanai, būtu jāmazgā vismaz vienu vai divas reizes nedēļā," uzsver Vaizmana.
  • Otas, kuras izmantojam šķidras konsistences kosmētikas produktu uzklāšanai: katru dienu. "Ja otas izmantojam grima pamata uzklāšanai, piemēram, tonālā krēma, konsīlera un acu ēnu uzklāšanai, tās vajadzētu mazgāt katru dienu – baktērijas šādas otas mīl visvairāk, līdz ar to pieaug arī inficēšanās risks," teic speciāliste.
  • Sūklīšus, kurus izmantojam tonālā krēma uzklāšanai: katru dienu. "Arī sūkļi, kas tiek izmantoti tonālā krēma uzklāšanai, būtu jāmazgā katru dienu, jo tie pēc lietošanas paliek mitri, radot labvēlīgu vidi baktērijām," stāsta ādas speciāliste.

Nedalies ar savu kosmētikas maciņa saturu

Zinām, ka dalīties ar higiēnas lietām, ieskaitot matu ķemmi un kosmētiku, nav ieteicams. Tomēr visbiežāk brīžos, kad draudzenei nepieciešams palīdzēt ar grimu vai māsa jautā pēc tavas acu ēnu paletes, mēs savā kosmētikas maciņā esošos produktus draudzīgi aizlienējam.

Dermatologi gan stingri norāda, ka infekcijas riska dēļ nav ieteicams dalīties ar savām kosmētikas otām, taču, ja tas bijis nepieciešams, pēc tam noteikti ieteicams tās nomazgāt un dezinficēt, lai otas atkal droši varētu lietot.

Laiks jaunām otām!

Ja ota paliek arvien neizturīgāka, otu sariņi sāk izkrist un netīrumus vairs nav iespējams pilnībā iztīrīt, ir īstais laiks nomainīt veco kosmētikas otu pret jaunu, uzsver dermatologs Džošuā Zaikners. Tomēr ne vienmēr jāgaida brīdis, kad ota vienkārši saplīst. Dermatoloģe Rodnija uzsver vēl pāris pazīmes, kas norāda par to, ka otas savu laiku godam nokalpojušas:

  • Sari paliek asi un saskrāpē sejas ādu;
  • Ota ož arī pēc mazgāšanas – šī ir baktēriju pazīme;
  • Ota ir zaudējusi savu dabisko formu;
  • Grima uzklāšana ar otu neizdodas tik labi kā iepriekš.

Atbilstoši rūpējoties par savām kosmētikas otām, tās nebūs jāiegādājas bieži, teic dermatologs Zaikners: "Ar pienācīgu aprūpi otas var kalpot pat gadiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!