Foto: Shutterstock
Ja ēdīsi neveselīgi un dzersi daudz gāzētos dzērienus, sāpēs vēders un dabūsi gastrītu! Šādu brīdinājumu ir dzirdējuši daudzi bērni. Vai tiešām gastrīts var attīstīties nepareizas ēšanas dēļ, un ko darīt, ja diagnoze medicīniski apstiprināta, skaidro "Rimi bērniem" eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

Kas ir gastrīts

Gastrīts ir kuņģa gļotādas iekaisums. Par to var liecināt tādi simptomi kā:

  • gremošanas darbības traucējumi;
  • vēdera sāpes;
  • slikta dūša;
  • pilnuma sajūta.

Gastrīts var būt akūts un hronisks. Akūta gastrīta gadījumā sāpes parādās pēkšņi un ir ļoti stipras. Savukārt hroniska gastrīta gadījumā simptomi izpaužas ilgstoši, taču nav izteikti.

Vai pie vainas var būt nepareiza ēšana

Kaut arī ir pierādīts, ka nepareizs uzturs nespēlē galveno lomu gastrīta attīstībā, tas var kalpot kā provocējošs faktors, norāda Ļubina. Tāpēc uzturā nav ieteicams lietot produktus un ēdienus, kas veicina gastrīna jeb kuņģa sulas izdalīšanos.

Pēc iespējas vajadzētu izvairīties no:

  • ceptiem, kūpinātiem, asiem un pikantiem ēdieniem;
  • produktiem ar augstu skābumu pakāpi, piemēram, tomātiem;
  • mentola, ko satur arī piparmētru tēja;
  • ķiplokiem, sīpoliem un citiem "stiprajiem" garšaugiem;
  • gāzētiem, kofeīnu saturošiem dzērieniem.

Ieteikumi gastrīta pacientiem

Viens no būtiskiem priekšnoteikumiem ir ieturēt maltīti regulāri – ik pēc trim līdz četrām stundām – un neizlaist ēdienreizes.

Vienas ēdienreizes laikā nepieciešams apēst nelielu daudzumu ēdiena. Nedrīkst pārēsties!

Uzturā vajadzētu iekļaut produktus ar augstu šķiedrvielu un probiotiku saturu.

Ieteicams ēdienu gatavot bez taukvielām – vārīt, sutināt, sautēt. Ja tomēr kādu reizi ļoti gribas ceptu pārtiku, labāk ēdiena gatavošanai izmantot cepeškrāsni. Izmantojiet foliju vai cepamo maisiņu!

Dienas gaitā regulāri nepieciešams dzert ūdeni. Tam jābūt negāzētam un nesaldinātam.

Kādi ir galvenie cēloņi

Slimības attīstību veicina dažādi faktori. No tiem atkarīga gastrīta forma un simptomi.

Hroniska gastrīta galvenais izraisītājs ir kuņģī dzīvojoša baktērija 'Helicobacter pylori', stāsta eksperte. Šajā gadījumā nepieciešama atbilstoša antibakteriālā terapija.

Akūtu gastrītu savukārt var izraisīt kairinošu vielu lietošana. To skaitā ir dažādi medikamenti, piemēram, nesteroīdi pretiekaisuma līdzekļi kā ibuprofēns, tāpat arī alkohols un narkotiskās vielas.
Atceries!

Gastrīts bieži tiek apārstēts un ikdienā neizraisa lielas veselības problēmas, taču pavirši pret to izturēties nedrīkst! Mēdz būt gastrīta formas, kas veicina kuņģa čūlu un vēža attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!