Foto: Māris Morkāns
Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā atklāta ekspozīcija, kuras centrā ir vecums. Mākslinieces Annas Priedolas izstāde "Piena dienasgrāmatas" uzskatāmi parāda situāciju saistībā ar demenci un iesaka veidu, kā izvairīties no šīs slimības, kas skar katru piekto, kurš pārkāpis 65 gadu slieksni. Eksponāti no muzeja krājumiem demonstrē, kā padomju zinātnieki gatavoja "mūžīgās dzīves eliksīrus". Ar pašu asiņaināko metodi bija plānots paildzināt Staļina mūžu līdz pat 2028. gadam.

Izstādes atklāšana divus gadus tika atlikta: vispirms pandēmijas dēļ, pēc tam sākās karš Ukrainā. Taču galu galā rīkotāji nolēma, ka deģeneratīvajai vecuma slimībai un šobrīd notiekošajām šausmām ir daudz kopīga – abos gadījumos prāta aptumšošanās pilnībā dezorientē cilvēku un ieved viņu pasaulē, kurai nav nekāda sakara ar realitāti. Par papildu dramatismu izstādē gādā fakts, ka no muzeja logiem redzama Krievijas vēstniecība, kuru kopš kara pirmajām dienām no muzeja fasādes "vēro" asiņaini sarkans Putina portrets ar skeleta galvaskausa žokli.

Salīdzinājumā ar 19. gadsimta sākumu vidējais mūža ilgums Eiropā ir gandrīz trīskāršojies. Diemžēl tas palielinājis arī ar vecumu saistīto neirodeģeneratīvo slimību skaitu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!