Jautājums: Vēlos uzzināt sīkāk par praktiskām iespējām aizpildīt zaudētā zoba vietu. Man ir līdz pusei nolauzts zobs, kuru restaurēt ārsts neņemas, bet iesaka izraut atlikušo zoba daļu. Taču mulsina perspektīva palikt ar tukšumu mutē. Man tas ir pirmais zaudētais zobs. Esmu virspusēji dzirdējusi par implantēšanas iespējām, kas esot dārgas. Vai varētu uzzināt aptuvenās cenas, šāda pakalpojuma iespējām, vai iespējamas blakusparādības?

Atbild zobārste Rūta Rastiņa:

Labdien! Pieņemu,

  • ka zobs jārauj;
  • atjaunošana Jums nepieciešama gan kosmētiski, gan funkcionāli, gan emocionāli.

Atbilde ir "JĀ", ir iespējams aizvietot zobu vairākos veidos un dažādā laikā, par dažādām cenām.

1. Tūdaļ pēc izraušanas iespējams ievietot pagaidu protēzi. Tās nepieciešamību jāparedz iepriekš un pirms zoba izraušanas jāņem nospiedums, pēc kura laboratorija izgatavo platīti. To valkā, līdz sadzīst brūce un noformējas jauns kauls. Tad var likt pastāvīgu konstrukciju. Izmaksas - līdz 100 latiem (aptuveni).

Ja tas ir priekšzobs, tad ir iespēja "ielīmēt" pagaidu zobu starp blakus esošajiem zobiem. Bet tas ir atkarīgs no sakodiena īpatnībām.

2. Tukšuma aizvietošana iespējama, liekot tiltu, kronim piekārtu zobu. Adhezīvo tiltu - līmējot tā metāla ķepas pie blakus zobu iekšējām virsmām. Šajos gadījumos tiek iesaistīti zobi tieši blakus izrautajam zobam. Izmaksas apmēram no Ls 250-750 (jāzina atjaunošanas veids, laboratorijas izmaksas, ārstu takses).

3. Implants - modernākā zobu atjaunošanas metode šodien. Netiek iesaistīti veselie blakus zobi, augsts veiksmes procents. VISU ZOBU mutē redz pēc zināma laika (apm. trīs līdz  seši mēneši), kad ieaudzis implants (mākslīgā "sakne", uz kuras balstīsies mākslīgais zoba kronis ar keramikas pārklājumu).

Visgrūtāk nosaucamas ir cenas, kam būtu jābūt "vidējām" Latvijā. Neesmu šo jautājumu speciāli studējusi... Tas nevar būt mazāk par Ls 800 par vienu vienību (viena vienība - viens uz implanta atjaunots zobs). Taču noteikti zinu cenas, kas tuvojas Ls 1200-1500 par vienību.

Jārēķinās, ka estētisku apsvērumu dēļ varētu būt nepieciešama kaula papildināšanas procedūra, lai smaidā neparādītos bedre virs zoba kroņa, kur bijusi ekstrakcijas vieta. Tās ir papildus izmaksas Ls 300-400, kā arī papildus 3 mēneši kaula noformēšanai.

Ir sistēmas, kas labvēlīgas anatomiskas situācijas gadījumā ļauj uzreiz pēc implanta ievietošanas uzlikt pagaidu kroni. Jebkurā gadījumā nepieciešama ārsta konsultācija un plānošana.

Iespējamās blakusparādības:

  • Īslaicīgas sāpes un neliels pietūkums pēc implantēšanas. Procedūras laikā un pēc tam tiek veikti profilaktiski pasākumi (tai skaitā medikamenti, aukstums), lai novērstu šīs nepatikšanas.
  • Nepieciešamība saudzēt implanta vietu ēdot (neilgi).
  • Implanta ieaugšanas komplikācijas (ļoti reti). Tās jau iepriekš ārsts var paredzēt un rīkoties, zinot par Jums un Jūsu mutes dobuma veselību.
  • Tā kā medicīnā vispār nekas nav 100% droši, jārēķinās, ka ir iespēja (statistiski 1-2 % gadījumu) zaudēt konkrēto implantu, tātad 100% zaudēt arī ieliktos līdzekļus. Tas neizslēdz iespēju veikt atkārtotu procedūru nākotnē.  

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabā vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!