Foto: Shutterstock

Tuberkuloze ir viena no "senajām" slimībām, kas mūsdienās aktualitāti nav zaudējusi. Lai gan tā var skart vairākus ķermeņa orgānus un audus, parasti smagā infekcijas slimība skar plaušas. Labā ziņa – tuberkuloze, kas izplatās gaisa – pilienu ceļā no cilvēka uz cilvēku, ir ārstējama. Rūpējoties par savu veselību, Pasaules tuberkulozes dienā, kas ik gadu tiek atzīmēta 24. martā, uzzini vairāk par tās simptomiem, ārstēšanu un profilaksi!

Ar tuberkulozi var saslimt ikviens, vēsta Slimību kontroles un profilakses centrs (SPKC). Infekcijas slimību izraisa tuberkulozes nūjiņa Mycobacterium tuberculosis – ar to var inficēties, nūjiņu ieelpojot. To pārnēsā un izdala ar tuberkulozi slims cilvēks klepojot, šķaudot, spļaujot, runājot, dziedot un pat elpojot.

Raksturīgākās tuberkulozes saslimšanas pazīmes ir:

  • klepus ar vai bez krēpām, kas ilgst vairākas nedēļas;
  • paaugstināta ķermeņa temperatūra;
  • novērojams svara zudums;
  • pastiprināta svīšana naktīs;
  • ēstgribas zudums;
  • nespēks un nogurums;
  • retāki simptomi ir asiņu piejaukums krēpām, elpas trūkums un sāpes krūtīs.

Ja divas trīs nedēļas pieturas kaut viena no iepriekš minētajām saslimšanas pazīmēm, nepieciešams vērsties pie speciālista – ģimenes ārsta vai pneimanologa jeb plaušu speciālista. Vērts piebilst, ka infekciju slimības simptomi var būt praktiski nemanāmi, tāpēc rūpīgi jāseko savam veselības stāvoklim, kā arī nedrīkst nevīžīgi izturēties pret profilaktiskajām pārbaudēm, kas jāveic vismaz reizi gadā.

Lai mazinātu risku ar šo slimību sastapties aci pret aci, jāievēro veselības stiprināšanas un aizsardzības pasākumi, tostarp, jāstiprina imunitāti, ievērojot veselīgu dzīvesveidu, gluži tāpat kā Covid-19 pandēmijas laikā – jāievēro klepus higiēnā, šādos gadījumos aizsedzot muti vai degumu ar vienreiz lietojamu kabatlakatiņu, kā arī regulāri jāvēdina telpas. Cilvēkam, kuram ir bijis tuvs kontakts ar tuberkulozes slimnieku, noteikti jāvēršas pie plaušu speciālista (ftiziopneimonologs), kurš sniegs konsultāciju, kā arī nozīmēs izmeklējumus.

Atceries, ka bērnus iespējams vakcinēt pret tuberkulozi, tādējādi dodot iespēju vakcīnai pasargāt no smagām slimošanas formām. SPKC norāda – ja bērns ieelpojis tuberkulozes bacili, tas visbiežāk nonāk limfmezglos, kas atrodas ap traheju un bronhiem. Daļa bērnu tādā veidā tikai inficējas, vēl mazāka daļa saslimst.

Bērniem saslimšana ar tuberkulozi var izpausties kā:

  • saaukstēšanās;
  • gripa, pēc kuras bērns neatlabst;
  • ieildzis bronhīts, pneimonija, kas nepadodas ārstēšanai;
  • zīdaiņi slikti pieņemas svarā, ir saguruši, raudulīgi;
  • lielāki bērni sūdzas par galvassāpēm, nogurumu, var būt nedaudz paaugstināta ķermeņa temperatūra (37,1 – 37,5 C).

Parasti tuberkulozes ārstēšana ilgst vidēji sešus mēnešus – sākotnēji pacients ārstējas slimnīcā, bet pēc tam ambulatori. Lai pēc iespējas veiksmīgāk izārstētos un neriskētu iegūt rezistentu tuberkulozi, ārstēšanās laikā medikamenti jālieto regulāri un precīzi jāievēro ārsta norādījumi. Latvijā tuberkulozes diagnostika un ārstēšana ir bez maksas.

Izmanto iespēju un piedalies tuberkulozes dienai veltītajos tiešsaistes pasākumos vai apmeklē kādu no HIV profilakses punktiem un saņem informāciju par tuberkulozi, kā arī veic HIV, B, C hepatīta un sifilisa eksprestestu bez maksas un anonīmi. Plašāku informāciju par pasākumiem, laikiem, norises vietām un eksprestestu veikšanu uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!