Foto: Shutterstock

Ja esi bērniņa gaidībās, zinātnieki aicina būt atsaucīgām un piedalīties valsts nozīmes pētījumā, ko pēc Veselības ministrijas pasūtījuma veic valsts zinātniskais institūts "BIOR" sadarbībā ar ginekologiem visā Latvijas teritorijā.

Līdz šim veiktie pētījumi par Latvijas iedzīvotāju D vitamīna līmeni liecina, ka tikai mazākajai iedzīvotāju daļai D vitamīna līmenis ir normas robežās.

D vitamīns ir svarīgs un nepieciešams mazuļa balsta un kustību aparāta, galvas smadzeņu un imūnās sistēmas attīstībai. Pietiekams D vitamīna līmenis grūtniecības laikā samazinās rahīta risku zīdainim pēc dzimšanas. Lai samazinātu riskus dažādām deficīta izraisītām komplikācijām, valsts zinātniskais institūts "BIOR" sadarbībā ar ginekologiem šobrīd veic valsts nozīmes pētījumu, kurā tiek skaidrots, kādi ir D vitamīna un dzelzs rādītāji grūtniecēm II trimestrī Latvijā, stāsta "BIOR" pārstāve Ilze Dimante.

Pētījumā piedalās grūtnieces, kuras ir otrajā grūtniecības trimestrī un līdz ar rutīnas analīžu nodošanas reizi veic arī bezmaksas asins analīzes, lai noteiktu D vitamīna, dzelzs, feritīna, parathormona un šķīstošo transferīna receptoru līmeni. Kā uzsver "BIOR" pētniece Inese Siksna, pētījumā ir iespēja veikt analīzes, kuras grūtniecēm Latvijā nav valsts apmaksātas. Analīžu rezultāti ir nozīmīgs rādītājs, kas palīdz novērtēt esošo uztura un dzīvesveida paradumu un uztura bagātinātāju lietošanas atbilstību.

Pētījumā iesaistījušies ginekologi no visas Latvijas, atlasot pētījumam atbilstošas dalībnieces no savām praksē uzskaitē esošajām pacientēm. Siksna aicina arī grūtnieces, kuras vēlas piedalīties pētījumā, vērsties pie sava ginekologa un vaicāt par pētījumu un iespējām piedalīties tajā.


Papildus bezmaksas analīzēm grūtnieces tiekas ar pētījuma intervētāju, kopīgi aizpilda aptaujas anketu un veic ķermeņa svara un auguma garuma mērījumus. Jāņem vērā fakts, ka tieši ginekologs izvērtē, vai grūtniece atbilst pētījuma atlases kritērijiem, uzsver pētniece. Svarīgs priekšnoteikums, kas jāņem vērā grūtniecēm, lai piedalītos pētījumā, pēdējo sešu mēnešu laikā nedrīkst būt lietoti dzelzs preparāti terapeitiskās devās.

Kā stāsta pētniece Siksna, pētījums tika sākts pērnā gada rudenī un atsākas tagad, jo tieši rudens un ziemas periods ir laiks, kad var iegūt objektīvus datus. Pētījuma rezultāti liks pamatus sabiedrības veselības uzlabošanai, Veselības ministrijai izstrādājot rīcībpolitikas vadlīnijas.

Ginekoloģe, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja Vija Veisa, kura piedalās pētījumā, uzsver, ka šāds nacionālas nozīmes pētījums ir svarīgs ne tikai, lai grūtnieces bez maksas iegūtu papildu informāciju par savu veselības stāvokli, bet arī sabiedrības veselības uzlabošanā. Šobrīd būtiski trūkst informācijas un datu par D vitamīna un dzelzs deficītu grūtniecēm Latvijā, kā arī uztura paradumiem. Šie dati ļaus izvērtēt un liks pamatus uztura un profilakses vadlīniju izstrādei un ieviešanai.

"BIOR" pētnieki aicina iespējamās pētījuma dalībnieces būt atsaucīgām, kad viņu ārsts piedāvā iespēju iesaistīties pētījumā. Arī ginekologi, kuri vēlas iesaistīties, aicināti sazināties, rakstot uz petijums@bior.lv vai zvanot pa tālruni 26393132. Pētījumam var pieteikties jau tagad, bet tas turpināsies līdz nākamā gada februārim, – šajā laikā visas interesentes laipni aicinātas!

Sīkāka informācija par institūta "BIOR"pētījumu atrodama šeit.

Valsts nozīmes pētījums tiek īstenots pēc Veselības ministrijas pasūtījuma ESF projekta "Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi" īstenošanas gaitā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!