Astronoms un fizikas fans Aivis Meijers demonstrē, kā dažādu krāsu gaisma ietekmē to, kādā krāsā redzam lietas. Izmantojot trīs pamatkrāsu – sarkanas, zaļas un zilas – gaismu, kas kopā dod baltu gaismu, Meijers atklāj, kāpēc nebūtu ieteicams kārtis spēlēt, piemēram, istabā ar tikai sarkanu gaismu.

Gaismas avots gaismu izstaro, bet konkrēta virsma gaismu vai nu atstaro, vai absorbē. Tikai baltā gaismā redzamas objekta īstās krāsas, bet, piemēram, sarkanā gaismā sarkanās kārtis šķietami "pazūd".

"Balts papīrs atstaro visu krāsu gaismu, tāpēc tas vienmēr ir gaismas krāsā. Melna krāsa gaismu neatstaro, tāpēc nav svarīgi, kādā krāsā ir šī gaisma – melns vienmēr būs melns," skaidro Meijers.

"Sarkans ir sarkans tāpēc, ka sarkanā krāsa atstaro sarkanu gaismu. Šajā gadījumā, ja ir tikai sarkana gaisma, papīrs ir gaišs, jo gaismu atstaro, un arī sarkanās krāsas kārtis ir gaišas, jo atstaro sarkanu gaismu. Ja sarkana krāsa atstaro tikai sarkanu gaismu, bet ne zaļu vai zilu, tad zaļā gaismā papīrs būs zaļš, bet sarkanā krāsa - melna, jo sarkanā krāsa zaļu gaismu neatstaro. Sarkanās kārtis melnas redzēsim arī tad, ja uz tām spīdinās zaļas un zilas gaismas sajaukumu, kas rezultātā dod gaiši zilas krāsas gaismu.

Paraugdemonstrējuma beigās Meijers uzskatāmi parāda, kā iepriekš nostiprināti pieņēmumi var izrādīties maldīgi un cik viegli ir apmuļķot mūsu uztveri, liekot lietā dažādu krāsu gaismas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!