Foto: Shutterstock

Skābenes pavasarī ir vieni no pirmajiem zaļumiem, kurus ieteicams lietot veselības uzlabošanai, lai organismu nodrošinātu ar nepieciešamajiem vitamīniem un dzelzi. Interesanti, ka skābenes sastopamas gandrīz visās pasaules malās un tās var būt ļoti atšķirīgas gan pēc izskata, gan garšas.

Skābenes satur daudz C vitamīna, karotīna un minerālvielu. Tajās ir daudz oksālskābes, kas traucē kalcija uzsūkšanos zarnās. No tām var gatavot gan ierastās zupas, gan sautējumus un vitamīniem bagātus salātus. To zaļās lapas satur līdz 3% olbaltumvielu, 2,8% ogļhidrātu, dažādas minerālvielas, karotīnu (līdz 6 mg%), flavonglikozīdu, C (50-60 mg%), B1, B2, A, PP vitamīnus, 3% olbaltumvielas, ābolskābi, citronskābi, skābeņskābi.

Senos rakstos ir norādes ka skābenes ārstnieciskos nolūkos galvenokārt izmanto svaigā veidā. Skābenēm bija jāatdzesē slimais un tāpēc tika dotas drudža slimniekiem. Teikas pat vēstot, ka putni ēdot sēklas attīrīja savu balsi. Skābenes stimulē aknu darbību un žults veidošanos. Pastiprina zarnu peristaltiku, aptur iekšējās asiņošanas. Senatnē skābenes bija lielā lielisks līdzeklis cīņā pret cingu, pateicoties to sastāvā esošajam C vitamīnam.

Skābenes visdažādākajos veidos labi saskan ar zivju un olu ēdieniem. To skābums labi papildinās ikvienu trekno zivi, īpaši lasi. Tās pat var izmantot, aizstājot tik ierasto citronu. Skābenes būs labs “biedrs” arī krabju ēdieniem. Tāpat tās svaigā veidā var pievienot veselīgajiem smūtijiem, piemēram, kopā ar svaigu gurķi un lociņiem.  Anglijā gatavo biezeni ar cukuru un etiķi ko pasniedz kā mērci pie aukstiem gaļas ēdieniem.

Foto: Shutterstock

Ja pašiem dārzā skābeņu nav, tās pašlaik jau var atrast arī pļavās un mežmalās. Tāpat mežā mostas zaķskābenes (attēlā), kas ikvienam noteikti saistās ar bērnības atmiņām un arī ir ļoti veselīgas. 

Jāpiebilst, ka skābenes var būt arī ļoti dažādas. Izplatītākais un vecākais skābeņu tips ir Belviļas skābenes. Tās atšķiras ar vēlu ziedēšanu un gludākām lapām. Izplatīts skābeņu tips ir arī Broadleaved (platlapu) skābenes. Tās ir agrīnākas, bet arī izzied agrāk. Šo skābeņu lapas var būt arī viegli krokotas. Kā kultūraugu mēdz audzēt arī spinātskābenes (Rumex patientia), kas atšķiras ar lielākām, eliptiskām lapām, augstāku askorbīnskābes saturu un vienlaikus mazāk skābu garšu. Pazīstamas ir arī franču skābenes (Rumex scutatus), kas ir maigākas un ar ieapaļām lapiņām.

Kam ieteicamas skābenes un kam no tām jāizvairās?

Atbild uztura speciāliste, bloga Dabigsuzturs.lv autore Eva Kataja

Skābenes ir lielisks šķiedrvielu, polifenolu, flavonoīdu un antocianīnu avots. Tās satur ievērojamu daudzumu C vitamīna, beta karotīnu, kāliju, dzelzi. Tās noder gremošanas sistēmas veselībai, paaugstināta asinsspiediena normalizēšanai, acu veselībai, imunitātes stiprināšanai un kopējā veselības stāvokļa uzlabošanai. Skābenēm piemīt arī diurētiska iedarbība.

