Foto: Shutterstock
Bailes lidot var padarīt stresainu jau gatavošanos ceļam un laiku lidostā. Ārkārtējos gadījumos cilvēks pat vispār izvairās lidot. Lai novērstu bailes no lidošanas, ne vienmēr pietiek ar racionāli pamatojumu, ka lidošana ir viens no drošākajiem ceļošanas veidiem. Tādi dažādi aspekti kā dīvainas kustības lidojot vai trokšņi ierobežotā vietā arī var veicināt baiļu rašanos.

Iespējams, daži šeit minētie soļi no raksta "Psych Central", ko medicīniski rediģējusi psihiatre Nikola Vašingtona, palīdzēs pārvarēt bailes no lidošanas.

1. Apzini reālos riskus

Lidošana ir viens no drošākajiem ceļošanas veidiem. Saskaņā ar asociācijas "International Air Transport Association" (IATA) datiem, lai iekļūtu negadījumā, kurā ietu bojā vismaz viens cilvēks, vidēji būtu jālido reizi dienā 10 gadus no vietas.

Asociācijas dati arī rāda, ka no 25,1 miljona lidojumu 2021. gadā, notikuši tikai 26 negadījumi. Salīdzinājumam 2021. gadā autosatiksmes negadījumos bojā gāja 40 tūkstoši cilvēku.

Citiem vārdiem, ir daudz lielāka iespēja iekļūt autokatastrofā nekā lidmašīnas avārijā.

Iespējams, šīs informācijas zināšana pilnīgi neatbrīvos no bailēm un trauksmes, bet tā var sniegt lielāku pārliecību, ka negadījuma iespējamība ir ļoti, ļoti zema.

2. Iepazīsti, kas tieši tevi satrauc ("trigerē")


Lidojumā var būt dažādi aspekti, kas izsauc bailes. Piemēram:

  • laicīgi nokļūt lidostā;
  • būt ierobežotā telpā;
  • visa lidojuma laikā dzirdēt trokšņus;
  • just spiediena maiņas;
  • sajust lidmašīnas paātrinājumu vai palēnināšanos pacelšanās un nolaišanās laikā;
  • piedzīvot turbulenci vai pēkšņas augstuma izmaiņas.


Jebkurš no šiem aspektiem var radīt bailes, ja tu jau nervozē par lidošanu. Iespējams, pārvaldīt savas bailes tev var palīdzēt tas, ja saproti, par ko tieši baidies. Jo tad vari domāt, kā šīs bailes pārvaldīt.

Piemēram, ja tevi baida pēkšņa turbulence vai kustības lidmašīnā, varbūt tevi var nomierināt stjuarta reakcija. Viņi visbiežāk ir mierīgi, jo ko tādu piedzīvojuši daudzkārt.

3. Izmanto kognitīvi biheiviorālās metodes

Kognitīvi biheiviorālā metode var palīdzēt pārvarēt bailes no lidošanas. 2008. gada pētījumā noskaidrots, ka ar šo metodi cilvēkiem mazinājās bailes saistībā ar lidošanu.

4. Medikamenti

Ģimenes ārsts vai psihiatrs var izrakstīt prettrauksmes medikamentus, ko lietot pirms lidojuma.

5. Kārtīgi plāno ceļojumu

Jo vairāk tu spēj kontrolēt kādus aspektus saistībā ar ceļošanu, jo labāku lidošanas pieredzi piedzīvosi.

Piemēram, tu vari izvēlēties:

  • lidojumu bez pārsēšanās (ja garāks lidojums, pa Eiropu līdz tālajam reisam var aizbraukt arī a citu transportu);
  • lidot pēc iespējas ar lielākām lidmašīnām, kurām ir mazāka turbulence;
  • izvēlēties sēdvietu, kur jūties drošāk, piemēram, tuvāk izejām.

6. Apgūsti veidus, kā pārvaldīt trauksmi

Ir daudzas metodes, ko izmanto stresa un trauksmes mazināšanai citās situācijās, un tās var tev palīdzēt lidojuma laikā.

Piemēram:

  • izmanto elpošanas tehnikas;
  • meditē;
  • klausies relaksējošu mūziku;
  • izmanto vadītās tēlainās meditācijas ierakstus.


Ja ceļo kopā ar draugiem vai ģimenes locekļiem, iespējams, var palīdzēt runāšana par savām bailēm ar viņiem. Tostarp ir labi izstāstīt, kāda veida atbalsts tev var palīdzēt lidojuma laikā.

Kad meklēt palīdzību

Ja tev ir traucējošas lielas bailes lidojuma laikā, vari meklēt profesionālu palīdzību. Ja tavas bailes ir tādas, ka tās tevi pilnībā pārņem, ārsts var domāt par medikamentu izrakstīšanu vai ieteikt kognitīvi biheiviorālo metodi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!