Foto: Publicitātes attēli

Jau pavisam drīz – 1.un 2. novembrī –, kopstrādes telpā "Teikums" notiks 14. platformas "Comercialization Reactor" rīkotais pasākums "Ignition Event" – Latvijā lielākā zinātnieku un potenciālo uzņēmēju tikšanās ar mērķi radīt jaunus, konkurētspējīgus augsto tehnoloģiju uzņēmumus.

Latvijas augsto tehnoloģiju jaunuzņēmumi var lepoties ar pēdējo gadu sasniegumiem – tas ir pārliecinošs arguments ikvienam, kas ir gatavs sākt savu biznesu, uzskata zinātņietilpīgo jaunuzņēmumu akselerācijas platformas "Comercialization Reactor" vadītājs Nikolajs Adamovičs.

"Šogad svinam desmit gadu jubileju, kopš esam izveidojuši efektīvu tehnoloģiju komercializācijas mehānismu, kas ļauj uzņēmējiem pārvērst zinātniskos izgudrojumus reālos augsto tehnoloģiju uzņēmumos. Tās ir trīspadsmit akselerācijas programmas, vairāk nekā 90 jaunuzņēmumu, pirmssēklas investīcijās piesaistīts vairāk nekā miljons eiro. Ceram, ka arī rudens pasākumā izveidosies veiksmīgi zinātnes komercializācijas projekti," saka Adamovičs.

"Comercialization Reactor" akselerētā biotehnoloģiju jaunuzņēmuma "VeritaCell" pārstāves nesen uzvarēja "She Loves Tech" reģionālajā konkursā un izcīnīja tiesības piedalīties pasaules finālā Ķīnā. "VeritaCell" attīsta audu inženierijas produktu, kas ļauj paātrināt brūču ārstēšanu, izmantojot cilvēku šūnas. Šis ir tikai viens no uzņēmumiem, kas radās "Comercialization Reactor" organizētajā "Ignition Event" pērn.

"Ignition Event" sāksies ar zinātnieku ideju prezentāciju, kur savus izgudrojumus prezentēs divpadsmit zinātnieki. Tās būs inovācijas kriptotehnoloģiju, robotu tehnikas, biomedicīnas, alternatīvā kurināmā ieguves, u.c. jomās. Pēc tam uzņēmēji varēs uzdot jautājumus, lai izprastu visas piedāvātu tehnoloģiju nianses un kopīgi ar zinātniekiem vienotos par komandu veidošanu.

Pasākuma otrajā dienā jaunizveidotās komandas padziļināti pētīs piedāvāto tehnoloģiju praktiskās izmantošanas iespējas, bet "Ignition Event" noslēgumā topošo uzņēmumu līderi prezentēs idejas klātesošajiem.

Veiksmīgi izveidotajām jaunuzņēmumu komandām "Comercialization Reactor" piedāvā iespēju pieteikties uz pirmssēklas investīcijām 50 000 eiro apmērā, akselerācijas programmu, ka arī konsultatīvo atbalstu un mentoringu. Pēc programmas pabeigšanas uzņēmumi var vēlāk kvalificēties līdz pat 250 000 eiro liela sēklas finansējuma saņemšanai. Finansējums tiek nodrošināts ar AS "Attīstības finanšu institūcija Altum", kā arī privāto investoru atbalstu.

Īpašs notikums šogad – sadarbībā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) tiek rīkots "Magnetic Latvia Deep Tech Atelier" satelīta pasākums "Tehnoloģijas: garais un līkumotais ceļš līdz tirgum", kurā eksperti dalīsies ar pieredzi par tehnoloģiju komercializācijas metodēm, tehnoloģiju pārnesi un intelektuālā īpašuma aizsardzību.

"Zinātnes komercializācija ir laikietilpīgs process, un tā gala rezultātu neredzam uzreiz. Tas ir arī izaicinošs process, kura laikā jāpārvar dažādi iepriekš neparedzēti šķēršļi. Lai šie izaicinājumi nemazinātu iedvesmu un uzņēmību savu tehnoloģiju vai produktu attīstīt, ir svarīgi dzirdēt citu pieredzes stāstus un padomus, kā arī atrast komandas biedrus," uzsver LIAA Tehnoloģiju pārneses nodaļas vadītāja Lauma Muižniece.

Konferencē ievaduzrunu teiks Džons Prufeta, kurš runās par inovatīvām tehnoloģijām medicīnā un par investīcijām gēnu terapijas biznesā. Tai sekos paneļdiskusija par tehnoloģiju pārnesi, kurā piedalīsies platformas "Comercialization Reactor" vadītājs Nikolajs Adamovičs, LIAA Tehnoloģiju pārneses nodaļas vadītāja Lauma Muižniece, "Agilence Health Advisors" priekšsēdētājs Džons Prufeta. Diskusiju vadīs "Comercialization Reactor Fund" Akselerācijas Programmas Direktore Ella Kalniņa.

Lielākais zinātnieku un potenciālo uzņēmēju tikšanās pasākums "Comercialization Reactor Ignition Event" notiek divas reizes gadā un interesentiem ir pieejams bez maksas. Nākamais "Ignition Event" norisināsies tehnoloģiju konferences "Deep Tech Atelier" ietvaros 2020.gada aprīļa sākumā.

Dalībai "Ignition Event" var pieteikties, klikšķinot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!