Foto: Shutterstock
Pienācis laiks iet gulēt, jāizdzēš gaisma, jāuzvelk pidžama, jāiztīra zobi un... jāaizlīmē mute. Tieši to, kas izklausās pēc šausmu filmas sižeta, dara aizvien lielāks skaits ārstu, zobārstu un slavenību. Tā ir tendence, kuras potenciāls (elpošanas caur degunu, nevis muti dēļ) esot dziļāks miegs, svaigāka elpa, samazināta krākšana un pat mazāka zobu bojāšanās.

Bet cik droša ir šī tendence? Kamēr cilvēki publiskajā vidē mutes aizlīmēšanu slavē, eksperti atgādina – jābūt piesardzīgiem un jārisina miega traucējumu cēloņi, nevis jācer, ka viens paņēmiens nesīs brīnumainus rezultātus. Pirms ķeries pie mutes aizlīmēšanas labākam miegam, konsultējies ar ārstu, jo ir gadījumi, kad šī metode ne tikai nepalīdzēs, bet pat kaitēs.

Tiek lēsts, ka 60 līdz 70 procenti cilvēku guļ ar atvērtu muti. Biohakeri gulētiešanas rituālos iekļauj pirmās palīdzības komplektos atrodamo līmlenti vai speciālu – mutei īpaši paredzētu (un pat iegādājamu tīmekļvietnē "Amazon"). "TikTok" šo ieteikumu noklausījušies miljoniem lietotāju un radījuši jaunu tēmturi #mouthtaping. Pat izdevums "Wall Street Journal" šo amizanto rituālu dēvē par attiecību glābēju ar virsrakstu "Vai šī krācēja ģimeni var glābt? Jā, ar mutes līmlenti". Sekot padomam, kas izklausās tik muļķīgs, protams, neiesaka veselības dienesti, un par to ir ļoti maz atbilstošu pētījumu un publikāciju. Viens no retajiem nelielajiem veikts 2013. gadā un noslēdzies ar secinājumu, ka mutes aizlīmēšana mazina krākšanu un vieglas obstruktīvas miega apnojas smagumu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!