Tradīcijas dara savu, un diemžēl daļai sabiedrības jebkādu, pat visniecīgāko, notikumu svinēšana saistās ar alkohola lietošanu. Izņēmums nav Līgo vakars un Jāņu diena. Ar mierīgu sirdi varam atsaukties pat uz mūsu senčiem, kuri allaž darīja alu, lai vasaras saulgriežos pie lūpām celtu putojošo miestiņu, piekožot klāt siera gabalu un kādu pīrāgu. Arī to var darīt, bet vai visi zinām mēru? Statistika rāda, ka Latvijā dzīvo lielākie alkohola patērētāji Eiropā un arguments, ka lielais alkohola patēriņš radies, pateicoties ārzemju tūristiem, neiztur kritiku, jo ārzemju viesu izdzertais statistikā netiek iekļauts.

Kā nosvinēt svētkus, lai nepaliek mieles? Ko darīt, ja pats nemaz nevēlies apreibt mākslīgi un tev pietiek vien ar kvasu, limonādi vai ūdeni, un kā atgaiņāties no uzmācīgajiem līgotājiem, kuri tā vien mudina pacelt kādu glāzi?

Par alkohola lietošanas paradumiem, aktuālākajām tendencēm sarunā ar portālu "Delfi" stāsta Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra (RPNC) narkoloģe Inga Landsmane.

Jaunieši dzer mazāk

Visupirms der atgādināt bēdīgo statistiku – Latvija starp citām Eiropas valstīm ierindojas pirmajā vietā patērētā alkohola daudzuma ziņā iedzīvotāju grupā no 15 līdz 64 gadiem (skatīt zemāk pēdējos jaunākos datus no Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapas – aut.). Bēdīgi, bet fakts! Un tā jau ir daudzus gadus. Tomēr ir kāda labā vēsts – samazinās alkohola lietotāju skaits jauniešu vidū.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!