Foto: Shutterstock

Lai arī vasara ir piemērotākais laiks, kad nodarboties ar skriešanu ārpus telpām, iestājoties rudenim, nav nepieciešams mest visu pie malas. Rudens ir lielisks laiks, kad turpināt aktivitātes ārā - gaiss kļūst dzestrāks, koku lapas krāsainākas un gaisā virmo jaunas smaržas.

“Jūrmalas skriešanas svētku” 2014.gada uzvarētāja, skrējēja Anita Kažemāka piedāvāja piecus veidus, kā motivēt sevi un skriet arī rudenī.

Šosezon lielākais rudens skrējiens “Jūrmalas skriešanas svētki” notiek Majoru pludmalē. Pieteikties iespējams, reģistrējoties maratoni.lv.

Izvēlēties jaunu maršrutu

Foto: Shutterstock

Jauna sezona – jauns maršruts! Ja visu vasaru ir skriets pa vienu un to pašu trasi, uzsākot jaunu sezonu, ieteicams pamainīt ikdienas skriešanas maršrutu un aplūkot vēl neredzētas vietas. Maršruta maiņa padarīs skrējienu aizraujošāku un radīs sajūtu, ka ir sākta jauna sezona.

Skrienot nedrīkst aizmirst arī par drošību, tādēļ pirmajā reizē, izmēģinot jaunu trasi, labāk paņemt līdzi kādu draugu un skrieniet kopā, vai vismaz pabrīdināt kādu, cikos un kur plānots skriet. Pieredzējuši skrējēji parasti kabatā tur arī piparu gāzes baloniņu.

Izmēģināt intervāla treniņus

Foto: Shutterstock

Ja visu vasaru ir skriets vienā tempā, līdz ar jaunu sezonu ieteicams variēt ar skriešanas tehniku. Var izvēlēties intervāla treniņus, piemēram, viena minūte sprinta, divas minūtes skrējiens lēnā tempā.

Intervāla treniņus ieteicams sākotnēji veikt ne biežāk kā divas reizes nedēļā. Tādā veidā tiek trenēta anaerobā izturība, kas nozīmē organisma spēju nodrošināt enerģiju bez skābekļa klātbūtnes.

Piebiedroties skriešanas grupai

Foto: Shutterstock

Ja rudenī motivācija skriet kļūst aizvien mazāka, lielisks veids, kā turpināt skriet, ir piebiedroties skriešanas grupām vai izveidot tādu pašam.

Ar striktu grafiku ir daudz vieglāk plānot skriešanas laiku, kā arī ir iespējams iepazīties ar līdzīgi domājošiem cilvēkiem, labi pavadīt laiku svaigā gaisā un iemācīties jaunus treniņu paņēmienus.

Skrienot grupā ir lielāka iespēja izaicināt sevi. Ja cilvēks parasti skrien astoņus kilometrus, piebiedrojoties grupai, kas skrien 10 kilometrus, iespējams uzlabo savas spējas.

Iegādāties atbilstošu skriešanas tērpu

Foto: Shutterstock

Svarīgi ir saprast, lai arī skrienot ķermenis uzkarst, ir nepieciešams gadalaikam atbilstošs skriešanas tērps.

Ja zināms, ka regulāri būs jāskrien vēsākā laikā, nedrīkst taupīt līdzekļus, jāiegādājas skriešanai atbilstošs tērps – jaka ar garām piedurknēm, garās skriešanas bikses un aksesuāri – ausu sildītāji, šalle un cimdi. Organisms noteikti pateiksies!

Izvirzīt vēl nesasniegtu mērķi

Foto: Shutterstock

Ikdienā skriet ir patīkami, bet daudz vieglāk ir skriet, ja ir skaidri nosprausts mērķis. Tāds var būt, piemēram, sacensības vai vienkārši masu skrējiens.

Var pieteikties individuālam skrējienam vai iesaistīt draugus un piedalieties stafetes skrējienā. Jāizvēlas skrējiens un jāsāk tam gatavoties jau laikus.

Svaigs gaiss, skriešana un lieliska kompānija ir labākā rudens labsajūtas kombinācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!