Foto: Shutterstock
Piekritīsiet taču – "ak, tu, sirsniņa mana" izklausās daudz mīļāk un piemērotāk par "mana nierīte", vai ne? Jau izsenis sirds ir visā pasaulē zināms mīlestības simbols, kuru izšuj uz drēbēm, dāvā kūkas formā un pat iepin liriskās melodijās, taču svarīgi atgādināt, ka sirds ir kas vairāk par mīlestības vēstnesi. Orgāna galvenā funkcija ir svarīgāka par visiem apzīmējumiem – sirds ļauj mums dzīvot. Ja cilvēka motoram sāk rūsēt kāda sastāvdaļa, organisma kopējā funkcionēšana būs apdraudēta, tāpēc ar steigu jāķeras klāt tā ieeļļošanai. Un te palīdzēt var piemērots uzturs, kura iekļaušana ikdienas ēdienkartē nebūt nav neiespējamā misija.

Uztura speciāliste Eva Kataja stāsta, ka sirds patiesi ir viens no galvenajiem orgāniem, taču, protams, bez smadzenēm un citiem orgāniem arī "būs pa īsu". Tomēr tas, neapšaubāmi, ir galvenais muskulis, kas atbild par spēju dzīvot. Sirds asinsvadu sistēma, piemēram, apgādā organismu ar skābekli, caur sevi "izlaiž" vielmaiņas procesus, nodrošina metabolismu, hormonālās sistēmas darbību, kā arī nodrošina vēl kaudzi funkciju. Sirds darbojas kā sūknis, kas virza asinis pa visu ķermeni, tāpēc tās darbības virzieni ir ļoti plaši. Šī iemesla dēļ domāt par uzturu, kas šo orgānu labvēlīgi ietekmē un veicina tā veselību un darbību, ir ārkārtīgi svarīgi.

Taču, pirms ķeramies klāt sirds veselības labākajiem draugiem, jāizkristalizē kaitnieki. Smēķēšana un alkohols ir standarta biedi, savukārt tieši ēdienkartes sastāvdaļu ziņā priekšplānā izvirzās rūpnieciski pārstrādāti, rafinēti produkti, kuros ir milti, tauki, cukuri un sāls, teic uztura speciāliste. Kā piemēru var minēt kartupeļu čipsus.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!