Foto: Pixabay
Vai mēdzat iedomāties par to, kā mākslīgais intelekts (MI, arī AI) varētu ietekmēt jūsu darbu vai dzīvi kopumā? Kas patiesībā ir MI un kā tas tiek veidots? Uz šiem un citiem jautājumiem atbildēs varēs gūt bezmaksas tiešsaistes studijās par mākslīgo intelektu. Tā kā arī Latvijā turpinās Covid-19 izplatīšanas ierobežošanas pasākumi, atklāšanas pasākums notiks tiešsaistē, dalībniekiem sazinoties videozvanā. Kursa prezentācija notiks 6. maijā. Pasākums tiks pārraidīts "Start(IT)" kontā sociālajā tīklā "Facebook", kā arī "Campus".

Lai interesentus iepazīstinātu ar kursa saturu un ieguvumiem, pasākumā piedalīsies Valsts prezidents Egils Levits, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektors Leonīds Ribickis, IT Izglītības fonda "IT Izglītības fonds – Start(IT)" izpilddirektore Evija Celma, "Accenture" mākslīgā intelekta novirziena vadītājs ziemeļvalstīs Maksims Naumovs un RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes dekāns Agris Ņikitenko. Tiks prezentēts arī uzņēmuma "Accenture" sadarbībā ar SKDS veiktais pētījums par sabiedrības attieksmi pret tehnoloģijām, proti, ko cilvēki ikdienā sagaida no tehnoloģijām.

Pēc prezentācijas plānota ekspertu diskusija "Kā cilvēki un mākslīgais intelekts, strādājot kopā, var radīt labāku nākotni?" Diskusijai pievienosies pārstāvji no Valsts kancelejas un vieni no kursa autoriem Somijas tehnoloģiju uzņēmums "Reaktor". Sarunas notiks angļu valodā.

"Kopā ar fonda valdes locekļiem jau kopš 2019. gada ziemas meklējām veidus, kā pēc iespējas plašākai Latvijas sabiedrībai palīdzēt izprast, kas ir mākslīgais intelekts, kā tas ietekmēs mūsu katra ikdienu, kā no tā nebaidīties, bet sadarboties. Atradām Somijā izstrādātu bezmaksas studiju kursu, kuru var apgūt vidēji 25 stundu laikā un saņemt par to sertifikātu. Kopā ar vīru sākām jauno kursu, par ko ir ļoti pozitīvi izteikušies pasaulē zināmi cilvēki un līderi. Ļoti novērtējām tā dizainu, struktūru un to, cik ļoti vienkāršā veidā tas ļauj apgūt tik šķietami sarežģītu tēmu. Tāpēc esmu ļoti gandarīta, ka "Start(IT)" kļuvis par oficiālo studiju kursa partneri," pauž Evija Celma, "Start(IT)" izpilddirektore.

"Šī sadarbība ir lieliska iespēja pievienoties Eiropas mēroga mākslīgā intelekta zināšanu tīklam, kas papildina RTU esošo piedāvājumu mākslīgā intelekta studiju kursu un pētniecības jomā. Studiju kursa apgūšana plašam interesentu lokam ļaus kvalitatīvi jaunā līmenī izprast mākslīgā intelekta nozīmi, iespējas un izaicinājumus un pavērs apvāršņus tālākizglītībai un mākslīga intelekta praktiskais izmantošanai," saka Jānis Grabis, RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes Informācijas tehnoloģijas institūta direktors.

Bezmaksas tiešsaistes studiju kursu Latvijā piedāvā "Start(IT)" un RTU kopā kursa autoriem tehnoloģiju uzņēmumu "Reaktor" un Helsinku Universitāti. Kursa autori uzsver, ka tā apguvei nav nepieciešamas sarežģītas zināšanas matemātikā un programmēšanā.

Somijas prezidentūra Eiropas Savienības (ES) Padomē 2019. gadā nolēma ieguldīt iedzīvotāju prasmju turpmākajā pilnveidē, tāpēc vēlas tiešsaistes studiju kursu izveidot brīvi pieejamu visās oficiālajās ES valodās. Iniciatīvu atbalsta Somijas tehnoloģiju industrijas simtgades fonds. Valodu tulkojumu nodrošina Eiropas Komisijas Tulkošanas ģenerāldirektorāts sadarbībā ar Sakaru tīklu, satura un tehnoloģijas ģenerāldirektorātu.

"Start(IT)" ir sociāls izglītības projekts, kura mērķis ir attīstīt cilvēku digitālās prasmes. "Start(IT)" bez maksas piedāvā apgūt datoriku un programmēšanas pamatus portālā www.startit.lv. Fonda dibinātāji ir "Accenture", RTU un "MAK IT". Atbalstītāji – "Latvijas Mobilais telefons", "eazyBI", "Emergn", "VEFRESH", "Reihmanis & Partneri". Fonda sadarbības partneri ir "Codelex", "VISMA", "RIGA COMM", "Baltic3D.eu", Latvijas Universitāte, Latvijas Informācijas un Komunikācijas tehnoloģijas asociācija, Latvijas Informātikas skolotāju asociācija, Rīgas Valsts 1. ģimnāzija, Rīgas 22. vidusskola, "Skola2030", Valsts izglītības satura centrs un Transporta un sakaru institūts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!