Foto: Publicitātes attēli
Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra (VSRC) 25 gadu jubileja atzīmēta ar vērienīgu dāvanu pašmāju astronomiem - Irbenes radioteleskopu kompleksā atklāts jaunās paaudzes antenu lauks LOFAR–LATVIA, "Campus" informēja Ventspils Augstskola. Šīs nedēļas laikā visiem interesentiem arī ir iespēja apmeklēt kompleksu un uzzināt vairāk gan par 32 metru diametra antenu, gan jaunatklāto LOFAR-LATVIA antenu lauku.

LOFAR ir lielākais radioastronomijas zemo frekvenču radioteleskops, ko veido vairākās valstīs izvietoti, savstarpēji saistīti LOFAR antenu lauki, kuri strādā zemo frekvenču diapazonā no 10 līdz 240 MHz un ir ievērojami ar savu revolucionāro dizainu.

LOFAR–LATVIA kļūs par būtisku papildinājumu lielākajam radioteleskopu tīklam pasaulē, kas savienots ar centrālo staciju Nīderlandes ziemeļos, tā veidojot vairāk nekā divu tūkstošu kilometru garu tīklu. Ar šo unikālo instrumentu astronomi varēs ielūkoties vēl tālāk Visuma dzīlēs.

Paplašinot VSRC zinātnisko infrastruktūru, Ventspils Augstskola apliecina sevi kā nopietnu zinātnisko institūciju, kas ir veiksmīgi integrējusies starptautiskajā zinātnieku saimē un var nodrošināt augsta līmeņa zinātnisko uzdevumu izpildi.

Foto: Publicitātes attēli

Antenu lauka atklāšanā klāt bija gan augstskolas pārstāvji, gan Izglītības un zinātnes ministrijas amatpersonas, gan eksprezidents Raimonds Vējonis, arī bijušie un esošie VSRC darbinieki.

Atzīmējot VSRC 25 gadu jubileju un antenu lauka atklāšanu, Irbenes radioteleskopu kompleksā līdz 2. novembrim notiks atvērto durvju dienas. Interesenti kompleksā tiks gaidīti ik dienu no pulksten 10 līdz 15.

Atvērto durvju dienu laikā būs iespēja bez maksas apskatīt gan 32 metru diametra parabolisko antenu un tās infrastruktūru, gan izstaigāt 700 metrus garo pazemes tuneli, kas savieno radioteleskopus, kā arī apskatīt RT-8 torni, kurā izvietota ekspozīcija par antenu RT-16 un RT-32 vēsturisko darbību PSRS laikā, un tam blakus 16 metru diametra antenas šķīvi, kurš novietots uz zemes, kā arī jaunatvērto LOFAR-LATVIA antenu lauku.

Irbenes radioteleskopu kompleksā īpaši tiek gaidīti skolēni, lai redzētu, kādas profesionālās izaugsmes iespējas nākotnē var sniegt šāda infrastruktūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!