Foto: Shutterstock
Pētījums, ko veica ASV Medicīnas institūtā, atklāja, ka 50 – 70 miljoni ASV pieaugušo cieš no miega vai nomoda ritma traucējumiem.

Cilvēku gulēšanu ietekmē ne tikai stress, nepareiza sēdēšana pie rakstāmgaldiem, šausmu filmu skatīšanās pirms miega un 3 vai vairāk kafijas tases dienas laikā, bet arī gulēšanas pozas.

Portāls www.fitnessmagazine.com piedāvā labas, ne tik labas un sliktas gulēšanas pozas, kā arī ieteikumus, ko darīt, lai tās uzlabotu un izvairītos no veselības problēmām.

Labākā poza - gulēšana uz muguras

Foto: PantherMedia/Scanpix

Guļot uz muguras cilvēks saņem daudz labus ieguvumus, ne tikai saldu un ciešu miegu. Cilvēka galva ir vērsta taisni uz augšu, un svars ir vienmērīgi sadalīts uz mugurkaulu, tādējādi šī ir laba poza cilvēka mugurai, stāsta klīniskais psihologs un miega traucējumu un slimību ārsts Maikls Brejs (Michael Breus).

Tāpat gulēšana uz muguras, ar mazliet paceltu galvu ir labāka kuņģim, it īpaši cilvēkiem, kam ir kuņģa problēmas, jo barības vads atrodas vairāk uz leju un ir mazāka iespējamība, ka varētu rasties vemšana.

Šī poza nodrošina vislabāko veselības stāvokli un fizisko komfortu, kā arī tā dod lielu bonusu skaistumkopšanā – palīdz novērst grumbas.

Taču no gulēšanas uz muguras jāizvairās cilvēkiem, kuriem ir elpošanas problēmas vai kuri regulāri krāc. Tad jāizvēlas gulēšana uz sāniem, jo tā būs vieglāk paelpot un varēs izvairīties no krākšanas.

Otra labākā poza – kreisā puse

Foto: Shutterstock

Lai gulēšana būtu ērtāka un labāka, speciālisti iesaka gulēt uz kreiso pusi. Gulēšana uz labās puses nospiež asinsvadus, novēršot maksimālu asins cirkulāciju, saka Brejs. Papildu spiediena uz vēnām dēļ, ķermenis biežāk meklē ērtāku pozu un tādēļ biegā grozamies, kā rezultātā miegs ir traucēts un saraustīts.  

Guļot uz kreisās puses, cilvēka sirds var vieglāk apgādāt visu ķermeni ar asinīm, un uz cilvēka kreiso sānu ir mazāks spiediens, apgalvo neiroloģijas un miega traucējumu ārsts Kristofers Vinters (Christopher Winter).

Tā kā miega laikā ir gandrīz neiespējami kontrolēt uz kuras puses jūs guļat, fizioterapeite Dženna Robarta (Jen Robart) iesaka ievietot stingru spilvenu starp ceļgaliem, lai būtu labs balanss starp gurniem un locītavām. Šāda metode palīdzēs vienmērīgi sadalīt savu svaru visas nakts garumā un ļaus izvairīties no diskomforta sajūtas, ar ko daži cilvēki pamostas no rīta.

Ne tik laba poza – labā puse

Foto: PantherMedia/Scanpix

Labajā ķermeņa pusē ir mājas visai cilvēka sirds un asinsvadu sistēmai, tāpēc papildus spiediens uz šo ķermeņa daļu faktiski sašaurina piekļuvi plaušām. Gulēšana uz labā sāna var radīt dažādas veselības problēmas, piemēram, sirds mazspēju, uzsver Vinters.

Taču, ja tev ar veselību viss kārtībā, tad nav iemesla uztraukties, ka gulēšana uz labās puses varētu radīt kaitējumu. Tomēr, ja tev ir noteiktas slimības, piemēram, grēmas, vai arī, ja esi grūtniece, tad labāk būtu gulēt uz kreisā sāna.

Ja izvēlies gulēt uz labā sāna, fizioterapeite iesaka sarullēt nelielu dvieli un novietot to zem vidukļa, lai izvairītos no ķermeņa iegrimšanas gultas matracī. Tādējādi tu mazināsi spiedienu uz svarīgajiem orgāniem un varēsi mierīgāk gulēt.

Diezgan slikta poza – gulēšana ar paceltu kāju

Foto: Shutterstock

Ja viena kāja ir saliekta augstāk nekā otra (pārsvarā tā ir vērsta pret krūškurvi), gulēšana izraisīs vairāk ļauna nekā laba. Poza, kad abas kājas atrodas uz augšu, un viss svars tiek koncentrēts uz iegurni, iespējams, varētu palīdzēt cilvēkiem ar muguras sāpēm, taču, ja pacelta ir tikai viena kāja, tā dara pretējo, uzsver Brejs. Nevienmērīgs spiediena pārvietojums no vienas ekstremitātes uz otru var izraisīt muguras lejasdaļas bojājumus.

Ja naktī pamodies un saproti, ka labā vai kreisā kāja sniedzas pretī vēderam vai abas kājas ir sakrustotas viena virs otras, tad pamēģini ielikt spilvenu starp kājām, saka fizioterapeite. Spilvens palīdzēs atslogot iegurni un nostabilizēs kāju, neļaujot tai virzīties augšup miega laikā.

Sliktākā gulēšanas poza – uz vēdera

Foto: Shutterstock

Lielai daļai cilvēku patīk gulēt uz vēdera, kad seja ir spilvenā un rokas uz augšu, taču eksperti apgalvo, ka tas ir vieglākais veids, kā no rīta pamosties ar sāpēm sprandā un diskomforta sajūtu.

Guļot šādā pozā, cilvēka vēders tiek vilkts uz leju un tas var radīt sāpes mugurkaula izliekumā. Tāpat diez ko veselīga nav galvas turēšana 90 grādu leņķī, jo tā rada lielu slodzi uz kakla zonu un nākamajā rītā bieži vien var just kakla nogurumu un pat krakšķus.

Ja nevari izvairīties no šīs pozas, tad izvēlies pēc iespējas plānāku un stingrāku spilvenu, lai kakls nav jānovieto pārāk augstu, un mugurkaula izliekums nav pārāk liels.

Tāpat fizioterapeite ierosina zem iegurņa novietot vienu vai divus spilvenus, jo tad mugurkauls atradīsies labākā pozīcijā, un spilveni palīdzēs izvairīties no mugurkaula problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!