Foto: Shutterstock
Ikvienam ir vismaz pāris ikdienišķas darbības, ieradumi, kuru izpildi lielākajā daļā gadījumu nemaz nepiefiksējam. Tā kā šie ieradumi ir neatņemama mūsu dzīves sastāvdaļa, visticamāk, ne reizi neesam pārdomājuši, kāda ir to ietekme uz mūsu dzīvi. Un, kā izrādās, daži no šiem šķietami nekaitīgajiem ieradumiem var kaitēt mūsu veselībai.

Tu noteikti neesi izņēmums, un, ja apsēstos un kārtīgi padomātu, spētu atrast vismaz pārīti darbību, kuras veic neapdomāti, automātiski. Turpinājumā, iedvesmojoties no portāla ''The Healthy'', piedāvājam iepazīties ar astoņiem ikdienišķiem ieradumiem, kas, kļūstot par rutīnu, var ietekmēt tavu veselību.

Ciešanās, labierīcību neapmeklēšana


Ja tev nepieciešams atviegloties, dodies uz tualeti, jo ciešanās veselībai nebūt nenāk par labu. ''Urīns ir kā strauts vai upe,'' analoģijās runā Grants Faulers, MD, ģimenes ārsts. ''Ja tā izvade tiek bloķēta, straume paliek nemainīga, dodot baktērijām iespēju savairoties urīnpūslī un, iespējams, arī pārvietoties pretēji ''straumei'', tādējādi nonākot nierēs. Nodrošinot normālu urīna izvadi, tu samazini infekciju risku.''

Aifs Ansari, MD, papildina – urīna aizture var veicināt urīnpūšļa, nieru un arī prostatas infekciju risku, it īpaši, ja tev jau ir kāda urīnceļu slimība vai esi stāvoklī. Tāpat ir pētījumi, kas liecina – ilga ciešanās jeb ilga urīna aizture var urīnpūsli izstiept. Kā arī, ja tu labierīcības neapmeklē četras līdz septiņas reizes dienā (aptuveni ik pēc četrām līdz sešām stundām), ļoti iespējams, tu dzer par maz šķidruma, kā arī tavs organisms ir dehidratējies.

Bieža košļājamās gumijas košļāšana


Iespējams, tev somiņā vai jakas kabatā visu laiku atrodas paciņa košļājamās gumijas, lai pēc pusdienām vai pirms svarīgas tikšanās atsvaidzinātu elpu. Vai varbūt košļāšana tev palīdz mazināt stresu. Taču, ja tu to košļā pārāk bieži, tas var radīt pārāk lielu spiedienu tavam žoklim, kas savukārt var radīt sāpes vai pat veicināt artrītu. Tāpat košļāšanas laikā mēs norijam gaisu, bet pārmērīga gaisa rīšana var izraisīt kuņģa darbības traucējumus.

Nagu graušana


''Nagu graušana var izraisīt nagu bojājumus un apkārtējās ādas infekciju, ko sauc par paronīhiju,'' skaidro Dr. Ansari. ''Tāpat nagu graušana var veicināt vīrusu infekciju nonākšanu organismā, izraisot elpceļu un citas infekcijas.'' Savukārt Dr. Faulers min, ka šis negantais ieradums var arī sabojāt zobus, tajos veidojot plaisas. Kā arī, runājot par nagu graušanu, nepieciešams atrast psiholoģisko iemeslu, kāpēc tev šāds ieradums vispār ir. ''Nagu graušana parasti ir zemapziņas ieradums, kuru izraisa trauksme,'' atklāj Dr. Faulers. ''Te jāatbild uz jautājumu – kas tevi satrauc? Trauksme kā tāda, visticamāk, nebūs bīstama, bet tā var būtiski ietekmēt tavas dzīves kvalitāti.''

Izlaista zobu tīrīšanas reize


Tu esi ļoti nogurusi, iekrīti gultā un uzreiz aizmiedz, tādējādi pirms miega aizmirstot par zobu tīrīšanu. Katrs vismaz vienreiz to ir piedzīvojis. Kā izrādās, izlaistai zobu tīrīšanas reizei var būt sliktākas sekas, nekā tu spēj iedomāties, it īpaši tad, ja tas kļūst par ieradumu. ''Izlaista zobu tīrīšanas reize ir lielākais zobu bojāšanās iemesls,'' uzsver Dr. Faulers. '' Un slikta zobu higiēna ir riska faktors daudzām kaitēm, tostarp smagām infekcijām un sirds un asinsvadu slimībām.''

