Foto: Publicitātes attēli

Virtuālās realitātes (VR) tirgum paplašinoties un tehnoloģijām kļūstot arvien pieejamākām, strauji aug arī pieprasījums pēc jauna satura. Reaģējot uz šo nepieciešamību, Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF), sadarbībā ar producentu apvienību "Story Hub" jau otro gadu rīko programmu "Riga IFF Goes VR", kas veltīta virtuālajai realitātei un norisināsies no 18. līdz 20. oktobrim. Programmas mērķis ir popularizēt audiovizuālo mediju pielietošanu mācību procesos, tostarp aicinot hakatonā radīt reālu risinājumu arī "Delfi Campus" definētajai problēmai.

Virtuālā realitāte ne tikai paplašina tradicionālās kino stāstniecības robežas, bet var kalpot arī par vērtīgu un efektīvu mācību rīku, informācijas apgūšanas procesu veidojot kā notikumu, ko pieredzēt pirmajā personā. Rūpējoties par jēgpilna, kvalitatīva un noderīga VR satura izplatību, programma "Riga IFF Goes VR" kalpo kā tikšanās platforma, kas pulcē vienkopus gan tehnoloģiju nozarē un kino vidē strādājošos, gan ideju autorus ar potenciālajiem investoriem – ikvienu, kas ir ieinteresēts izstrādāt, attīstīt, atbalstīt un popularizēt virtuālās realitātes rīkus, kas būtu efektīvi integrējami mācību procesā bērniem un jauniešiem.

Programmai ir Ziemeļvalstu reģionā unikāls formāts:

  • lekciju cikls starptautisku ekspertu vadībā, kurā tiek aplūkoti dažādi ar VR izstrādi un lietošanu saistīti jautājumi, kā piemēram lietotāja pieredze, ētikas robežas, VR pielietojums dokumentālajā kino un komunikācijā;
  • diennakti ilgs "Magnetic Latvia" hakatons, kura dalībnieki komandās strādā pie izglītībā pielietojamu VR produktu prototipu izveides bērniem un jauniešiem;
  • hakatona projektu prezentācijas un apbalvošana.


Gan lekcijas, gan hakatons ir paredzēts interesentiem ar dažādiem iemaņu līmeņiem, kā arī tiem, kam vēl nav pieredzes darbā ar virtuālo realitāti. Hakatona dalībniekiem padomus sniegs starptautisku un vietēju mentoru komanda. Lekcijas īpaši ieteicams apmeklēt hakatona dalībniekiem, lai gūtu vērtīgus ieskatus darbam pie prototipiem, kā arī iepazītos ar mentoriem un potenciālajiem komandas biedriem.

Lai hakatona dalībniekus mudinātu veidot VR prototipus, kam ir potenciāls risināt sabiedriski aktuālas un jaunajai paaudzei noderīgas problēmas, "Riga IFF Goes VR" komanda ir piesaistījusi partnerorganizācijas, kas ir formulējušas uzdevumus hakatona dlaībniekiem, to starpā ir kvalitatīvi un inovatīvi mediji – "Delfi Campus" un žurnāls "Ir", tādas nevalstiskās organizācijas kā Latvijas Autisma apvienība, Latvijas Dabas Fonds un Latvijas Disleksijas asociācija, kā arī kultūras organizācijas – Žaņa Lipkes memoriāls un Nacionālā Kino centrs. Tomēr hakatona dalībnieki var strādāt arī pie pašu formulētām idejām un izaicinājumiem. Vienīgais noteikums – projektam ir jābūt pielietojamam mācību un izglītības procesos bērnu un jauniešu mērķauditorijai.

Hakatonā tapušos VR prototipus vērtēs starptautisku un vietējo profesionāļu žūrija. Labāko prototipu autoriem būs iespēja apmeklēt "Digital Freedom Festival" un prezentēt savu ideju tur, kā arī saņemt "Delfi Plus" abonementus un iespēju portālā par savu projektu izvietot rakstus un reklāmu 1000 eiro vērtībā.

Lai reģistrētos pasākumam, klikšķini šeit.

"Riga IFF Goes VR" top, sadarbojoties ar Latvijas Nacionālo Kino centru, "Magnetic Latvia", ASV vēstniecību Latvijā, Gētes Institūtu Rīgā, Lielbritānijas vēstniecību Latvijā, Dānijas Kultūras centru Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, "OrangeLV", "Delfi" un "Digital Freedom Festival".

Rīgas Starptautiskais kino festivāls, kas norisināsies no 17. līdz 27. oktobrim, top ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Nacionālā Kino centra, "Live Riga" un Rīgas domes atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!