Foto: "Startup Wise Guys". Renats Lokomets (priekšplānā) konsultē jaunos uzņēmējus "Startup Wise Guys" organizētā "Bootcamp" pasākuma ietvaros.

Renats Lokomets ir ilggadējs Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmas atbalstītājs. Šobrīd viņš aktīvi darbojas "Venture Faculty" – organizācijā, kas gan veic biznesa eņģeļu investīcijas, gan palīdz jaunuzņēmējiem uzsākt biznesu, gan arī aktīvi piesaista talantīgus cilvēkus no citām valstīm un aicina veidot biznesu tieši Latvijā. Tāpat organizācija meklē latviešus, kas veido biznesus citās valstīs, un aicina viņus atgriezties pārliecinot, ka šeit ir viss nepieciešamais, lai strādātu tik pat veiksmīgi kā ārzemēs.

"Mums ļoti svarīga šķiet vietējās ekosistēmas pozicionēšana gan iekšēji, gan arī komunikācijā ar ārvalstīm," stāsta Renats. Organizācijas interešu lokā ir gan Rietumeiropa, gan Austrumeiropa, gan arī Tuvie Austrumi. "Mēs strādājam ar uzņēmumiem, kas izprot Rīgas priekšrocības – būšanu tuvumā 500 miljoniem Eiropas iedzīvotāju. Latvija kā daļa no Eiropas vienotā tirgus ir interesanta gan bijušajām Padomju Savienības un citām valstīm ārpus Eiropas Savienības (ES), gan vienlīdz tā ir interesanta arī ES valstīm," uzskata Renats. Viņš uzsver arī "Brexit" nozīmi – jūtami palielinājies to uzņēmumu skaits, kas interesējas par biroja pārcelšanu no Lielbritānijas uz kādu citu ES valsti.

"Interesanta ir arī tendence, ka aptuveni 20% Izraēlas biotehnoloģijas un digitālās nozares jaunuzņēmumu lūkojas Rietumeiropas virzienā. Viņus primāri interesē Amsterdama, Berlīne un Londona. Jaunākā informācija liecina, ka, piemēram, Berlīnei ir izdevies piesaistīt 20 000 jaunuzņēmējus no Izraēlas. Ja Rīgai izdotos piesaistīt kaut vai tikai nelielu daļu, tas jau būtu milzīgs ieguvums mūsu ekosistēmai," stāsta Renats.

Skaidrs vērtības piedāvājums

Kāpēc uzņēmuma dibināšanai izvēlēties Latviju? "Šī ir lieliska vieta, kur attīstīt savu minimāli dzīvotspējīgo produktu un testēt to Eiropas tirgū. Ērta atrašanās vieta un vienkārša loģistika lidostas tuvuma dēļ. Dzīves dārdzība ir samērojama ar potenciālajiem ienākumiem. Joprojām ir pieejami labi informācijas tehnoloģiju speciālisti. Pieejama jaunuzņēmumu vīza, kā arī Eiropas un vietējais riska kapitāls," saka Renats. Viņš gan piebilst, ka joprojām varētu vēlēties labāku sadarbību ar Valsts Ieņēmumu dienestu dažādu juridisku un nodokļu jautājumu risināšanā, kā arī veiksmīgāku sadarbību ar bankām kontu atvēršanā. Vienlaikus Renats atzīst, ka palēnām pozitīvā virzienā mainās daudzu valsts iestāžu attieksme. Viens labs piemērs – Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra.

Fokuss uz finanšu tehnoloģijām

"Venture Faculty" par savu bāzes vietu ir izvēlējusies Jaunuzņēmumu māju Rīgā, Kronvalda bulvārī 4, kas tiek veidota kā koprades telpa un tikšanās vieta. Tā kā viena no organizācijas fokusa jomām ir finanšu tehnoloģijas, tapusi arī jauna iniciatīva "House of Fintech". Tā ir iecerēta kā diskusiju platforma finanšu tehnoloģiju biznesā iesaistītajiem profesionāļiem. Ir iecere arī sagatavot priekšlikumus, lai veicinātu šīs nozares attīstību Latvijā.

Pirmā tikšanās iniciatīvas ietvaros jau notikusi – tā bija veltīti P2P (peer-to-peer) aizdevumu platformām. Iemesls – divi Latvijas P2P jaunuzņēmumi, kas reģistrēti Igaunijā – Kuetzal un Investio – izrādījās krāpnieciskas organizācijas. Viņu darbība bija iespējama, jo nav likuma, kas regulētu P2P platformu darbu. Iniciatīva bija Finanšu un kapitāla tirgus komisijā, taču tā noplaka secinot, ka pagaidām šīm organizācijām var piemērot nosacījumus, kas attiecas uz brokeriem. Taču tas rada iespēju viegli iekļūt tirgū salīdzinot ar tām prasībām, kas, piemēram, skar bankas vai citas finanšu institūcijas.

"Caurspīdīgums ir milzīga problēma visās platformās visās Baltijas valstīs. Es nevarētu pieņemt kompetentu lēmumu, ja man tas būtu jābalsta informācijā, kas ir pieejama," kritisks ir "Capitalia" dibinātājs un vadītājs Juris Grīsliņš. Tajā pat laikā P2P platformas joprojām sekmīgi konkurē ar bankām. Baltijas Starptautiskās bankas valdes pārstāvis Viktors Bolbats uzskata, ka tas ir tikai laika jautājums, kad redzēsim, kā bankas pārņem šīs platformas, lai veicinātu konkurētspēju un palielinātu inovāciju ieviešanas ātrumu.

Plašāks atskats uz pirmo diskusiju "Labs of Latvia" angļu valodas versijā.

Par iespējām uzzini vairāk tehnoloģiju un inovāciju portālā Labsoflatvia.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!