Foto: Shutterstock
Viena vīna glāze pie vakariņām vai alus iemalkošana, sēžot terasē ar draugiem, izrādās, nav nemaz tik nekaitīga, kā liekas. Zinātnieki atklājuši saistību starp alkohola lietošanu un vēža rašanos, informē Amerikas Vēža asociācija publikācijā portālam "Health".

Par smēķēšanu kā būtisku plaušu vēža riska faktoru, strīdas vien retais, ASV teju 90% saslimšanas gadījumu tiek saistīti ar ar cigarešu kūpināšanu. Tikmēr alkohola patēriņa draudus nereti saskata vien tad, ja to lieto lielos apmēros un asociē ar aknu slimībām un alkoholismu. Amerikas Vēža asociācija norāda, ka alkohola lietošana var veicināt barības vada, balsenes, aknu, aizkuņģa dziedzera, kuņģa un krūts vēža veidošanos.

Cik riskants īsti ir alkohola patēriņš? Šogad publicētā pētījumā teikts, ka viena vīna pudele nedēļā palielina sievietes risku saslimt ar vēzi tādā pašā apmērā kā 10 cigaretes nedēļā. Publikācijā portālā "Health" teikts, ka grādīgo dzērienu lietošana ir ietekmējusi 5-11% no visiem krūts vēža gadījumiem Apvienotajā Karalistē. Un katru gadu alkohols var būt ietekmējis apmēram 53 tūkstošus krūts vēža gadījumus.

Pētnieki apgalvo, ka pat viens dzēriens dienā palielina risku saslimt ar vēzi, Amerikas Vēža asociācija norāda, ka alkohols var palielināt estrogēna līmeni, kas var novest pie krūts vēža attīstīšanās. Lielāks saslimšanas risks ir sievietēm, kas neuzņem pietiekami daudz B vitamīna.

Alkohols netiek uzlūkots tikpat kaitīgs kā cigaretes, turklāt dažādās publikācijās pat tiek apgalvots, ka tas nelielās devās ir veselīgs un pozitīvi ietekmē sirdsdarbību. Veselības organizācijas norāda, ka alkohols var paaugstināt "labo" holesterīnu, kas patiešām samazina sirds slimību risku.

Runājot par krūts vēzi, der ielāgot, ka tā riska faktori ir dažādi. Ļoti bieži šīs slimības rašanos saista ar ģenētiku, tomēr jāņem vērā, ka arī dzīvesveidam ir ļoti liela nozīmē. Onkologs Jānis Eglītis iepriekš ir sacījis: "Pasaulē ir pierādīts, ka, runājot par audzējiem, kas ir visbiežāk sastopami rietumu sabiedrībā, piemēram, krūts vēzis, resnās, taisnās zarnas vēzis, prostatas vēzis vīriešiem, plaušu vēzis un vēl vesela virkne audzēju, mēs šo risku varam būtiski – līdz pat 40 vai 50 procentiem – samazināt, regulāri veicot fiziskas aktivitātes, sekojot līdzi savam svaram." Jādomā ne tikai par kustībām, bet arī uzturu – cik daudz, ko un kā cilvēks ēd. Tāpat ir jāatturas no smēķēšanas un alkohola lietošanas.

"Ir ļoti grūti izdalīt vienu vai divus riska faktorus, jo parasti tie ir daudzi desmiti," iepriekš sacīja Eglītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!