Foto: Shutterstock

Liekais svars, taukiem krājoties vēdera dobuma rajonā un aptverot arī iekšējos orgānus, mūsu veselībai ir visbīstamākais. Tas ierosina sirds un asinsvadu slimību attīstīšanos, otrā tipa diabētu, insulīna līmeņa izmaiņas un pat ļaundabīgu audzēju rašanos. Protams, ne vienmēr lieko tauku slānīti uz vēdera veido mazkustīgs dzīvesveids un vēlme gardi, taču neveselīgi paēst.

Kā brīdina mediķi, vēdera aptaukošanos var ierosināt arī dažādas saslimšanas, hormonālā līmeņa izmaiņas un nezināšanas dēļ pieļautas kļūdas, ievērojot šķietami veselīgu dzīvesveidu. Turpinājumā pāris iemeslu, kāpēc svars spītīgi atsakās pazust no vidukļa zonas, un ieteikumi, kā ar to cīnīties.

Novecošana

Gadu skaitam ritot, palēninās mūsu vielmaiņa, kā rezultātā svaru zaudēt kļūst grūtāk. Tāpat svara izmaiņas sievietēm var ierosināt menopauze vai tās tuvošanās, kā rezultātā hormonālo izmaiņu ietekmē liekais svars uzkrājas tieši vēdera rajonā. Šo procesu diemžēl nav iespējams apstādināt pilnībā, taču, ievērojot turpinājumā minētos ieteikumus, aptaukošanos iespējams mazināt, novēršot liekā svara veidošanos.

Treniņi

Kā zināms, kardio slodze trenē mūsu sirds izturību, taču, lai zaudētu svaru, vitāli svarīgi ir arī spēka vingrojumi, kas trenēs, attīstīs un nostiprinās ķermeņa muskulatūru. Palielinoties muskuļu masai, palielināsies arī miera stāvoklī sadedzināto kaloriju daudzums, kā rezultātā, kombinējot, piemēram, skriešanu ar vēdera preses vingrojumiem un treniņiem, kas noslogo pēc iespējas vairāk muskuļu grupu, kā arī uzņemto kaloriju deficītu, pie slaida vidukļa tiksi krietni ātrāk.

Maltītes

Pusfabrikāti, saldumi un ātrās uzkodas, kā arī jau gatavi deserti un saldinātie dzērieni satur lielu daudzumu cukura un lieku kaloriju, kā arī veicina iekaisuma procesu rašanos organismā. Iekaisuma procesi savukārt ir saistīti ar vidukļa aptaukošanos, kā rezultātā, uzturā lietojot šādus produktus, vēdera taukus zaudēt būs teju neiespējami. Savukārt dabiski un neapstrādāti produkti, kā arī augļi, dārzeņi un pilngraudu produkti satur antioksidantus, kas iekaisuma procesus mazina un arī uzturvērtības ziņā organismam ir krietni draudzīgāki.

Taukvielas

Taukvielu veidam, ko uzņemam uzturā, ir būtiska nozīme gan mūsu veselības un labas pašsajūtas nodrošināšanā, gan arī vēlamā svara uzturēšanā. Piesātinātās taukskābes, ko satur, piemēram, trekna gaļa, veicina liekā svara veidošanos, līdzīgi pusfabrikātiem, rosinot vēdera aptaukošanos, savukārt nepiesātinātās taukskābes, ko satur, piemēram, olīveļļa un avokado, kā arī rieksti un treknas zivis, ir vitāli svarīgas, ja vēlies zaudēt svaru un justies labi. Protams, arī šos produktus, kas ir šķietami veselīgi, uzturā jālieto ar mēru, pretējā gadījumā liekais svars nezudīs.

Stress

Projektu nodošanas termiņi, ikdienišķas raizes, finansiālas problēmas… Stresam esam pakļauti mēs visi, taču tieši tas ir viens no galvenajiem vēdera aptaukošanās cēloņiem, liecina pētījumi. Paaugstināts kortizola līmenis veicina lieko tauku uzkrāšanos vēdera dobuma rajonā, kā arī rada vēlmi pēc saldumiem, ātrajām uzkodām un neveselīgiem našķiem, kas savukārt, kā jau minēts iepriekš, korelē ar lieko svaru ierosinošajiem iekaisuma procesiem organismā.

Ķermeņa tips

Ja ievēro iepriekš minētos ieteikumus, kā arī neciet no veselības problēmām, iespējams, pie pārmēru apaļīgā vidukļa ir vainojama tava ķermeņa uzbūve. Ja esi "ābola" tips, kam raksturīgas slaidas kājas, taču apaļš vēders, rokas un pleci, kā arī izteiksmīgas krūtis, augumu slaidināt vari ar pareizi piemeklētu apģērbu, protams, neaizmirstot par veselīgu uzturu un fiziskajām aktivitātēm.

Klīnikas "Premium Medical" uztura speciālistes Ingas Pūces ieteikumi

Lai zaudētu lieko svaru vēdera rajonā, vissvarīgākais būtu sastādīt optimālāko uztura plānu - tādu, kas nodrošina visu nepieciešamo uzturvielu un minerālvielu uzņemšanu, ir veselīgs, taču neveicina kilogramu uzkrāšanos un arī nerada bada sajūtu.

Uzturam noteikti jābūt sabalansētam - katru dienu jāapēd vismaz 500 gramu dārzeņu un 200 gramu augļu, lai palielinātu organisma sārmainību, kas būtiski samazina tauku šūnu izmērus. Tāpat ir svarīgi uzturēt kārtībā kalcija rezerves – šeit nepieciešamas trīs glāzes jebkuru šķidro piena produkti (vienu glāzi var aizvietot ar 30 gramiem siera).

Pietiekamā daudzumā ieteicams lietot saliktos ogļhidrātus (pilngraudu produkti, pākšaugi u.c), kas ir galvenais enerģijas avots, un neaizmirst arī par četrām tīra ūdens glāzēm, kas sniegs tūlītēju enerģiju un attīrīs organismu.

Labs veids, kā palīdzēt ķermenim iegūt vēlamās formas, ir ne tikai fiziskās aktivitātes, bet arī dažādas procedūras - gan masāžas (īpaši piemērotas pēcdzemdību periodam, kad vēders ir galvenā problēmzona), piemēram, vēdera plastikas masāža, kā arī zemūdens masāžas, limfodrenējošās masāžas u.c. Tas varētu būt pirmais solis, kā grūdiens, uz sevis atjaunošanu, kuram var sekot citas procedūras ar brīnišķīgiem rezultātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!