Jautājums: Man ir 38 gadi, nu jau 5 gadus dzīvoju Anglijā, pāris gadus man ir šī veselības problēma. Kādas 8 stundas pirms mēnešreizēm man ir ļoti neciešamas sāpes, citreiz pat ilgāk. Tad tās palēnam pāriet, kad sākas asiņošana. Sāpes ir tik milzīgas, ka nespēju nostāvēt kājās, un tā katru mēnesi.

Biju pie daudziem UK ārstiem, pārbaudījos slimnīcā, pat uzņēmumus iztaisīja no iekšpuses, viss kartībā. Ārsts ieteica lietot ibuprofenu, protams, nekas nepalīdz. Ari citas zāles nepalīdz, naudiņa tērējas, bet nav nekāda rezultāta. Tā nu reizi mēnesī pat uz darbu nespēju aiziet, ja iekrīt darba diena. Strādāju es fiziski, un stresa arī pietiek, vai tas varētu būt noteicošais? Ar nepacietību gaidīšu atbildi, paldies!

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205):

Atbilde: Viens no biežākajiem sāpju iemesliem saistībā ar menstruālo ciklu ir endometrioze. Taču tā kā esat veikusi vispusīgu izmeklēšanu un šāda diagnoze nav apstiprināta, iemesls jāmeklē citur. Jebkurā gadījumā ārstēšana visdrīzāk ir simptomātiska.

Pirmā izvēle ir pretsāpju līdzekļi. Ibuprofēns ir vienkāršākais no tiem. Ja tas nelīdz, būtu nepieciešams mēģināt citus medikamentus, kas pēc savas iedarbības ir spēcīgāki. Tie parasti ir recepšu medikamenti, kurus izraksta ārsts.

Otra alternatīva, ja pretsāpju līdzekļi nedarbojas vai nav pietiekami efektīvi, ir hormonālā terapija. Tai ir vairāki iespējamie varianti, taču vienkāršākie ir hormonālā kontracepcija vai hormonālā sistēma "Mirena". Pārrunājiet ar savu ārstu arī šādu iespējamo risinājumu.

Papildus, lai mazinātu menstruāciju sāpes var lietot arī dažādus homeopātiskus līdzekļus (Prefemin, Mastodynon), A, E un B grupas vitamīnus, magnija preparātus.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!