Noslēgušās pirmās klātienes mācības programmēšanas pedagogiem, kas pakāpeniski jau no septembra optimālajā vai augstākajā līmenī mācīs programmēšanu vidusskolēniem pēc jaunā vidusskolas mācību satura pilnveides modeļa. Mācības turpināsies līdz 2021. gada martam un tajās piedalīsies 36 pedagogi, tajā skaitā 25 pedagogi no reģioniem. Mācības jau otro gadu pēc kārtas bezmaksas organizē nodibinājums "IT Izglītības fonds – Start(IT)", kas tādā veidā būs ļāvis 68 skolotājiem paaugstināt kompetenci un apgūt programmēšanu pietuvināti darba tirgus prasībām un standartiem.

"Iepriekšējā mācību gada laikā īstenotais pilotprojekts "Augsta līmeņa programmēšanas mācības, 1. līmenis" bija veiksmīgs, tāpēc tika nolemts projektu turpināt un programmēšanas mācības organizēt nākamajai pedagogu grupai. Arī šogad skolotāji visu mācību laiku darbosies grupās ar mentoriem un laikā starp klātienes mācībām izstrādās IT risinājumu konkrētai problēmai pēc specifikācijas. Ir svarīgi, ka skolotāji piedzīvo līdzīgu procesu tam, kā būs jāstrādā arī viņu skolēniem, lai "iekāptu skolēna kurpēs", jo tikai tādējādi skolotāji visefektīvāk varēs saviem skolēniem nodot nepieciešamās zināšanas un prasmes", skaidroja "Start(IT)" izpilddirektore Evija Celma.

Augusta mācības norisinājās Rīgas Teikas vidusskolā, tajās skolotāji uzsāka apgūt IT projektu izstrādes un dizaina procesa pamatus un tīmekļa risinājumu izveidi, izmantojot HTML, CSS un "JavaScript". Skolotāji izstrādāja saskarni ķīmijas laboratorijas uzskaites sistēmai, projekta izstrāde tiks turpināta arī nākamajos mācību posmos, pievienojot sistēmai datubāzi un dažādas funkcijas. Mērķis ir izstrādāt sistēmu, kura var tikt reāli pielietota ikdienā, uzskaitot ķīmijas laboratorijā esošās vielas un inventāru. Darba procesā tika izmantoti rīki, ko ikdienā izmanto arī IT profesionāļi, tie ir – "Visual Studio Code", "Git", "GitHub", komunikācijas platforma "Slack" un citi.

"Viens no "Start(IT)" projekta mērķiem ir ielikt pamatus Latvijas programmēšanas skolotāju kopienai, kur pedagogi savā starpā komunicē, sniedz viens otram atbalstu un padomu, dalās ar idejām un mācību materiāliem. Liels prieks ir par to, ka šajā mācību gadā mums ir pievienojušies vairāki jauni mentori, tajā skaitā par mentoriem ir kļuvuši skolotāji no iepriekšējā gada Augsta līmeņa programmēšanas mācībām", uzsvēra Celma.

Mācību saturu veido un pasniedz mentori un lektori no "Accenture", "eazyBI", "Printful", "Swedbank", "Skola2030", Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, Mārupes Valsts ģimnāzijas, PIKC "Ogres tehnikums", Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas, Rīgas Ostvalda vidusskolas.

No šī gada septembra skolas visā Latvijā pakāpeniski sāks īstenot mācību saturu pēc Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītā projekta "Kompetenču pieeja mācību saturā" jeb "Skola2030" izstrādātā vidusskolas satura pilnveides modeļa. "IT Izglītības fonds" ar tādu uzņēmumu atbalstu kā "Accenture", "Latvijas Mobilais telefons (LMT)", "eazyBI" un daudziem citiem sniedz atbalstu priekšmetos, kas ietilpst tehnoloģiju jomā – datorika, dizains un tehnoloģijas, programmēšana u.c

Pagājušajā nedēļā 40 skolotāji no visas Latvijas apguva dažādus dizaina tematus, kas būs jāpasniedz dizains un tehnoloģijas mācību priekšmetā, tāpat arī katru gadu notiek tehnoloģiju jomas skolotāju konference. Fonds ir izstrādājis mācību materiālus datorikas un dizaina un tehnoloģiju priekšmetiem, kas ir pieejami bez maksas startit.lv un startdesign.lv.

Mācībās piedalās pasniedzēji no Salaspils 1. vidusskolas, Ilūkstes Raiņa vidusskolas, Pumpuru vidusskolas, Rīgas 18. vidusskolas, Bauskas Valsts ģimnāzijas, PIKC "Rīgas Tehniskā koledža", Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas, Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzijas, Rīgas 86. vidusskolas, Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas, Rīgas Purvciema vidusskolas, Ogres 1. vidusskolas, Rīgas 6. vidusskolas, Rīgas Klasiskās ģimnāzijas, Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas, Liepājas Raiņa 6. vidusskolas, Limbažu novada ģimnāzijas, Krāslavas Varavīksnes vidusskolas, Rugāju novada vidusskolas, Ventspils 4. vidusskolas, Tukuma Raiņa ģimnāzijas, Jelgavas Tehnikuma, Jēkabpils Valsts ģimnāzijas, PIKC "Rīgas Valsts tehnikums", Jelgavas 4. vidusskolas, Balvu profesionālās un vispārizglītojošās vidusskolas, Smiltenes vidusskolas, Valmieras Viestura vidusskolas, Jūrmalas Valsts ģimnāzijas, Rīgas 45. vidusskolas, Dundagas vidusskolas, Rīgas Teikas vidusskolas, Rīgas 34. vidusskolas, Rīgas 21. vidusskolas, Vidzemes Tehnoloģiju un Dizaina tehnikuma, Ikšķiles vidusskolas.

"Start(IT)" ir sociāls izglītības projekts ar mērķi palielināt Latvijas skolēnu skaitu, kuri padziļināti apgūst IT prasmes. "Start(IT) bez maksas piedāvā apgūt datoriku un programmēšanas pamatus portālā www.startit.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!