Foto: Shutterstock
Kas gan būtu domājis, ka tik ikdienišķā duša var slēpt sevī zemūdens akmeņus! Izrādās, daži mazgāšanās ieradumi var ādu padarīt pārāk sausu un niezošu, kā arī veicināt infekciju attīstību. Tiesa, viss ir labojams!

Portāls "Health.com" ir apkopojis četras visbiežāk pieļautās kļūdas, mazgājoties dušā. Lūk, kādas tās ir.

Pārāk karsts ūdens

Ja āda šķiet sausa un niezoša, iespējams, vainīgs pārāk karsts ūdens. "Ja ne tikai dušas kabīne, bet arī visa vannas istaba ir pilna ar tvaiku, tad tā ir droša zīme, ka ūdens temperatūra bijusi pārāk augsta," saka Klīvlendas klīnikas dermatoloģe Melisa Pilianga. Ārste arī brīdina, ka iešana pārāk karstā dušā var izraisīt ekzēmas uzliesmojumu. Tomēr, ja šis "saunas" efekts ir svarīgs un tīkams un negribas no tā atteikties, daktere Pilianga iesaka rīkoties šādi: ļaut tvaikam uzkrāties, pirms jūs nostājaties zem ūdens strūklas. "Vispirms noregulējiet ūdens temperatūru tik karstu, cik vēlaties. Ļaujiet, lai telpa piepildās ar tvaikiem. Kad tas noticis, noregulējiet ūdens temperatūru līdz patīkami siltai un tad sāciet mazgāties," skaidro Pilianga. Tādā veidā jūs varat baudīt siltumu, nekairinot ādu.

Agresīvi mazgāšanās līdzekļi

Ārste iesaka būt piesardzīgiem ar ziepju vai dušas želeju, kuru sastāvā ir antibakteriālas sastāvdaļas, lietošanu ikdienā. Raugi, ādai ir savs dabīgais aizsargslānis, kas neļauj kļūt sausai, un katram cilvēkam ir sava unikālā ādas mikrobioma. Ar mikrobiomu saprotam mikroorganismus, kas dzīvo uz ādas virsmas. Mikrobioma piedalās ādas imūnajos procesos, regulējot tās imunitāti, pasargā no patogēno mikroorganismu savairošanās, tāpēc ir ļoti svarīgi neizjaukt šos procesus. Ja mazgāšanās līdzekļi pārmērīgi noplicina aizsargslāni, āda ir vēl vairāk pakļauta ārējās vides iedarbībai.

Daktere Pilianga iesaka – pirms likt kādu ķermeņa kopšanas produktu iepirkumu groziņā, iepazīties ar sastāvu, kas minēts uz etiķetes. Par īpaši agresīvu antibakteriālo komponentu tiek uzskatīts triklozāns un tam radniecīgā viela triklokarbāns. Pētījumos ar dzīvniekiem noskaidrots, ka triklozāns var mainīt hormonu līmeni. Tādēļ ādas kopšanai ikdienā rekomendējams lietot dabīgus produktus, kas nesatur mākslīgās smaržvielas, bet ir bagāti ar mitrinātājiem.

Pārāk bieža mazgāšanās

Nē, nav jākļūst par sušķi! Bet arī uz mazgāšanos var attiecināt labi zināmo teicienu par zelta vidusceļa atrašanu. Kā uzsver daktere Pilianga, ja vien jūs neesat darījuši patiešām netīrus un putekļainus darbus, vienīgās ķermeņa daļas, kam patiešām vajadzīga kārtīga saziepēšana ir paduses un cirkšņi. Pārējam ķermenim pilnībā pietiek ar noskalošanos tīrā ūdenī, pat pēc viegla fiziska treniņa. Mazgāšanās no galvas līdz kājām reizi vai vairākas reizes dienā ar putojošajiem līdzekļiem, pat ja lietojat vismaigākos produktus, var pārmērīgi noplicināt ādas dabīgo aizsargslāni un sausināt ādu.

Aizmirsu iztīrīt skuvekli...

Uz skuvekļa asmens nokļūst baktērijas, kas atrodas uz ādas un, ja pēc tam var audzēt vairāk baktēriju, sēžot mitrā, tumšā dušā. Pirms katras lietošanas skuvekli ieteicams izskalot ar karstu karstu ūdeni, to pašu dara arī pēc lietošanas. Tāpat aptuveni reizi nedēļā jānomaina skuvekļa asmens. Lietojot skuvekli ar trulu asmeni, pieaug risks sagriezties. Mazās brūcītes tad paver ceļu baktērijām un infekcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!