Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijas kibernoziedzība ir viena no vecākajām un aktīvākajām postpadomju telpā, uzskata antivīrusu programmatūras izstrādātājkompānijas "Kaspersky Lab" galvenais antivīrusu analītiķis Aleksandrs Gostevs.

Viņš norāda, ka kopā ar Krieviju un Ukrainu Baltijas, pamatā Latvijas un Igaunijas, kibernoziedzība veido vienotu "ekosistēmu", kura funkcionē ciešā savstarpējā kontaktā.

Gostevs norāda, ka Latvijas kibernoziedznieki visbiežāk pielieto tradicionālos nodarījumu modeļus: noziegumi, kas saistīti ar uzbrukumiem lietotāju interneta bankām, maksājuma karšu datu izmantošanu, surogātpasta izsūtīšanu, "melno" hostingu veidošanu un uzturēšanu citu grupējumu vajadzībām, DDoS-uzbrukumu organizēšanu un kibernoziedzības rezultātā iegūtās naudas atmazgāšanu.

Pamatā ar Latvijas kibernoziedznieku upuriem kļūst Rietumeiropas un ASV iedzīvotāji, atzīmē eksperts.

Jau ziņots, ka pirms Jāņiem Rēzeknē tika aizturēti 22 gadus vecais Pēteris Sahurovs un 23 gadus vecā Marina Maslobojeva, kas ASV apsūdzēti par kibernoziegumiem. ASV Tieslietu ministrija paziņoja, ka, īstenojot starptautisku kibernoziegumu apkarošanas operāciju, aizturēti divi Latvijas pilsoņi, bet ASV un Eiropā, tostarp arī Baltijas valstīs, konfiscēti desmitiem datoru un serveru.

Minesotas apgabala tiesa izvirzījusi viņiem apsūdzības tiešsaistes krāpšanā un sazvērestībā ar nolūku pastrādāt tiešsaistes krāpšanu, kā arī par datoru bojāšanu. Pirmajā apsūdzības punktā aizturētajiem draud 20 gadus ilgs cietumsods, bet otrajā - desmit gadu cietumsods.

Sahurovs un Maslobojeva izmantojuši tā dēvēto "iebiedēšanas programmatūru" (no angliskā "scareware"), ar kuras palīdzību interneta lietotāji tiek pārliecināti, ka to datori inficēti ar vīrusu. Pēc tam upurus mudina paziņot savu banku karšu numurus, lai iegādātos antivīrusu programmas savu datoru "izārstēšanai".

ASV prokuratūra uzskata, ka apsūdzētie nodarījuši vismaz divu miljonu dolāru (978 000 latu) zaudējumus.

Ministrija ziņo, ka Latvijas varasiestādes arestējušas vismaz piecus banku kontus, kas izmantoti izkrāpto līdzekļu atmazgāšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!