Foto: Shutterstock

Jau sen ir skaidrs, ka dzīvē kaut ko jaunu mēs sākam ar apņemšanos to paveikt no jauna gada, jauna mēneša vai nedēļas. Ar diētām ir tāpat – daudzi visu mūžu cenšas atrast savu īsto, vienīgo, visiedarbīgāko. Slavenību treneris un uztura speciālists Harlijs Pasternaks (Harley Pasternak), apkopojot materiālus savam 2010. gada bestselleram "Piecas pasaulē efektīvākās diētas" (The 5 Factor World Diet), apceļoja valstis, kurās iedzīvotāju vidējais statistiskais veselības līmenis ir augstāks nekā citviet uz mūsu planētas."Huffington Post" atklāj, ka viņa ceļojumu mērķis bija noskaidrot, kas tad ir tie faktori, kas pozitīvi ietekmē šo valstu iedzīvotāju ēšanas paradumus.

Pasternaks secināja, ka lielākoties visas viņa apmeklēto valstu tradicionālās diētas balstās uz vietējo sezonālo produktu izvēli un no attīstīto valstu piemītošajai steigai un stresam atšķirīgu dzīves uztveri. Kaut arī šīs diētas ir ārkārtīgi atšķirīgas, tās vieno fakts, ka ēdienreizes tiek izbaudītas kā īpašs, rituāliem bagāts notikums, kad visa ģimene satiekas pie galda, lai nesteidzīgi ieturētu maltīti, kas var ieilgt pat vairāku stundu garumā. Vairumam no mums, kam šķiet normāli pāris minūšu laikā aprīt steigā ar pienu pārlietas brokastu pārslas, būs interesanti uzzināt, kādas tad ir Pasternaka apkopoto piecu pasaulē veselīgāko diētu raksturīgākās iezīmes.

Jaunā skandināvu diēta

Foto: Shutterstock

Vidusjūras diēta

Foto: Shutterstock

Šī ir tradicionālā Grieķijas, Spānijas un Itālijas iedzīvotāju virtuve, kas arī pārsvarā balstās uz vietējiem sezonālajiem dārzeņiem un augļiem.

Galvenie produkti

Pirmkārt, tie ir augļi, dārzeņi, pilngraudu izstrādājumi, pākšaugi, rieksti un olīveļļa, otrā plānā – zivis, vista un sarkanvīns, un vēl pavisam nedaudz arī sarkanā gaļa, sāls un cukurs.

Zinātnieku viedoklis

Šī diēta tiek uzskatīta par vienu no vissaprātīgākajām, kas ļauj ne tikai nomest svaru un izvairīties no diabēta, bet arī samazina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām.

Tradicionālā Okinavas diēta

Foto: Shutterstock

Tradicionālā Āzijas diēta

Foto: Shutterstock

Paradoksālā franču diēta

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!