Foto: Shutterstock
Ja vēlies uzsākt augstas intensitātes treniņus, taču skriešana, braukšana ar riteni vai došanās uz trenažieru zāli tevi nesaista, iespējams, ka kardio kikbokss ir tava ilgi meklētā nodarbe. Plašais un interesantais vingrinājumu klāsts uzlabojos kā veselību, tā arī palīdzēs iegūt sen kāroto fizisko formu.

Bez sviedriem neiztikt

Kardio kikbokss ir augstas intensitātes treniņš, kas nozīmē, ka bez sasvīdušām drēbēm no treniņa prom netikt. Tā ir grupu fitnesa nodarbība, kas apvieno cīņas mākslas paņēmienus ar intervāla kardio, kā rezultātā uzlabosies koordinācija, ķermeņa elastība, kā arī visus priecējošais ieguvums – samazināsies ķermeņa liekais svars. Nodarbošanās ar regulāru kardio treniņu uzlabo arī imūnās sistēmas darbību, kā arī samazina risku saslimt ar sirds slimībām, augstu asinsspiedienu un 2. tipa cukura diabētu. Treniņa laikā paātrinoties elpošanai, palielināsies arī asins plūsmas ātrums muskuļos, kas nodrošinās tos ar nepieciešamo skābekli.

“Kardio kikbokss ir augstas intensitātes intervālu treniņš,” portālam “Livestrong.com” teic Katalina Rodrigesa Ogrena, kas četrreiz ieguvusi melno jostu. Un ar šādiem treniņiem iespējams visefektīvāk zaudēt liekās kalorijas. Piemēram, cilvēks, kura svars ir 70 kilogrami, 30 minūšu kardio kikboksa treniņa laikā var sadedzināt 372 kalorijas. 2019. gada pētījumā atklāts, ka, nodarbojoties ar intervāla treniņiem, ir par 28,5 procentiem lielāks tauku zudums, nekā nodarbojoties ar mērenas intensitātes treniņiem. Tas ir bezkontakta sporta treniņš, kas nozīmē, ka visi sitieni un spērieni tiek izpildīti gaisā vai pret boksa maisu.

Kardio kikbokss ietver gan ķermeņa augšdaļas, gan apakšdaļas iesaistīšanos, lai, izpildot dažādos sitienus, ašās kustības un pietupienus, ķermenis saglabātu perfektu stabilitāti. Patiesībā tiek nodarbināts ne vien viss ķermenis, bet arī smadzenes, jo, lai izpildītu kikboksa vingrinājumus, jāiegaumē gan kustību kombinācijas, gan jāattīsta refleksi. “Jo spēcīgāks būsi iekšienē, jo labāk spēsi sevi pierādīt ārēji,” portālam “Women’s Health” stāsta cīņas mākslas trenere Eliza Širazi.

Nelielā pētījumā, kurā tika aplūkota kikboksa ietekme uz cilvēkiem, kurus nomoka multiplā skleroze, pierādījās, ka kikboksa treniņi trīs reizes nedēļā uzlaboja gan koordināciju, gan līdzsvara izjūtu. Un kā jau zinām – līdzsvara izjūta ir ļoti svarīgi, it īpaši vecākiem gadagājuma cilvēkiem, lai izvairītos no nejaušiem klupieniem vai kritieniem.

Pašaizsardzība un labāks miegs

Kardio kikboksa treniņi ir lieliska iespēja nedaudz apgūt cīņas prasmi, un nepieciešamības gadījumā to likt arī lietā – kvalitatīva apmācība kardio kikboksā ir pats pamats pašaizsardzības apgūšanai, taču, jo vairāk treniņu laikā tiks praktizēti sitieni, jo vieglāk tos būs izmantot arī aizsargājot sevi, teic Ogrena. Pētījumi pierāda, ka cīņas mākslas praktizēšana palīdz uzlabot arī jauniešu pašapziņu.

Jebkurš sporta veids palīdz mazināt stresu, trauksmi, depresiju, sliktu garastāvokli, un kikbokss ietver gan aerobos, gan anaerobos vingrinājumus, palielinot endorfīnu daudzumu organismā, kas rada labsajūtu un nomierinošu efektu. Tieši tāpat fiziskās aktivitātes uzlabo miega kvalitāti un arī ilgumu – arī cilvēkiem ar miega traucējumiem. Kvalitatīvs miegs uzlabos kopējo pašsajūtu – uzlabosies tavs garastāvoklis, produktivitāte, enerģijas līmenis, savukārt mazināsies iespēja saslimt ar sirds slimībām.

Vai esi gatavs pirmajai nodarbībai?

Kardio kikbokss ir lieliska izvēle cilvēkiem, kas vēlas sadedzināt liekās kalorijas, zaudēt lieko svaru, vai uzlabot ķermeņa izturību un arī sirds veselību. Kardio kikbokss ir drošs sporta veids, un, dodoties uz pirmo treniņu, pavisam noteikti nevajag satraukties par iepriekšējas pieredzes neesamību cīņas mākslā, boksā vai citos cīņas sporta veidos. Par cik kardio kikbokss ir augstas intensitātes treniņš, iesācējiem ir svarīgi sevi nepārpūlēt un treniņu intensitāti kāpināt pamazām.

Uzsākot kardio kikboksa treniņus, jāņem vērā, ka ne vienmēr ar pirmo reizi izdosies izpildīt vajadzīgos vingrinājumus. Galvenais ir nepadoties. Pat ja vingrinājumi neizdodas tik labi, kā cerēts, izbaudi interesanto aktivitāti, un rezultātā ar regulāru praksi un milzu pacietību uzlabosies arī meistarība šajā sporta veidā.

Kardio kikboksa treniņus piedāvā gan cīņas mākslas klubi, gan sporta zāles. Galvenais priekšnoteikums pirms pieteikšanās nodarbībām – saproti savus mērķus un apzinies pašreizējo fizisko sagatavotību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!