Foto: LETA
Ceturtdien, 3. oktobrī, Latvijas Universitātes Astronomiskais tornis atklāj rudens novērojumu sezonu un aicina ikvienu interesentu nākt ciemos un saturīgi pavadīt vakaru, uzzinot vairāk par mūsu Saules sistēmu un arī objektiem tālu aiz tās robežām.

Publiskai tornis būs atvērts pirmdienās un ceturtdienās līdz pat martam. Šajās dienās plkst. 19 ikvienam ir iespēja doties uz Astronomisko torni, turklāt bez iepriekšējas pieteikšanās. Vienīgais, kas jāņem vērā – debesīm jābūt skaidrām.

"Ja attiecīgajā vakarā vari saskatīt zvaigznes, nāc tās aplūkot tuvāk! Ja neskaita interesantas zvaigznes – Sīriusu, dubultzvaigznes –, teleskopā varēs vērot arī Mēnesi, planētas, zvaigžņu kopas, miglājus un galaktikas. Nav izslēgta kādas spožas komētas parādīšanās," aizraujoši pavadītu laiku sola Latvijas Universitātes pētnieki.

Astronomiskais tornis, kas speciāli projektēts ēkai Raiņa bulvārī 19, darbojas jau 150 gadus (to pabeidza būvēt 1869. gadā). 19. gadsimtā torņa teleskopu izmantoja zinātniskiem novērojumiem, 20. gadsimta pirmajā pusē praktiskos darbus tornī veica studenti, bet kopš 1986. gada Astronomiskais tornis darbojas kā publiskā observatorija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!