Skābenes vislabāk ēst svaigā veidā, pievienojot tās salātiem, kokteiļiem vai nograužot vienas pašas. Tad tās saglabās savu maksimālo uzturvērtību. Taču arī skābeņu zupai nebūs ne vainas, ja vien izmantosiet svaigas vai saldētas skābenes. Ar veikalos nopērkamajām konservētajām skābenēm jābūt uzmanīgiem, un pirms iegādāšanās jāizlasa produkta sastāvs - vai tur jau neslēpjas nevajadzīgas piedevas.

Foto: Shutterstock

Svarīgi būtu atcerēties, ka skābenes satur skābeņskābi, kas var veicināt nierakmeņu veidošanos. Ja jums jau šāda problēma ir, tad skābenes ēst nevajadzētu. Arī visiem citiem būtu vēlams ievērot mērenību skābeņu ēšanā.

Nekādā gadījumā negatavojiet skābenes dzelzs vai alumīnija traukos, jo šie metāli savstarpēji iedarbojas ar skābeņskābi un rada nepatīkamu, metālisku garšu.

Skābeņu – avokado krēmzupa

Iepriekšējā Berga Bazāra tirgū, ļaujoties jūsmai par pavasara zaļumiem, manā iepirkumu grozā nonāca skābenes. Nav zināms gan, kādiem nolūkiem – jo klasiskās skābeņu zupas vārīšanai esmu par slinku, bet svaigas skābenes nav mana iecienītākā salātu sastāvdaļa. Tā nu pēc nedēļām divām, veicot ledusskapja revīziju, nācās secināt, ka krājumā ir krietni pavītušas skābenes. Ko darīt? Ārā mest nevar – dabai un makam nedraudzīgi. Iepazīstoties ar mājās pieejamajām sastāvdaļām, tapa skābeņu – avokado krēmzupa.

Lasīt vairāk

Skābeņu - gaļas zupa ar grūbām

Foto: Shutterstock
Vienkārši pagatavojama skābeņu - gaļas zupa ar grūbām.

Lasīt vairāk

Azerbaidžāņu plovs ar govurmu vai sebzi mērci

Foto: Publicitātes foto
Šis nav parasts plovs, pie kāda mēs visi esam pieraduši. Šo plovu gatavo citādāk. Vispirms īpaši sagatavo rīsus, bet pēc tam - pārējās ēdiena sastāvdaļas, kas ir kā piedeva ēdiena karalim - plovam. Kā gatavot īstu azerbaidžāņu plovu, "Tasty.lv" stāsta restorāna "Baku" šefpavārs Čeļabi Pašajevs.

Lasīt vairāk

Kartupeļu skābeņu salāti

Sastāvdaļas:
  • 400 g kartupeļu
  • 200 g skābeņu
  • 100 g lociņu
  • 2 olas
  • skābs krējums vai majonēze
  • sāls

Lasīt vairāk

Skābeņu - biešu lapu aukstā zupa

Skābeņu - biešu lapu aukstā zupa spirdzinājums karstai vasaras dienai.

Lasīt vairāk

Vārītas skābenes ziemai

Ātri un vienkārši pagatavojamas vārītas skābenes ziemai.

Lasīt vairāk

Skābeņu - nātru zupa

Foto: Shutterstock
Skābeņu - nātru zupa vieglai vasaras maltītei.

Lasīt vairāk

Vistas fileja skābeņu mērcē

Vistas fileja skābeņu mērcē būs lieliska piedava pie rīsiem jūsu vakariņu vai pusdienu galdam.

Lasīt vairāk

Skābeņu - nātru zupa bez gaļas

Skābeņu - nātru zupa būs sātīgs ēdiens, ko baudīt vakariņās vai pusdienās un šī zupa ir piemērota arī veģetāriešiem, jo ir bez gaļas.

Lasīt vairāk

Skābeņu zupa

Sastāvdaļas:
  • 500 g cūkas gaļas;
  • 400 g skābeņu;
  • 3 kartupeļi;
  • 1 burkāns ;
  • 1 sīpols;
  • 2 l ūdens;
  • sāls
  • cukurs

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!