Foto: Shutterstock
Kamēr pēdējos gadus sāncensībā par stabilāko un jaudīgāko kvantu datoru ar lielāko kubitu skaitu IT gigantiem "Google" un IBM īsti konkurences nebija, šobrīd sevi ar skaļu paziņojumu pieteicis trešais spēlētājs, draudot abus iepriekš minētos atstāt tālu aizmugurē "rijam putekļus" – ASV daudznozaru uzņēmums "Honeywell", kas ražo preces arī aviācijas nozarei, bet vidējam patērētājam drīzāk zināms ar tādām precēm kā signalizācijas sistēmas un dažādas sensoru/regulatoru sistēmas viedajām ēkām.

"Līdz 2020. gada vidum mēs laidīsim klajā pasaulē jaudīgāko kvantu datoru," paziņojumā šonedēļ dižojās "Honeywell".

Jāatgādina, ka pašlaik par jaudīgāko kvantu datoru tiek uzskatīts "Google" radītais "Sycamore", kas oktobrī, pēc IT giganta vārdiem, pirmo reizi pasaulē demonstrēja kvantu pārākumu, atrisinot konkrētu problēmu 200 sekundēs, kas pasaulē jaudīgākajam klasiskajam superdatoram prasītu tūkstošiem gadu. IBM, protams, šo apgalvojumu noraidīja kā pārspīlētu.

"Sycamore" ir 54 kubitu kvantu dators, bet "Honeywell" apgalvo, ka viņu lolojums būs divreiz jaudīgāks. Tiesa, šis apgalvojums jāuztver visai piesardzīgi, jo aizvien nav universāli definētu "mērauklu" kvantu datoru veiktspējas salīdzināšanai. IBM 2017. gadā ieviesa savu standartu kvantu datoru veiktspējas mērīšanai – "Quantum Volume" –, taču arī tas nav viennozīmīgs industrijas standarts. "Tā ir IBM interpretācija, kas izriet no tā, kā viņi mēra savus kvantu datorus," skaidroja "Gartner" analītiķis Metjū Brise.

Pretēji IBM un "Google" kvantu datoriem, "Honeywell Quantum Solutions" sistēma balstās uz "iespundētiem" joniem, kas ļauj ar elektromagnētisko lauku atsevišķus jonus noturēt konkrētā vietā. Vienkāršoti runājot, jonā informācija tiek iekodēta un nolasīta ar lāzeriem.

Tas, kā darbojas "iespundēto" jonu kvantu datori, lieliski izskaidrots šajā video:

"Honeywell Quantum Solutions" prezidents Tonijs Atlijs klāsta, ka šī metode ļauj aprēķinus veikt precīzāk par citām kvantu skaitļošanā izmantotajām pieejām un nodrošina krietni lielāku stabilitāti nekā tie kvantu datori, kas paļaujas uz supravadītspēju un kuru normālai darbībai nepieciešami ļoti kontrolēti apstākļi, tostarp atdzesēšana teju līdz absolūtajai nullei, liekot lietā šķidro hēliju.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

"Honeywell" norāda, ka viņu pieejai ir vairāki plusi: "iespundētie" joni var atrasties kvantu stāvoklī ilgāku laiku nekā supravadītāju kubiti, kā arī neesot fizikā balstītu ierobežojumu tam, cik daudz kubitu var integrēt vienā sistēmā.

"Mēs uzskatām, ka kvantu skaitļošana pamatīgi izmainīs daudzas nozares," uzskata Tonijs Atlijs, un "CNN Business" atklāj: "Mēs gribam būt tie, kas veido kvantu skaitļošanas pielietojamību."

Pagaidām atliek vien gaidīt, vai "Honeywell Quantum Solutions" apgalvojumiem sekos arī darbi un pasaulē jaudīgākais kvantu skaitļotājs, taču tehnoloģiju eksperti uzskata, ka tādam industrijas gigantam kā "Honeywell", kaut līdz šim kvantu skaitļošanā jaunpienācējam, ir gan resursi, gan zināšanu kapacitāte un iespēja nodarbināt labākos prātus, lai solījumus īstenotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!