Foto: Kadrs no video
Kalifornijas Universitātes inženieru grupa izstrādājusi robotu - glābēju, kurš atvieglos cilvēku meklēšanu ugunsgrēka laikā. Jaunais robots, kam dots nosaukums "FFR", pēc konstrukcijas vizuāli atgādina elektroskūteri "Segway", tomēr nav paredzēts cilvēku vešanai.

Galvenā "FFR" priekšrocība ir tā konstrukcija, kas ļauj robotam netraucēti pārvietoties pa nelīdzenām virsmām, brīvi šķērsot sliekšņus, kā arī trepju pakāpienus.

Pašlaik ir izgatavots tikai viens "FFR" eksemplārs, tomēr salīdzinoši vienkāršā ražošana, materiālu pieejamība un uzticamība liek domāt, ka robotam nākotnē ir lielas perspektīvas. Universitātes darbinieki cer, ka glābšanas dienestu darbinieki novērtēs jauno robotu un radīs tam pielietojumu savā darba rutīnā.

Robotam ir RGB kamera, kas ļauj pārraidīt attēlu uz vadības pulti. Tāpat jaunais robots prot skenēt telpu, kurā atrodas. Gūtie rezultāti tiek pārraidīti uz centrālo datoru, kur īpašā programmā reālā laikā tiek veidota telpas 3D karte, reģistrējot datus par gaisa temperatūru un uguns izcelsmes vietu.

Vienīgais ierīces trūkums, ko zinātnieki turpina novērst, ir robota termoizturība. Speciālisti domā, kā izolēt elektroniku, pirms ielaist "FFR" uguns peklē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!