Foto: Shutterstock
Lai nākotnē palielinātu informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistu skaitu Latvijā, vienlaikus ceļot nozares prestižu un palīdzot vairākām cilvēku grupām iekļauties IT nozarē, 3. jūnijā tika uzsākta jauna kustība "TechMentor" – IT vēstnešu iniciatīvas un mentoru programma.

IT nozares potenciāls ir liels, bet jau vairākus gadus lielākā problēma Latvijā ir kvalificētu speciālistu pieejamība. Līdz 2025. gadam iztrūkums pēc augstākās kvalifikācijas speciālistiem STEM virzienos var pieaugt līdz aptuveni 17 tūkstošiem, liecina Ekonomikas ministrijas prognozes. Arī esošajā situācijā, atverot jebkuru darba meklēšanas sludinājumu portālu, var redzēt, ka vieni no pieprasītākajiem un augstāk atalgotajiem darbiniekiem ir IT nozarē.

Viens no veidiem, kā palielināt IT speciālistu skaitu, tādējādi nodrošinot nozares izaugsmi, ir aktīvāka sieviešu un meiteņu iesaiste. DESI dati atklāj, ka Latvijā sieviešu kārtas IKT speciālistu īpatsvars ir vien 1% no nodarbināto sieviešu skaita, kas ir zemāks par Eiropas Savienības vidējo radītāju – 1,4%.

"Iemesli ir vairāki – meitenes un sievietes ir piesardzīgākas nekā vīrieši un viņām ir būtiski uzklausīt un dzirdēt citu cilvēku pieredzi, padomus, kā arī noticēt saviem spēkiem. Sievietēm IT nozare ir piemērota, jo profesiju spektrs ir plašs, lai ikviens cilvēks var atrast sev piemērotāko specialitāti un darba vietu," uzsver "Riga TechGirls" vadītāja Anna Andersone.

Latvijā pēdējo gadu laikā nav būtiski mainījies IT absolventu skaits, kā arī jauniešu skaits, kas nolemj studijas pamest 1. vai 2. kursa laikā. Tāpat, lai arī valstī aizvien vairāk iedzīvotāju vēlas mainīt karjeru un uzsākt darba gaitas IT nozarē, daļai no viņiem trūkst nepieciešamo zināšanu, lai attiecīgās pārmaiņas uzsāktu. Tāpēc šogad daudz plašākā mērogā būs pieejama zinošu mentoru programma, lai ikviens, kas vēlas saņemt atbalstu vai padomu, varētu tajā pieteikties. Savukārt visus, kas jau šobrīd strādā nozarē, ar IT vēstnešu kampaņu vēlamies iedrošināt dalīties ar citām meitenēm un sievietēm, lai viņām pastāstītu par karjeras iespējām, turpināja Andersone.

3. jūnijā tiešsaistes pasākumā tika oficiāli atklāta šī iniciatīva. Pasākumā piedalījās Valsts pirmā lēdija Andra Levite, LIKTA prezidente Signe Bāliņa, LMT Viceprezidente Laura Keršule, "Accenture Latvia Talent Studio" vadītāja Zanda Arnava, Valsts prezidenta padomniece informatīvās telpas un digitālās politikas jautājumos Ieva Ilvesa un citas Latvijas IT jomas līderes. Pasākuma laikā tika prezentēts IT Izglītības fonda "Start(IT)" un "Accenture" uzdevumā veiktais Domnīcas "Providus" pētījums "Vai IKT ir nākotne visiem? Sieviešu pārstāvniecība IKT sektorā Latvijā: sabiedrības priekšstati un darba vides gatavība panākt dzimumu līdzsvaru."

Viss jaunākais par tehnoloģijām un uzņēmējdarbību portālā Labsoflatvia.com. Ieskaties!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!