Foto: stock.xchng

Jautājums: Man bieži, pašas no sevis, parādās visādas "melnas" un šausminošas domas. Visbiežāk tās ir saistītas ar maniem mīļajiem. Piemēram, ja vīrs neceļ telefonu un man uzreiz neatzvana, tad man galvā uzreiz veidojas aina, ka tas cietis autokatastrofā. Ja bērns naktī sāk raudāt, tad man uzreiz šķiet, ka viņam noticis kas slikts un viņš būs jāved uz slimnīcu. Dažreiz es redzu tuvinieku nāvi. Kāpēc man nekad prātā neienāk labas domas? tas viss mani ļoti satrauc, jo vairāk par visu uz pasaules, es mīlu savu bērnu un vīru. Kāda iemesla dēļ, man ir šādas domas? Ko es varu darīt, lai sāktu domāt pozitīvi? Saprotu, ka vislabāk būtu griezties pie speciālista, bet man šobrīd finansiāli, nav šadas iespējas.

Atbild Ingrīda Cera, Ceras I. prakse psihiatrijā

Labdien! Es domāju, ka Jums tiešām jāgriežas pie ārsta psihiatra vai psihoterapeita. Valsts psihiatra pakalpojumi ir bezmaksas. Varētu būt personības traucējumi, varētu būt garastāvokļa problēmas, bet tās jārisina kopā ar ārstu klātienē.

Atbild Inita Goldšteina, Goldšteinas I. ārsta - psihoterapeita prakse

Labdien! Katrs no mums skatās uz pasauli caur savu prizmu. Vai tas būs vairāk pozitīvs vai tieši pretēji - negatīvs skatījums pret apkārtējo pasauli, to nosaka bērnībā apgūtā pieredze. Vai vecāki iedrošināja doties un pētīt, kas ir apkārt, vai tieši pretēji - lika būt piesardzīgiem, jo var draudēt briesmas, var sasisties, apmaldīties vai notikt jebkas cits slikts. Iespējams arī viņi tā audzināti un tā tas pārmantojies no paaudzes uz paaudzi. Iespējams tiešām bijuši kādi dzīves triecieni - pēkšņi zaudējumi, nelaimes gadījumi, kādēļ cilvēki kļuvuši ļoti uzmanīgi, pat aizdomīgi un neapzināti sagaida, ka tas sliktais var notikt atkal, ja neaizsargāsies, ja visu nenokontrolēs. Tas, ka bērns un vīrs Jums ir paši mīļākie, varētu nozīmēt arī vislielākās bailes viņus pazaudēt. Šīs sliktās domas saistītas ar šīm bailēm.

Vislabāk, kā Jūs pati minējāt, palīdzēt var psihoterapija. Bet brīžos, kad uznāk sliktās domas (piemēram, kad vīrs neceļ telefona klausuli), noder apdomāt, vai iespējami vēl kādi citi iemesli, ne tikai sliktie. Un pēc tam noskaidrot, kā tad īsti ir bijis. Veidojot savā ziņā pozitīvu bilanci (apstiprinājumu, ka sliktais nemaz tik bieži nenotiek, kā Jūs neapzināti sagaidāt), sliktās domas varētu mazināties. Tāpat skatījumu uz dzīvi ietekmē arī apkārtējie. Tādēļ noderīgi parunāt ar citiem - kā viņi reaģē līdzīgās situācijās - un izvēlēties kontaktēties ar cilvēkiem, kuri uz pasauli raugās bez bailēm nevis ar tiem, kuri tāpat kā Jūs šobrīd, arī jūtas nedroši. Tas savā ziņā ir treniņš, lai saprastu, ka var arī citādāk. Ja apstākļi mainās un iespējas atrodas, ieteiktu Jums grupu psihoterapiju.

Atbild Nadežda Olehnovič, "Valentia", Latgales psiholoģiskās palīdzības centrs

Labdien! Tā ir Jūsu reakcija uz stresu vai uz nenoteiktu situāciju. Nenoteikta situācija paaugstina trauksmi, samazina pašvērtējumu un kā rezultāts - agresivitāte paaugstinās (Jūsu "melnās" un šausminošās domas).

Tam ir dažādi iemesli: neiroze un pēc-traumatiskie traucējumi. Tie saistīti ar nelabvēlīgu bērnību, dzīves negatīviem notikumiem, profesiju (bieži tādi traucējumi var būt policistiem, krīzes psihologiem, psihoterapietiem, glābējiem, ārstiem - cilvēkiem, kuri strādā ar "dzīves sliktajām pusēm").

Palīdzība nepieciešama obligāti: psihoterapija, lai pārstrādātu traumatiskās situācijas, lai būtu iespējams redzēt ne tikai "dzīves tumšās puses". Ja domas traucē socializācijai, ietekmē attiecības, jāgriežas pie psihiatra, lai saņemtu medikamentozu korekciju.

Mūsu saitā www.ppcvalentia.com rubrikā "Emocionāla veselība un līdzsvars" Jūs atradīsiet labas tehnikas, kuras palīdzēs mainīt domas.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!