Kas ir holesterīns? Tā ir taukiem līdzīga viela, kas ir būtiska cilvēka organismam, lai tas atbilstoši funkcionētu. Holesterīnam ir daudz uzdevumu, bet svarīgākais no tiem - palīdzēt uzturēt šūnas un būt par pamatu daudziem hormoniem. Organisms nevar darboties bez holesterīna, bet pārāk daudz holesterīna asinīs cilvēkam nāk par sliktu.

Ir divi holesterīna avoti – aptuveni divas trešdaļas holesterīna veidojas organismā, bet pārējo holesterīnu mēs uzņemam ar ēdienu. Šo papildu jeb "pārtikas" holesterīnu dod vienīgi dzīvnieku izcelsmes produkti – piemēram, gaļa, vēžveidīgie, siers, krējums, sviests un olas dzeltenums. Augu izcelsmes pārtikas produkti, piemēram, augļi, dārzeņi, graudi un augu eļļas, nesatur holesterīnu. Interesanti, ka parasti trešdaļu holesterīna uzņemam ar ēdienu, bet patiesībā nevienam tas nav vajadzīgs vairāk, nekā organisms spēj saražot.

Labais un sliktais holesterīns

Holesterīns ir taukiem līdzīga viela, kas tiek pārnēsāta ar asinīm, kas ir ūdenī šķīstoša viela. Iztēlojieties, ka augu eļļa tiek ielieta ūdens traukā. Šīm divām vielām ir grūti sajaukties. Tāpēc holesterīnam ir jāizmanto viens no diviem dažādiem "pārnēsātājiem". Tie ir zema blīvuma lipoproteīni (ZBL) un augsta blīvuma lipoproteīni (ABL). ABL holesterīnu un ZBL holesterīnu var uzskatīt par "labo" un "slikto", jo tiem ir dažādi uzdevumi, pārnēsājot holesterīnu organismā. Kāda ir atšķirība starp ABL holesterīnu un ZBL holesterīnu un kā tas palīdz mums izprast holesterīna līmeņa pazemināšanu?

ZBL holesterīns

Pazīstams kā "sliktais" holesterīns. Ir svarīgi pazemināt tā līmeni, cik vien iespējams.ZBL pārnēsā holesterīnu no aknām uz pārējām ķermeņa daļām. Kad ZBL holesterīna līmenis asinīs ir pārāk augsts, liekais holesterīns var lēnām uzkrāties artēriju sieniņās, padarot tās šaurākas un mazāk elastīgas. Laika gaitā tas palielina infarkta un insulta risku.

ABL holesterīns

Pazīstams kā "labais" holesterīns. Tas pilda noderīgas funkcijas, lai pasargātu cilvēka sirdi. ABL holesterīns ir kā čakls tīrītājs. Tas savāc holesterīnu no artēriju sieniņām un aiznes to atpakaļ uz aknām. Tā kā ABL holesterīns pārvalda slikto (ZBL) holesterīnu, tas pasargā no sirds un asinsvadu slimībām.

Kāpēc augsts holesterīna līmenis var būt bīstams?  

Paaugstināts holesterīna līmenis ir riska faktors saslimšanai ar sirds un asinsvadu slimībām (SAS). SAS joprojām ir visbiežāk sastopamais saslimstības un mirstības cēlonis pasaulē. SAS risks ir cieši saistīts ar holesterīna līmeni asinīs, un daudzi pētījumi ir atklājuši tiešu saistību starp holesterīnu un SAS sastopamību. Paaugstināts holesterīna līmenis ir viena no viltīgākajām veselības problēmām - tā nav ne saskatāma, nedz arī sajūtama. To iespējams atklāt vienīgi ar vienkāršas asinsanalīzes palīdzību. Jo agrāk Jūs sāksiet samazināt savu holesterīna līmeni, jo labāki būs rezultāti.

Kā samazināt holesterīna līmeni asinīs?

Jāievēro divi galvenie dzīvesveida principi - regulāras fiziskās aktivitātes un veselīgs uzturs.

Fiziskie vingrojumi samazina sirds un asinsvadu slimību risku, pazemina arteriālo asinsspiedienu, aizsargā pret osteoporozi, veicina ķermeņa svara samazināšanu, pazemina "sliktā" holesterīna koncentrāciju asinīs, paaugstina "labā" holesterīna koncentrāciju asinīs, kā arī uzlabo garastāvokli.

Uzturā jālieto šķiedrvielām un antioksidantiem bagāta pārtika (dārzeņi, augļi, pākšaugi, pilngraudu produkti), jāsamazina piesātināto taukskābju un ar holesterīnu bagāto produktu lietošanu (sviests, siers, trekna gala). Lai samazinātu holesterīna līmeni dzīvnieku izcelsmes taukus jāaizstāj ar augu izcelsmes taukiem. Efektīvi samazināt holesterīnu lietojot augu izcelsmes produktus, kuru sastāvā ir augu steroli.

Kas ir augu steroli?

Steroli ir dabīgas augu izcelsmes vielas. Tie ir daudzos dārzeņos, augļos, riekstos un graudos. Taču to daudzums parastā uzturā ir pārāk mazs, lai ietekmētu holesterīna līmeņa mazināšanos. Steroli daļēji bloķē holesterīna uzsūkšanos gremošanas sistēmā, tādēļ mazinās tā koncentrācija asinīs.

Samazini holesterīna līmeni 3 nedēļu laikā

Optima Cardio margarīna sastāvā ir dabīgi augu steroli, kas aktīvi mazina sliktā holesterīna līmeni asinīs. Tā efektivitāte holesterīna mazināšanas jomā ir apstiprināta vairākos klīniskajos pētījumos. Optima Cardio margarīnu ieteicams lietot veselīga dzīvesveida un sabalansētas un daudzveidīgas diētas ietvaros, kura satur daudz augļus un dārzeņus, kas palīdz saglabāt karotonoīdu īmeni. Holesterīna samazinošais efekts par 7-10% tiek sasniegts 2-3 nedēļu laikā lietojot no 1,5 līdz 2,4 g augu sterolu dienā, proti, 2-4 maizes šķēles ar margarīnu Optima Cardio. 30 g ir ieteicamā Optima Cardio dienas deva, kura satur 1,6 g augu sterolu. Atcerieties, ka ilglaicīga holesterīna līmeņa samazināšana var mazināt asinsrites sistēmas slimību risku un dot vērā ņemamu labumu veselībai. Optima Cardio margarīns patiešām ir ļoti gards. Varat to izmantot daudzu ēdienu pagatavošanai. Uzziediet uz maizes, lietojiet ēdienu cepšanai vai sautēšanai. Lietojiet Optima Cardio savā virtuvē un samaziniet holesterīna līmeni. Optima Cardio efektīvi un droši mazina holesterīna līmeni. Augu sterīni ir vispusīgi izpētīti. To lietošanas drošums ir apstiprināts daudzos klīniskajos pētījumos.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!