Foto: NASA Earth Observatory image by Michala Garrison, using MODIS data from NASA EOSDIS LANCE and GIBS/Worldview

No augšas tie izskatās tā, it kā kāds būtu paņēmis gigantisku caurumotāju un izspiedis viendabīgajā mākoņu segā caurumus gluži kā iesiešanai sagatavotā dokumentā. Kā veidojas šī parādība, ko pirms mēneša debesīs virs Floridas iemūžinājis NASA satelīts "Terra"?

Patiesībā šis fenomens nav nedz pirmo reizi novērots, nedz kaut kas jauns. Par to ziņas dokumentētas jau kopš pagājušā gadsimta 40. gadiem. Un pirms 15 gadiem arī pirmo reizi izskaidrots, kā veidojas šie caurumi mākoņos, kas tomēr nav pārāk bieža parādība.

Neizbrīna, ka daudzi cilvēki, tos novērojot no zemes, piesaukuši kaut ko neizskaidrojamu un pat atbraucējus no citām planētām (protams, kā tad bez tā). Šī parādība tiešām vizuāli var atgādināt lidojošo šķīvīti – esot tieši zem cauruma, tas bieži vien ir gandrīz perfekti apaļš. Raugoties no tālienes, tie izskatās iegareni, ovāli. Parādība, ko angliski dēvē dažādos vārdos – gan par fallstreak hole, gan par hole punch cloud vai cavum cloud – veidojas, kad pārdzesēts ūdens mākoņos pēkšņi sasalst vai iztvaiko.

Foto: Shutterstock

Kas šo procesu var ierosināt? Ilgu laiku tas nebija izpētīts, bet 2010. gadā publicētā pētījumā beidzot šis mehānisms ticami izskaidrots. Procesu var ierosināt lidmašīnas, kas izlido cauri augstajiem gubu mākoņiem (altocumulus clouds). Tie pēc izmēra ir mazāki par parastajiem gubumākoņiem un veidojas no 2500 līdz 6000 metru augstumā. Tas arī izskaidro, ka biežāk liecības par šo parādību sākušās pēc 1940. gada, aviosatiksmei kļūstot arvien intensīvākai. Citiem vārdiem sakot, diez vai šādu parādību cilvēki varēja vērot pirms 20. gadsimta. Tās ir tiešas mūsu radīto tehnoloģiju sekas. Pētnieki no NASA Langlija pētniecības centra arī noskaidroja – jo mazāks ir leņķis attiecībā pret mākoņu slāņa plakni, kādā tajos ielido lidmašīna, jo lielāks var kļūt pēc tam izveidotais caurums.

Foto: H. Raab/Wikimedia Commons

Šie veidojumi reizēm ir tik lieli, ka saskatāmi ne vien no zemes, bet arī no kosmosa. Tā šā gada 30. janvārī NASA satelīts "Terra", lidojot pāri Floridai, virs štata rietumu piekrastes mākoņu segā piefiksēja vairāku šādu caurumu kopu. Tas neizbrīna, jo tuvumā ir Maiami Starptautiskā lidosta, no kuras dienas laikā paceļas vai tur nolaižas vairāk nekā 1000 lidaparāti.

Ja tev izdodas šādu parādību redzēt – nesatraucies. Tas nav nekas pārdabisks. Nobildē un papriecājies par neparasto skatu, ko tomēr tik bieži debesīs nesanāk redzēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!