Foto: PantherMedia/Scanpix
Pētījumos atklāts, ka, satraucoties par iespējamu slimības atkārtošanos, pēc izslimotām kakla vai mutes dobuma infekcijām cilvēki mēdz iegādāties jaunu zobu birsti, kas ir brīva no mikrobiem, vēstī izdevums "Women's Health".

Tomēr speciālisti uzskata, ka šādi rīkoties nav nepieciešams, jo slimības ierosinošie baciļi uz zobu birstēm nesaglabājas, tādējādi risks atkārtoti saslimt nepastāv.

Minētais secinājums iegūts, analizējot piecdesmit četras zobu birstes, no kurām četrpadsmit tika nodotas cilvēkiem ar streptokoka infekciju, trīspadsmit - pētījuma dalībniekiem ar vienkārši iekaisušu kaklu un divdesmit septiņas - pilnībā veseliem cilvēkiem.

Tā rezultātā tikai uz vienas zobu birstes tika atrasti mikrobi, un, kā izrādās, tā bija piederējusi vienam no nosacīti veselajiem pētījuma dalībniekiem.

Tādējādi nav pamata atbrīvoties no slimības laikā lietotās zobu birstes, jo tā neapdraud veselību. Tiesa, par signālu zobu birstes maiņai kalpo citas pazīmes, un turpinājumā dažas no tām.

Formu zaudējuši un noplukuši sariņi

Šī ir viena no izplatītākajām savu laiku nokalpojušas zobu birstes pazīmēm, kas tiek apgūta jau agrā bērnībā. Tāpat par birstītes lietošanas laika beigām liecina sariņu krāsas izbalēšana, kā arī zobu pastas uzkrāšanās tās pamatnē, veicinot baktēriju vairošanos.

Ja zobu birste nokritusi zemē

Slavenais divu sekunžu likums, apceļot zemē nokritušu ēdienu, diemžēl nedarbojas attiecībā uz zobu birstes lietošanu.

Zobi tiek tīrīti netīrākajā un mikrobiem bagātākajā vietā mājās, un mikrobi uz zobu birstes, kas nokritusi uz grīdas vai pat izlietnē, tās virsmā uzkrājas ievērojamā daudzumā.

To skaitā ir gan dažādu sēnītes infekciju ierosinātāji, gan mikrobi, kas atrodami cilvēka ķermeņa izdalījumos, tādēļ  ja zobu birste nokļūst vietā, kur tai nav paredzēts atrasties, atbrīvojies no tās!

Tavu zobu birsti ir lietojis vēl kāds

Mirklī, kad tavai zobu birstei pieskaras cits cilvēks vai tā nonāk viņa mutē, notiek baktēriju apmaiņa, un tādējādi otra cilvēka mikrobi vēlāk nonāks arī tavā organismā.

Protams, ja zobu birsti ir lietojis tavs mīļotais cilvēks, iemesla satraukumam par inficēšanos ar svešiem un tavai veselībai bīstamiem mikrobiem nav, jo jūs dalāt vienas un tās pašas baktērijas jebkurā gadījumā.

Zobu birstes un ceļojumi

Ja zobu birste atradusies slēgtā iepakojumā ilgāk nekā vienu dienu, no tās ieteicams atbrīvoties, iegādājoties jaunu. Šādā vidē ir veiksmīgi attīstījušās un vairojušās neskaitāmas baktērijas, ko vēl vairāk var veicināt mitras zobu birstes ievietošana kastītē, neļaujot tai nožūt.

Lai pēc iespējas vairāk izvairītos no mikrobu uzkrāšanās, izvēlies pārvadāšanas iepakojumu ar ventilācijas iespējām un, tiklīdz esi sasniegusi gala mērķi, novieto zobu birsti tai paredzētajā vietā!

Tāpat zobu birsti no mikrobiem var atbrīvot, ievietojot trauku mazgāšanas mašīnā - karstā temperatūra tos nekavējoties iznīcinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!