Jā, tu izlasīji pareizi. Zobu netīrīšana var būt iemesls sirds un asinsvadu slimībām. Klīvlendas klīnikā veikts pētījums rāda – baktērijas, kas savairojas mutē, var nonākt asinsvados, izraisot asinsvadu iekaisumu. Tāpēc tīri zobus divreiz dienā, izmanto arī zobu diegu un regulāri apmeklē zobārstu.

Pārāk ilga sēdēšana


''Kā hroniska uzvedība, sēdēšana veicina visus riskus, kas ir saistīti ar mazkustīgu dzīvesveidu, tostarp svara pieaugumu, cukura diabētu un paaugstinātu asinsspiedienu,'' skaidro Dr. Ansari. Lai samazinātu artrīta un minētā paaugstināta asinsspiediena iespējamību, izkustēšanās vairākkārt visas dienas garumā ir ļoti nepieciešama. To apliecina arī pētījumi. Savukārt sēžot ļoti svarīga ir pareiza poza, lai tu izvairītos no kakla un muguras sāpēm. ''Ceļiem jābūt saliektiem 90 grādu leņķī, un pēdām jāatrodas uz grīdas,'' piebilst. Dr. Ansari.

Smagas somas nēsāšana uz viena pleca


Neapšaubāmi, soma, kurā ietilpst viss nepieciešamais darbam vai pārgājienam, var atvieglot ikvienu dzīves situāciju, bet, ja tā nav mugursoma, var tev nodarīt lielu kaitējumu. ''Smagas somas nēsāšana uz viena pleca izmaina tava kakla leņķi, kas var izraisīt spiedienu uz nerviem, tādējādi ietekmējot sajūtas rokās,'' skaidro Dr. Faulers. ''Ja uz nerviem tiek izdarīts spiediens, var rasties nejūtīgums, tirpšana, kā arī sāpes plecu rajonā un rokās.'' Ja nav iespēja izvairīties no somas nēsāšanas uz viena pleca, tādā gadījumā vismaz pamaini plecus.

Nepareizu apavu valkāšana


Šķiet, ikviena sieviete piekritīs, ka augstpapēžu kurpes pamatīgi nogurdina kājas, bet tie nav vienīgie apavi, kas var atstāt negatīvu ietekmi. ''Tavi apavi ietekmē tavu pēdu, ceļgalu, gurnu un muguras veselību,'' atklāj Dr. Faulers. ''Mūsu ķermenis nav būvēts tā, lai augstpapēžu kurpju valkāšana neatstātu nekādu ietekmi.'' Tāpat iešļūcamās čības un citi apavi, kas pēdai nenodrošina pilnvērtīgu atbalstu, kaitē tavu kāju veselībai. Lai to nebojātu turpmāk, pārliecinies, ka apavi var nodrošināt pilnvērtīgu atbalstu pēdai un potītei. Tas arī nozīmē, ka sporta apavi, lai tu treniņos sevi netraumētu, nedrīkst būt pārāk nonēsāti.

Nepastāvīgs miega grafiks


Pilnvērtīgam miegam ir svarīga nozīme mūsu ķermeņa vispārējā darbībā, taču kārdinājums palikt nomodā kādu stundiņu ilgāk, lai noskatītos vēl vismaz vienu seriāla sēriju, var būt spēcīgāks. ''Problemātiski cilvēki ir tie, kuriem ir nepastāvīgs miega grafiks, jo tie līdz vēlai nakts stundai skatās televizoru un iemieg tā priekšā, lieto alkoholu vai kofeīnu, lai atslābinātos vai sevi atmodinātu, vai nododas intensīvam treniņam neilgu brīdi pirms miega,'' uzskaita Dr. Ansari. Šāda uzvedība, visticamāk, izjauks tavu ierasto miega grafiku, viņš piebilst.

Iespējams, tev šķiet, ka visu vērsīsi par labu, ik rītu atliekot modinātāja signālu atkal un atkal. Taču, ja tu nemitīgi spied modinātāja atlikšanas pogu, sev laupi labu un pastāvīgu miegu, kā arī, ja nevari no rītiem atmosties, ļoti iespējams, ar naktī gulētajām stundām tev nepietiek – gulēšanas ilgums tev ir jāpagarina. Kas vēl – miega eksperti uzskata, ka modinātāja atlikšana var tev izveidot jaunu miega ciklu, kas visas dienas garumā atstās miegainā stāvoklī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!